ראש המוסד מודאג: שחיקה בחשיבותנו לארה"ב
מאיר דגן אמר לוועדת החוץ והביטחון שהמדיניות הרכה בה נוקט אובמה מקשה על ישראל. "הכוח שלהם מוגבל, ויש פיחות בנכסינו בארה"ב". האיראנים, לדבריו, מתקשים להגיע לפצצה
ראש המוסד, מאיר דגן, מודאג מהשינוי בעמדות האמריקניות ובהשפעתן על ישראל. "יש פיחות בנכסים של ישראל בארצות הברית", הוא אמר היום (ג') בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. "אם חשיבותה של ישראל היתה משמעותית ביותר כשהיה עימות בין גושי, השנה יש שחיקה בנושא הזה".
דגן סקר את המצב בפני חברי הכנסת וציין ש"אם בשנות ה-90 ארצות הברית היתה במצב של 'שוטר עולמי', מעצמה שיכולה לפתור סכסוכים, בשנות ה-2000 כוחה של ארה"ב לפתור סכסוכים קצת מוגבל. עם היבחרו של הנשיא אובמה היא הודיעה כי היא דוגלת מדיניות רכה ואי רצון להשתמש בכוח לפתור סכסוכים. זה מתפרש כהחלשות ומשפיע על קושי בתמרון הדיפלומטי הישראלי".
לדבריו, היכולת של ארה"ב לייצר מהלכים לשינוי המצב בכל העולם מוגבלת. "אפשר לראות בשנים האחרונות שיש פחות שותפות בתחום המדיני בין ישראל וארצות הברית, ובהחלט הממשל הנוכחי חושב שהטיפול הישראלי בנושא הפלסטיני איננו תואם את תפיסת ארה"ב של ימינו, הקובעת שהפתרון של הסכסוך צריך להיות על פי תפיסת קלינטון, בגבולות 67'".
במענה לשאלה על אפשרות לפתרון כפוי, שהעלו חברי כנסת מהימין, אמר דגן: "הפתרון הכפוי כבר עלה בין ישראל לארה"ב, והוא היה מונח על השולחן, אולם לאחר מכן הוא מוסמס. אך בהחלט צריך לקחת בחשבון מה יהיה צעדם בעתיד, בדגש על אחרי בחירות האמצע לקונגרס. פתרון כפוי תהיה אלטרנטיבה אחרונה והיא לא אופציה מועדפת - אך זו אופציה קיימת והיא מוזכרת כשוט לגבי שני הצדדים. אירועים מסוג זה עלולים לצאת משליטה והמצב יכול להתדרדר לתרחישים קיצוניים".
דגן התייחס לאסטרטגיה הטורקית ודרך פועלה, ואמר שלטורקיה וארדואן יש חזון של החזרת הדומיננטיות הטורקית דרך התקדמות במסדרון האסלאמי. לדבריו, ארדואן מאמין כי באמצעות הנושא הפלסטיני והתקרבות לחמאס, ייפתחו בפניו דלתות נוספות ברחוב הערבי, וכי טורקיה משפרת את יחסיה עם סוריה ואיראן כחזית וקואליציה מול ישראל.
דגן דיבר גם על הגרעין האיראני.
"הנכונות האיראנית לעסקה עם ברזיל וטורקיה (להעברת אורניום להעשרה), היא שליפת שפן מהכובע שנועד לפצל ברגע האחרון את הקהילה הבינלאומית במטרה לסכל או לעכב סנקציות במועצת הביטחון".
ראש המוסד ציין כי ההצבעה בקונגרס האמריקאי ביולי בנוגע לסנקציות כלכליות, תשפיע על דרכי הפעולה האיראניים, והוסיף כי: "האיראניים מקדמים צנטריפוגות מהדור החדש, נתקלים בקשיים טכנולוגיים מרובים ממה שצפו, לא מצליחים להתקדם כפי שהיו רוצים וזה בהחלט משפיע על טווח השגת היעד". הוא הוסיף כי "בתפיסתם, הגעה ליעד של השגת גרעין תמנע כל איום עתידי על המשטר".
Read this article in English