פוליטיקאית גרמנייה בביה"ח: ישראל מונעת מידע
חברת הפרלמנט הייקה האנזל באה לרמב"ם כדי לנסות לקבל מידע על חבריה שהיו על ה"מרמרה", אך נתקלה באיפול: "אני מוחה! עד שלא נשמע את האנשים שהיו שם - לא נדע מה באמת קרה". בתל השומר: ח"כ א-סנע התעמת עם אזרח זועם
יום לא פשוט בבתי החולים ברחבי הארץ. בין המבקרים שהגיעו אחר-הצהריים (יום ב') לבית החולים רמב"ם בחיפה, לקבל מידע על מצבם של פצועי המשט שאושפזו במקום, הייתה חברת הפרלמנט הייקה האנזל, ממפלגת השמאל "די לינקה" בבונדסטאג. היא הגיעה כדי לנסות לקבל מידע על שניים מחבריה שהיו על הספינה "מרמרה", שעליה נערך הקרב הקשה בין עשרות נוסעים ללוחמי הקומנדו היומי שהשתלטו עליה.
האנזל התמרמרה על כך שלא ניתן לקבל מידע על מצבם של המשתתפים במשט או ליצור עמם קשר. "שני עמיתים שלי היו על הספינה הטורקית", סיפרה ל-ynet ביציאה מבית החולים. "אין לנו כרגע מידע היכן הם ומה מצבם הבריאותי".
דם בלב ים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- נתניהו ישוב ארצה - הפגישה עם אובמה בוטלה
- 10,000 מפגינים באיסטנבול: להתכונן למלחמה
-
כך זה קרה: מארב מתוכנן לשייטת על ה"מרמרה"
היא ציינה כי מלבד הדאגה לגורלם של חבריה, היא מוטרדת מהאיפול שמטילה ישראל לטענתה על זרימת המידע ממקום האירוע. "זה מצב שלא יתקבל על הדעת שלא יהיה מידע כזה", קבלה. "אלו אנשי שלום שהיו על הספינה עם ציוד, ואני מוחה על המדיניות הזו של ממשלת ישראל ועל הסתרת מידע על חברינו".
פינוי פצועים לרמב"ם, היום (צילום: שי וקנין)
לדבריה, גם גורמים נוספים בפרלמנט ובממשלת גרמניה מנסים לקבל מידע על גורלם של שני חברי הפרלמנט, אולם עד כה ללא הועיל. "אני מסתובבת בין בתי החולים, הייתי בחיפה וכרגע נוסעת לתל-אביב, ומקווה שאקבל במהרה מידע על מצבם", אמרה. היא סיפרה כי חברי הפרלמנט היו צריכים להפליג על אחת הספינות הקטנות אך זו נתקעה עקב תקלה טכנית ולא יצאה למשט, ולפיכך עברו השניים לספינה הגדולה יותר.
היא הגדירה את גרסת ישראל לאירועים "תעמולה ממשלתית", והוסיפה: "אלה אנשים שהאג'נדה שלהם היא שלום ופעולה לא אלימה, לא ייתכן שהם השתתפו באירוע אלים כפי שתואר. עד עכשיו יש לנו רק נקודת מבט אחת - זו של ממשלת ישראל. עד שלא נשמע את האנשים שהיו שם - לא נדע מה באמת קרה".
א-סנע: אם היו מחברים לדו"צ פוליגרף, הוא היה מתפוצץ
בסך הכל פונו בתום האירוע 38 פצועים לחמישה בתי חולים ברחבי הארץ. 11 מהפצועים במצב קשה - שניים מהם חיילי צה"ל. לרוב, נשמר הסדר בבתי החולים, למעט כמה אירועים בבית החולים שיבא בתל-השומר, לשם הגיע במהלך היום הח"כ טאלב א-סנע (רע"מ-תע"ל).
בעוד א-סנע מתראיין לכלי התקשורת בכניסה לבית החולים, התפרץ לעברו אזרח ישראלי וכינה אותו "פושע". האזרח זעק לעברו "יש כאן חיילים פצועים! תתבייש לך!", ו"הלוואי שלא מתו כל ה-700". א-סנע לא נותר חייב, והטיח בו "אתה מורעל ומוסת".
א-סנע בכניסה לבית החולים (צילום: עידו ארז)
קודם לכן אמר חבר הכנסת: "באתי לעמוד מקרוב על מצבם של שגרירי השלום שבאו במשט חירות תמים, ונפלו למעשה פיראטי של כוחות קומנדו. הספינה לא הייתה מצוידת בתותחים ולא היה מוצדק לפתוח עליה באש. זה לא כבוד גדול למפקד הפיראטים אהוד ברק, וכישלון מוסרי וערכי מהדהד".
בעיתונאים הטיח א-סנע: "תפסיקו לקנות כל מצג שווא של דובר השקר שהוא דובר צה"ל. אם היו מחברים לו פוליגרף, הוא היה מתפוצץ". עוד טען כי החיילים שנפצעו מירי, נפגעו מ"אש ידידותית" של חבריהם. "זו לא הפעם הראשונה שזה קורה", הוסיף. על הפעילים שנהרגו אמר: "הם לא עשו שום פשע שמצדיק הוצאה להורג".
משפחת סלאח נלקחה לחדר הניתוח, להוכיח שזה לא השייח
א-סנע, שביקר את הפעילים הפצועים, טען כי כולם סובלים מפגיעות ירי בראש ובחלק העליון של הגוף, דבר המפריך - לטענתו - את גרסת צה"ל לפיה החיילים פעלו מתוך הגנה עצמית. הוא דרש ממועצת הביטחון של האו"ם להקים ועדה לחקירת "הטבח בלב ים".
לטענותיו של א-סנע השיבו סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, שהגיע לבקר את הפצועים, ומנהל בית החולים, פרופ' זאב רוטשטיין. "מי שהגיע תחת הכותרת של משט שלום, כנראה החביא נשק חם מאחורי גבו, וירה", טען מנהל בית החולים. "יש לנו חייל שנפצע בראשו ממהלומה של מוט ברזל ששבר את גולגלתו ופגע בראשו בעוצמה חמורה".
לדבריו, בניגוד לטענות א-סנע, הפגיעות באזרחים הן פגיעות גפיים או פגיעות ירי בפלג גופם התחתון.
יש רק אזרח אחד שנפצע קשה בראשו - והוא נפגע, לדבריו, ככל הנראה מקליע גומי מטווח קצר.
קודם לכן, התעורר מתח רב בבית הפצועים לאחר שהתברר כי אחד הפצועים דומה לראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שייח ראאד סלאח, שהיה על ה"מרמרה". כך התעורר גל שמועות, בעקבותיו הגיעו 200 מקרוביו, שגילו תוקפנות רבה. גם קבלת טביעות אצבע של הפצוע לא שכנעו אותם, ורק לאחר שמנהל בית החולים לקח את אשתו וילדיו של סלאח לחדר הניתוח, נאותו לעזוב.
"זה היה קרוב מאוד לנקודת רתיחה", סיכם פרופ' רוטשטיין, וסגן השר ליצמן הוסיף: "מצבם של החיילים הפצועים טוב. אני לא מכיר שליחי שלום שמנסים לירות בראש בלב הכישלון המוסרי כאן היה בהחלט של מי שבא לכיוון ישראל".