נתניהו ישוב ארצה - הפגישה עם אובמה בוטלה
אחרי לבטים והתייעצויות, נאלץ ראש-הממשלה לקטוע את ביקורו באמריקה, יממה לפני פגישתו המתוכננת עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה. מיד לאחר שיסיים את פגישתו עם מקבילו הקנדי, ימריא נתניהו חזרה לישראל
המשט שהסתבך ממשיך לגבות מחיר מדיני כבד מישראל. בעקבות ההתפתחויות האחרונות, החליט אחר-הצהריים (יום ב') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לקטוע את ביקורו המתוכנן בצפון-אמריקה. לאחר שישלים את הפגישה עם מקבילו הקנדי, סטיבן הרפר, ימריא נתניהו חזרה ארצה - תוך שהוא נאלץ לבטל את פגישתו המתוכננת עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, שנקבעה למחר.
דם בלב ים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- ספינות המשט הובלו לאשדוד; חשש מתבערה
- שביתה במגזר: "רצו להתנקש בשייח סלאח"
- האיחוד האירופי: "חקירה מלאה" לאירועי המשט
נתניהו הוזמן לוושינגטון בשבוע שעבר, במהלך פגישה שקיים עם ראש צוות הבית-הלבן, רם עמנואל, שביקר בישראל. בירושלים המתינו לאירוע בציפייה רבה, לאחר תקופה ארוכה של מתח בין שתי המדינות. במהלך היום קיבל נתניהו עדכונים שוטפים על ההתרחשויות מול חופי ישראל, שסיפק לו מחליפו בתפקיד במהלך נסיעתו, השר משה (בוגי) יעלון.
בהודעה רשמית מלשכתו, נמסר כי "ראש-הממשלה שוחח בטלפון עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, וסיפר לו על הנסיבות שבגינן נאלץ להקדים את שובו לישראל. שני המנהיגים קבעו לתאם פגישה במועד מאוחר יותר, וכן שהצוותים המקצועיים יעמדו בקשר הדוק לגבי האירועים וההתפתחויות האחרונות באזור".
"החיילים היו חייבים להגן על עצמם"
בדברים שנשא לעיניי מצלמות הטלוויזיה בקנדה, התייחס נתניהו לתקרית הימית ואמר כי: "זו הייתה פעולה של חמאס שנתמך על-ידי איראן. ביקשנו להעביר את כל המטען ההומניטארי לתוך עזה לאחר שנבדוק אותו, כשמניעת הגעתן הישירה של הספינות לתוך הרצועה נועדה להגן על אזרחיה".
בהמשך, הטיל נתניהו את האחריות המוחלטת למצב על משתתפי המשט. "לא רק שהם לא שיתפו פעולה, אלא גם תקפו את החיילים שהוכו ונדקרו כשברקע היו אפילו קולות ירי. הם היו חייבים להגן על עצמם, ולצערי, במהלך אותו עימות, נהרגו עשרה בני אדם. אנו מביעים צער על כל אלימות".
אחר-הצהריים הבהיר נתניהו מקנדה כי הוא מעניק "גיבוי מלא" לפעולת צה"ל הלילה, שבמהלכה נהרגו 15 ממשתתפי המשט לעזה. לפני הפגישה עם נתניהו, נמנע ראש ממשלת קנדה מגינוי ישראל. "קנדה מביעה צער עמוק על אובדן חיים אדם והסבל הקרב שנגרם לאור האירוע הקשה. קנדה מבקשת לקבל הסברים כדי להבין טוב יותר את מה שקרה", נמסר. בעקבות האירועים והקדמת שובו של נתניהו לישראל, בוטלה מסיבת העיתונאים המשותפת של השניים.
אל שורת הגינויים ברחבי העולם הצטרפה אחר-הצהריים גם רוסיה. בהודעה מטעם משרד החוץ במדינה נמסר כי "מוסקבה מגנה ומביעה דאגה עמוקה לנוכח התקרית, ודורשת חקירה מלאה של כל פרטיה". עוד נמסר בהודעה כי "שימוש בנשק נגד אזרחים ועצירת כלי-שיט בים הפתוח, מבלי שתהיה לכך סמכות חוקית כלשהי, היא הפרה חמורה של נורמות המשפט הבינלאומי ורק מדגישה את הצורך בהסרת המצור מעל רצועת עזה".
מוקדם יותר, מסר דובר הבית-הלבן כי "ארצות-הברית מצטערת על אובדן החיים ועל סבלם של הפצועים, ומנסה להבין את הנסיבות שגרמו לטרגדיה הזו".
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, גינה "את השימוש חסר הפרופורציה בכוח" של חיילי צה"ל נגד אנשי המשט הבינלאומי לעזה. בהודעה שהוציא ארמון האליזה נאמר, כי "הנשיא הביע את תדהמתו מהתוצאות הטרגיות של הפעולה הישראלית".
מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס הלילה כדי לדון בהשתלטות צה"ל על המשט לעזה. בעוד מדינות רבות בעולם מגנות את הפעולה, ארה"ב הסתפקה בתגובה מינורית יחסית ערב ביקורו של נתניהו בוושינגטון. הבית הלבן פרסם הודעה בה נאמר כי הוא מביע צער עמוק על אובדן חיים ועל הפצועים בהשתלטות על הספינות המשט שהיו בדרכן לעזה.
Read this article in English