"לא רוצה שתשתלטו לי על הלידה"
זה שאור אלתרמן רוצה לתת ללידה שלה פשוט לקרות, בלי לשלוט בה, זה לא אומר שהיא רוצה להעביר את השליטה לרופאים. אחרי 4 מפגשים בקורס היפנובירתינג היא מרגישה שיש לה כלים לקחת החלטות בלי לשלוט במה שהכי טבעי
כשסיימתי את קורס ההיפנובירתינג הרגשתי קצת מרומה. באתי לארבעה מפגשים וכל מה שקיבלתי זה שלוש שיטות נשימה וטכניקת הרפיה אחת?
בכלל, קורס הכנה ללידה נשמע כמו צירוף מילים בלתי אפשרי. מי בכלל יכול להכין אותי ללידה, לאירוע הכי קיצוני שאעבור כנראה בחיים, אירוע שאין שום דרך לדעת מראש איך הוא יעבור? ואם לידה זה תהליך כל כך טבעי וכל מה שצריך זה רק להקשיב לגוף, אז מה יש להתכונן? למה בכל זאת נרשמתי לקורס?
קודם כל, למרות שאין באמת דרך לדעת מה יקרה, רציתי לפחות להכיר את האפשרויות. כי אלה, לעיתים נדמה, הן הנעלם הכי גדול בתהליך הזה.
הטורים הקודמים בסדרה:
- "סליחה, אפשר להיכנס לעוּבּר שלך?"
- "אני כבר לא לוויתן. אני דולפין"
"המיכל הסגור הזה אמור להרגיע אותי?- "השתגעת? שלא תעזי ללדת בבית"
אפשר ללדת בלי להזיע, לכאוב ולצרוח? - מסע של עצב ושמחה, פחד ובטחון
- "תפסיקו כבר להלחיץ אותי"
אצל רובנו תהליך הלידה מתקשר באופן אוטומטי לדמות של יולדת שוכבת על הגב במיטת בית חולים, מסביבה צוות רפואי מתוח, היא מזיעה וצורחת ולצידה בן זוג חסר אונים. נרשמתי לקורס ההיפנו גם כדי שמישהו יוציא לי מהראש את הדימוי הזה ויחליף אותו במשהו קצת יותר ידידותי לרחם שלי. ומעבר לזה, יתן לי מידע ונתונים על עוד אפשרויות: עוד תנוחות לידה שהן לא השכיבה המושמצת על הגב, עוד מקומות ללדת בהם חוץ מבית חולים, עוד דרכים בהן בן הזוג יכול לתמוך בי ולא רק במבט מבוהל.
רוב חברותיי, שילדו בבית חולים, זוכרות בעיקר איך בשלב כלשהו של הלידה הן הרגישו שהן מאבדות שליטה, איך הלידה עוברת מהגוף שלהן לידיים של הצוות הרפואי, שמנחית הוראות מכל עבר. הן זוכרות איך כל ההתערבויות האלה מקוטלגות אצלן כחלק הטראומטי של הלידה ואיך לאף אחת לא היה את הכוח או הידע לבדוק את ההחלטות האלה.
אז אם הצירים הם הדבר הכי כואב שאעבור בחיים, לפחות שיהיו לי כלים מינימלים לנסות להתמודד איתם, כמו נשימות או דמיון מודרך. אם ירדו לי המים והלידה לא תתחיל, למדתי שלא חייבים לטוס לבית חולים או לקבל זירוז, אם יש ירידת דופק לא חייבים להשתמש בואקום. ובעיקר - שלמרות שאני בידיים של רופאים, שאין ספק שעושים הכל לטובתי, תמיד אפשר לבדוק אילו עוד אופציות קיימות ולא להסכים באופן עיוור לכל התערבות. אולי אין עוד אופציה, אבל בשביל הסיכוי הקטן שיש, שווה ללמוד.
"ואם הלידה לא תלך כמו שצריך?" "ואם לא נספיק להגיע לבית החולים?" "ואם השילייה לא תצא, התינוק יחנק, בעלי יתעלף, הרופא יתפטר?" המינוס הגדול בקורס הכנה ללידה שהוא לא אחד על אחד בסלון המוגן, הוא החרדות שאר הנשים בקבוצה. בין הפוּטוֹנים לנשימות העמוקות שמאיימות לפתח אצלי עוד זוג ריאות, מצאתי את עצמי מוקפת בכל הפחדים של שאר ההריוניות והזוגות שהשתתפו בקורס.
גם אם ניסיתי להיות ההריונית הכי רגועה ושלווה בעולם, קשה להדוף את כל המחשבות האלה, שמצליחות לחלחל או סתם לעורר הדחקות שנורא התאמצתי להחביא. מצד שני, היה גם משהו מרגיע באופן מוזר בחרדות של נשים אחרות. אלה שהזדהיתי איתן, גרמו לי להרגיש נורמלית, ואלה שלא התחברתי אליהן, גרמו לי להרגיש אפילו יותר בטוחה.
כשחשבתי על הקורס לעומק, הבנתי שקיבלתי בדיוק מה שבאתי בשבילו: תמונה מאוד חיובית לתהליך הלידה (לא דבר של מה בכך), אבל בעיקר כלים להתמודד במקרה בו הלידה לא תתפתח כמו שחלמתי, כלים שיאפשרו לי לא למסור את כל ההחלטות באופן אוטומטי לידי הרופאים. אני לא אנסה לשלוט בלידה שלי, אבל גם לא אתן למישהו אחר לשלוט בה.
אור אלתרמן , תיכף אמא, עורכת ערוץ התרבות של ynet.