השקל ירד מול הדולר - בשל המגמות העולמיות
הדולר זינק ב-1.3% ל-3.879 שקלים לדולר. הפיחות החד באירו ביחס לדולר מתחיל להתגלגל לפיתחנו. גם המתיחות מול טורקיה והעולם מכבידה על השקל
השער היציג לצמד דולר/שקל נקבע היום (ג') ברמה של 3.879 שקלים לדולר, שער המשקף עלייה של 1.3%ביחס לשער היציג מאתמול. האירו ירד ב-1.011% ושערו היציג נקבע על 4.7083 שקלים.
- המצב מתוח - הפגנות בטורקיה; משרד החוץ: "צאו מהמדינה"
אם עד לא מזמן שמר השקל על עמדתו העצמאית ביחס למגמות בשאר המטבעות בעולם, לא זה המקרה עוד. השקל בזמן הפיחות החד באירו ביחס לדולר, המשיך השקל לשמור על רמה של 3.7 שקלים לדולר (וזאת כמובן בעזרתו הנדיבה של בנק ישראל). השקל התעלם מהצרות המגיעות מגוש האירו, אך איננו יכול להתעלם עוד מההתפתחויות המאקרו כלכליות מארה"ב והמגמה החיובית בכלכלתה.
השקל לא ינותק בטווח הקצר-בינוני מהמתרחש בשוק המטבעות אלא יתאים את עצמו למגמה העולמית. כמו כן, בין אם ישראל אכן שולחת צוללות לכיוון המפרץ הפרסי ובין אם לאו, המתיחות הגיאו-פוליטית מכבידה על השקל. התפתחות (שלילית) בכיוון זה תעצים את מגמת הפיחות בשקל מול הדולר.
גם במקרה זה השווקים יתכנסו לשיווי משקל זמני ובהקשר של הצמד דולר שקל. ניכר כי עדיין קיימת נטייה לפיחות (איטי) של השקל והתחזקות הדולר וזאת עקב ההתאוששות הנמשכת של כלכלת ארה"ב. להערכתי, רצועת המסחר לטווח הקצר (ימים עד מספר שבועות) תנוע ברמה של 3.78-3.90 שקלים לדולר.
אירו/דולר – שיווי משקל זמני
אז פרופ' נוריאל רוביני סבור כי ללא ריסון פיסקאלי (צמצום ההוצאה הממשלתית) משמעותי במדינות גוש האירו, צפויה להערכתו, "תאונת רכבת פיסקאלית". עם כל הכבוד, הרי זהו כל הסיפור כולו: אם מכאן ואילך לא יהיה ריסון, המשבר באירופה יחריף או במילים אחרות, 'אם לא יהיה טוב, אז יהיה רע'.
כפי הנראה, גם באירופה מבינים זאת והחלו להעביר שורה של החלטות פיסקאליות כואבות במדינות בעלות סיכון החוב, בהן יוון, פורטוגל וספרד. משבר החוב האירופאי, איננו קטן והוא גם בעל משמעות פוליטית-כלכלית גדולה מאוד. משבר מאקרו טומן בחובו אי יציבות, אשר באה לידי ביטוי באמוציות פוליטיות וחברתיות אשר עשויות לפעמים להיות הרות אסון. לפחות בינתיים, זהו לא המקרה.
אירופה (או לפחות המדינות המפותחות והחזקות בגוש) "שילמה" בפיחות המטבע באופן חד ואגרסיבי. הרי בחישוב פשוט מדובר בפיחות מרמה של 1.515 באזור נובמבר אשתקד, לרמה של 1.22-1.23 בחודש הנוכחי - ירידה של כ – 20%. האם זהו איננו "עונש" מספיק? ייתכן שלא, אך העתיד לבוא מצד הכלכלות הנזקקות לעזרה וטיפולן במשבר החוב יכתיב את המגמות הצפויות. לאמור, בנקודת הזמן הנוכחית אנו במצב של עצירה זמנית בהתמוטטות שער האירו, אשר תוכל להתכנס לשיווי משקל לטווח הארוך בהתאם להתנהלות הפיסקאלית של מדינות גוש האירו.
בשעות המסחר המאוחרות נסחר הצמד אירו/דולר ברמה של 1.2195 דולר לאירו. בסה"כ רצועת המסחר להיום נעה ברמה של 1.2109-1.2309 דולר לאירו.
השבוע לפנינו בעל חשיבות מאקרו כלכלית ניכרת. נתוני המאקרו אשר צפויים להתפרסם לקראת סוף השבוע, עשויים לאשש מגמות בשוק העבודה. מספר המשרות הלא חקלאיות צפוי לעמוד ברמה של 465 אלף (תוספת משרות), וזאת לעומת נתון קודם בו עמדה הקריאה על רמה של 290 אלף משרות בלבד. זאת ועוד, רמת האבטלה במשק האמריקאי צפויה לרדת מעט לרמה של 9.8 אחוזים.
הכותב, עוזי לוי, הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל.