לסעוד עם דונה: הצצה לספר בישול חדש
"לסעוד" הוא ספרה השני בעברית של כוכבת ספרי הבישול האוסטרלית דונה היי, ובו היא מציעה מגוון מתכונים ועצות לאירועים קולינריים שונים - ארוחת קוקטייל חגיגית, ארוחה מהירה או סתם קפה ועוגה. הנה ארבעה מתכונים מתוכו
ספגטי עם לימון, צ'ילי, שום ורוקט
המרכיבים (6 מנות כמנה ראשונה או 4 כמנה עיקרית):
750 גרם ספגטי, לינגוויני או פטוצ'יני, טריים או יבשים
3-4 כפות שמן זית עדין
2 שיני שום, מעוכות
4 כפות צלפים קטנים
1/2 1 כפיות פתיתי צ'ילי מיובשים או 3 פלפלי צ'ילי אדומים פרוסים, ללא גרעינים
2 כפיות קליפת לימון מגורדת
3 כפות מיץ לימון
3-4 כוסות עלי רוקט קצוצים גס
3/4 כוס גבינת פרמזן מגוררת
פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- מבשלים את הספגטי בסיר עם מים רותחים עד שהם עשויים כראוי.
- תוך כדי בישול הפסטה, מחממים שמן במחבת גדולה על להבה גבוהה. מוסיפים את השום והצלפים ומאדים במשך דקה. מוסיפים למחבת את פלפלי הצ'ילי, הקליפה והמיץ מהלימון ומבשלים כדקה נוספת. מסננים את הפסטה ומוסיפים למחבת. מוסיפים את הרוקט והפרמזן. מערבבים היטב ומגישים עם הרבה פלפל שחור ולחם חם, בעל קרום עבה פריך.
(צילום: פטרינה טינסליי)
עוף צלוי בשום עם מחית ארטישוק ירושלמי
המרכיבים (4 מנות):
2 ראשי שום
1 כף שמן זית
4 חזות עוף יחידים, על העצם, בלי עור
פלפל שחור גרוס גס
מחית ארטישוק ירושלמי
750 גרם ארטישוק ירושלמי
3 תפוחי אדמה לפירה, קלופים וקצוצים
1/4 כוס שמנת מתוקה
2 כפות חמאה
פלפל שחור גרוס גס ומלח ים
אופן ההכנה:
- העוף: מניחים את ראשי השום הלא מקולפים בתבנית אפייה ומטפטפים עליהם שמן זית. אופים את השום בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך כ-20 דקות או עד שהשום זהוב ורך. מוציאים את השום מהתבנית ומסירים את הקליפות בלחיצה. מורחים את השום על העוף וזורים פלפל. מניחים את העוף בתבנית אפייה, מכסים ואופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות למשך כ-30 דקות או עד שהעוף רך.
- מחית הארטישוק: מניחים סיר עם מים על להבה גבוהה ומביאים לרתיחה עדינה. קולפים את הארטישוקים ומוסיפים אותם מייד למים, כדי למנוע שינוי צבע. מוסיפים את תפוחי האדמה לסיר. מבשלים את הירקות כשהמים ברתיחה עדינה במשך כ-8-12 דקות או עד שהם רכים. מסננים.
- שמים את השמנת והחמאה בסיר ומחממים עד שהתערובת כמעט רותחת. יוצקים את תערובת השמנת על הירקות המסוננים ומועכים אותם יחד עם מלח ופלפל עד שהתערובת חלקה. להגשה, מניחים את המחית על צלחות הגשה ומסדרים את העוף הצלוי מעל. מגישים עם שעועית ירוקה מאודה.
(צילום: פטרינה טינסליי)
טארטים קטנים של פודינג לימון
המרכיבים (6 מנות):
לבצק:
2 כוסות קמח רגיל
3 כפות סוכר
155 גרם חמאה, חתוכה לפיסות קטנטנות
מי קרח
למילוי:
3/4 כוס סוכר
3 ביצים
1 מיכל שמנת מתוקה לקצפת
1/2 כוס מיץ לימון, סחוט טרי
1 כפית קליפת לימון מגורדת
אופן ההכנה:
- בצק פריך: מניחים את הקמח, הסוכר והחמאה במעבד מזון ומעבדים עד שהתערובת הופכת לפירורים עדינים. מוסיפים מעט מי קרח, עד שנוצר בצק רך. מוציאים את הבצק מהמעבד ולשים קלות לכדור פחוס מעט. עוטפים את הבצק בפלסטיק נצמד ומקררים 30 דקות לפני שמרדדים, כדי שלא יתכווץ בעת האפייה.
- מרדדים את הבצק על משטח מקומח קלות לעובי 2 מ"מ. חותכים את הבצק ל-6 עיגולים כך שיתאים ל-6 תבניות מאפינס בנפח 1 כוס כל אחת. דוקרים את הבצק במזלג. מרפדים את התבניות שבהן הבצק בנייר אפייה או ברדיד אלומיניום וממלאים בפולי שעועית יבשים או במשקולות לאפייה. אופים את הבצק בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 5 דקות.
- מוציאים מהתבניות את הנייר עם פולי השעועית או משקולות האפייה ואופים את הבצק 4 דקות נוספות או עד שהוא מזהיב קלות.
- המילוי: שמים את הסוכר, הביצים, השמנת, מיץ הלימון וקליפת הלימון בקערה ומערבבים היטב. יוצקים את המילוי לתוך תבניות הטארט ואופים בתנור בחום של 160 מעלות במשך כ-30 דקות או עד שהמילוי נעשה יציב. מקררים את הטארטים ומגישים עם קצפת.
(צילום: פטרינה טינסליי)
עוגת קוקוס עם סירופ נענע
המרכיבים (10-8 מנות):
125 גרם חמאה
2 כפיות קליפת לימון מגורדת
1 כוס סוכר
3 ביצים
2 כוסות קוקוס יבש
1 כוס קמח תופח
1/3 כוס שמנת חמוצה
סירופ נענע:
1 כוס סוכר
2 כפות מיץ לימון
3/4 כוס מים
1/2 כוס עלי נענע
אופן ההכנה:
- מניחים את החמאה, קליפת הלימון והסוכר בקערת המיקסר ומערבלים עד שהתערובת בהירה וקרמית. מוסיפים את הביצים תוך כדי ערבוב, אחת בכל פעם. מקפלים לתוך התערובת את הקוקוס, הקמח והשמנת החמוצה עד לקבלת תערובת אחידה.
- מעבירים את התערובת לתוך תבנית בקוטר 20 ס"מ מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות כ-45 דקות או עד שקיסם שמוכנס למרכזה יוצא יבש.
- סירופ נענע: מבשלים בסיר על חום נמוך את הסוכר, מיץ הלימון, המים ועלי הנענע ומערבבים עד שהסוכר נמס. נותנים לסירופ לבעבע כ-3 דקות ומסננים. מוזגים את הסירופ החם על העוגה החמה. משאירים את העוגה בתבנית ומכסים במכסה כדי להעביר אותה בבטחה. מגישים את העוגה בפרוסות משולשות בלוויית קצפת.
(צילום: פטרינה טינסליי)
- "לסעוד" מאת דונה היי, עריכה קולינרית: ישראל אהרוני, הוצאת כנרת