עם טופו, חרובים ושקדים: 5 מתכוני משמשים
אפשר לאכול אותם טריים (כל עוד הם כאן) או להכין מהם ריבות, אבל פיליס גלזר העדיפה למצוא למשמשים מתכונים קצת אחרים: כרוטב חמוץ-מתוק לטופו, בסלט תאילנדי, ממולאים בחרובים, משולבים עם מלון ושקדים ובתוך מאפינס. כתומים ומשגעים
הנה הוא בא, ואו-טו-טו הוא יעלם; המשמש היפהפה, העדין והחושני מבקר אצלנו לשבועות ספורים לפני שהוא נעלם עד פתיחת הקיץ הבא.
המשמש הוא קרוב משפחה של הוורד ובן דוד של השזיף, האפרסק, הדובדבן והשקד (שכולם מבשילים גם באותו זמן). הוא מכיל כמות מרשימה של בטה-קרוטן, עשיר בחומצה פולית וניאצין (3B), דל קלוריות (רק 48 קלוריות ב-100 גרם) ומשמש מקור למינרלים נוספים כמו נחושת.
חוץ מלאכול אותו טרי - ואיזה כיף להיתקל באחד בנקודת הבשלות המקסימלית, כאשר הוא עוד טיפה פריך כשנוגסים בו אך הפנים נמס במתיקות בפה – מה עוד אפשר לעשות עם משמש טרי?
אפשר כמובן להכין ריבת משמש, אך ריבות גדושות בסוכר, ואני ודאי אשרוף אותה ברגע אחת של הסחת דעת. עם קצת ניסיונות (ובת שנורא אוהבת להיות שפנית ניסיון), מצאתי לכם כמה דברים נהדרים וטעימים כדי שתיהנו מהמשמשים שלכם יותר מאי פעם.
(צילום: index open)
טופו ברוטב משמשים ובזיליקום חמוץ-מתוק
את הרוטב הנהדר הזה אפשר להגיש על קוביות טופו לא מבושלות, אך אני אוהבת לטגן אותן קלות עד שהן פריכות. ניתן גם להשתמש ברוטב על חזה עוף או סלט.
המרכיבים:
1 משמש גדול ובשל, ללא לגעין1 כף חומץ אורז
1/2 כף סוכר מוזהב אורגני או דבש
2 כפות שמן קנולה
1 כף בזיליקום טרי קצוץ
1 חבילה (כ-300 גרם) טופו רך (מומלץ של ווילר) חתוך לקוביות בגודל כ-1 ס"מ
1 כפית שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- שמים את המשמשים, החומץ והסוכר בבלנדר וטוחנים. מוסיפים את השמן בהדרגה בזמן שהבלנדר פועל. אפשר לטחון את הבזיליקום עם רוטב, אבל הרוטב יפה יותר אם בוחשים אותו פנימה.
- מטגנים קלות את קוביות הטופו עד שהן מזהיבות מעט. מסירים מהאש, יוצקים מעל את הרוטב ומגישים.
סלט ירוק עם משמשים בניחוח תאילנדי
את אותם חומרי הגלם אפשר לערבב עם נודלס או אטריות שעועית או אורז קרים במקום עלים ירוקים.
המרכיבים (6-4 מנות):
2 כוסות משמשים טריים חתוכים לפלחים2 כוסות פיסות עוף מבושל או טופו חתוך לקוביות
1 כוס מלפפון פרוס לגפרורים
1 כוס נבטים סיניים
4 כוסות עלים ירוקים (עלי בייבי) ו/או חסה ערבית
לרוטב:
1 כף כוסברה טרייה קצוצה
2 כפיות סוכר
1/4 כוס שמן בוטנים, שומשום או אחר + 1 כפית שמן שומשום כהה
1/4 כפית שמן צ'ילי או פלפל חריף או מעט פלפל ירוק טרי חריף
1/4 כוס חומץ אורז
1 כפית ג'ינג'ר טרי כתוש
2 כפות בוטנים קצוצים
אופן ההכנה:
- בקערה גדולה מערבבים משמשים, פיסות עוף, מלפפון, נבטים ועלים ירוקים.
- מערבבים את כל מרכיבי הרוטב מלבד הבוטנים. יוצקים על הסלט ומקשטים בבוטנים קצוצים. אוכלים תוך יומיים.
חצאי משמשים במילוי חרובים
ממתק בריא ומיוחד.
המרכיבים:
כ-13 משמשים
למילוי:
1/4 כוס חמאת בוטנים ללא תוספת
1/4 כוס טחינה גולמית
4 כפיות דבש
1/2 כוס אבקת חרובים
כמה טיפות תמצית וניל טבעי
מיץ לימון להברשה
פיסטוקים שלמים קלויים לקישוט (לא מלוחים)
אופן ההכנה:
- חותכים את המשמשים לחצאים, מגלענים ומניחים את החצאים על צלחת הגשה.
- בוחשים יחדיו את הטחינה וחמאת הבוטנים. מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי ומערבבים היטב בעזרת כף. לשים בעזרת הידיים עד שמתקבל מרקם אחיד.
- מרטיבים קלות את הידיים ויוצרים כדורים קטנים מהמילוי. מכניסים כל כדור לחצי משמש, במקום הגלעין. שמים פיסטוק אחד על כל חצי משמש כקישוט.
- מברישים את פני המשמשים החשופים במיץ לימון למנוע השחמה. אם לא מגישים מייד מכסים בניילון נצמד ושומרים במקרר. מביאים לטמפרטורת החדר לפני שמגישים.
מלון ברוטב משמשים ושקדים
קל אך אלגנטי, דל קלוריות ומלא בריאות. הכי יפה להשתמש במלון מהזן הכתום.
המרכיבים (6-8 מנות):
450 גרם משמשים טריים
מיץ מלימון אחד
1-2 כפות דבש (לא הכרחי)
מיץ תפוז (לא הכרח)
1 מלון בינוני או 3 מלונים קטנטנים
3/4 כוס שקדים (180גרם) חלוטים פרוסים וקלויים במחבת יבשה
אופן ההכנה:
- חולטים את המשמשים השלמים במים רותחים ל-30 שניות. מוציאים, טובלים במים קרים ומקלפים בקלות את הקליפה. מוציאים את הגלעינים וטוחנים בבלנדר עם מיץ הלימון עד לקבלת מרקם של רוטב. אם המשמשים לא מספיק מתוקים אפשר להוסיף מעט דבש או אגבה. אם הרוטב סמיך מאוד אפשר להוסיף מיץ תפוזים.
- מקלפים את המלון, פורסים לפרוסות ושמים על צלחת. יוצקים למעלה את הרוטב ומקשטים בשקדים (אם משתמשים במלונים אישיים אפשר לחתוך אותם לחצאים בצורה דקורטיבית ולהגיש את הרוטב בפנים).
מאפין משמש מקמח מלא
מאפינס ממש טעימים וקלים להכנה, אפילו למתחילים.
המרכיבים (כ-10 מאפינס):
2 כוסות קמח מלא
3 כפיות מחוקות אבקת אפיה
1/4 כפית אבקת סודה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית קינמון
1/4 כוס (25 גרם) חמאה מומסת או שמן
3/4-1 כוס סוכר דמררה או מוזהב אורגני (תלוי במתיקות הפירות)
1 ביצה טרופה
3/4 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי
1/2 1 כוסות משמשים טריים קצוצים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית מאפית שקעים או מרפדים אותה בקעריות נייר.
- מנפים יחד קמח, אבקת אפייה, סודה, מלח וקינמון. שמים בצד.
- בקערת מיקסר חשמלי או ביד, טורפים חמאה, סוכר וביצה. מוסיפים את החומרים היבשים לסירוגין עם מיץ התפוזים, וטורפים עד לקבלת מרקם קל ואחיד. בוחשים פנימה את המשמשים הקצוצים.
- ממלאים את השקעים או תבניות הנייר בבלילה, עד ל-2/3 מגובהם.
- אופים כ-18 דקות או עד שהמאפינס משחימים. אפשר לקשט באבקת סוכר.
גיוונים:
- ניתן להשתמש בחצי קמח מלא וחצי קמח לבן רגיל או קמח כוסמין. המאפינס יתפחו עוד יותר.
- מוסיפים אגוזים או פקאנים קצוצים.
- כשנגמרת עונת המשמשים, השתמשו באפרסקים.