שתף קטע נבחר

 

דו"ח סבא"א: סוריה ערכה בעבר ניסויים גרעיניים

בדו"ח חסוי של הסוכנות נטען כי דמשק הודתה כי ערכה ניסויים בשנת 2004, אך טוענת כי מדובר בניסויים בהיקף קטן "בניסיון ללמוד על התהליך". עוד צויין כי מאז 2008 סירבה לאפשר ביקור פקחי הסוכנות בכור שהופצץ על ידי ישראל וב-3 בסיסים נוספים

סוריה העבירה לידי האו"ם פרטים חדשים לגבי ניסויים גרעיניים שביצעה לפני כשש שנים - כך חושף דו"ח חסוי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. עם זאת, מציין הדו"ח כי מאז 2008, מסרבת דמשק לאפשר לפקחי האו"ם להגיע למדינה, ולבקר במתקן "אל-קיבאר" - האתר שבו עמד הכור הגרעיני הסורי והופצץ בידי ישראל בספטמבר 2007.

 

סוריה התירה בעבר לפקחי האו"ם לבקר בכור מחקרי בדמשק, לאחר שהתגלו שרידי אורניום באתר שהופצץ על ידי ישראל.

בדו"ח צויין כי באחד מביקורי הפקחים במקום חשפה סוריה כי ערכה ניסוייים גרעיניים בשנת 2004, עליהם לא דיווחה מעולם לסוכנות. 

 

בנוסף, העבירה דמשק לסוכנות הגרעין מידע בנוגע ל"חומרים גרעיניים" שונים שהיו בידיה. "אלה היו ניסויים בהיקף קטן, בניסיון ללמוד על התהליך", הסביר בכיר בסוגנות הגרעין המעורה בפרטים. לדבריו, עדיין לא ברור האם הניסויים נערכו למטרת בדיקות בלבד, כפי שטוענת דמשק, או שמא היו להם שימושים אחרים.

 

בדו"ח נכתב עוד כי על סוריה לספק מענה לשאלות הסוכנות בהקדם האפשרי, וכי סוכנות הגרעין זקוקה לדגימות נוספות מהאתר בו פעל הכור כדי "להסיר ספקות" בנוגע לפעילותה הגרעינית של סוריה בעבר. פקחי האו"ם ביקרו בדיר א-זור ביוני 2008, ואספו ממצאים מהמקום. אולם, סוריה מנעה מהם גישה מחודשת לאתר וגם לא אפשרה להם לבקר בשלושה בסיסים צבאיים נוספים. צילומים של בסיסים אלה חשפו כי אופי הפעילות בהם השתנה לחלוטין לאחר דרישת הפקחים.

 

"הגישה לאתרים הללו הכרחית כדי לאפשר לסוכנות לבסס את העובדות ולאמת אותן, תוך שמירה על מידע צבאי שסוריה מחשיבה כרגיש", כתב בדו"ח ראש הסוכנות, יוקיה אמנו. בעבר טענה הסוכנות כי חלקיקי האורניום שנמצאו ב"אל-קיבאר" מעידים על תוכנית גרעינית סודית - טענה שדמשק דחתה בתוקף.

 

מוקדם יותר נחשף כי הדו"ח מכיל מידע גם בנוגע לאיראן, לפיו טהרן מכשירה את הקרקע להרחבת פעילות העשרת האורניום בדרגה גבוהה. בדו"ח נטען עוד כי איראן הודתה כי רכשה מערך שני של מתקנים במסגרת מאמציה להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוזים, וצברה עד כה 2,400 קילוגרמים של אורניום מועשר לדרגה נמוכה. מדובר בהיקף כפול מכפי שמעצמות המערב דורשות להוציא מידיה. כמו כן, כמות זו - אם תועשר לדרגה המתאימה - יכולה לשמש לשני ראשי נפץ בקיעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים