אירלנד לישראל: תנו ל"רייצ'ל קורי" לעגון בעזה
ישראל לא שעתה לאזהרות מאנקרה בשבוע שעבר, האם לדבלין תיכנע כעת? הממשלה האירית העבירה בקשה רשמית לאפשר את הגעת הספינה הנוספת שעושה דרכה לרצועה, "עקב הטרגדיה שלשום". שר החוץ האירי הזהיר: "נעקוב מקרוב"
אחרי התלקחות מול טורקיה שהמושג "משבר דיפלומטי" קטן עליה, האם חזית נוספת עומדת להיפתח מול אירלנד? ראש הממשלה האירי, בריאן קאוון, הודיע היום (ג') כי ממשלתו הגישה לממשלת ישראל בקשה רשמית לאפשר לספינה "רייצ'ל קורי", שבבעלות אירית ועושה דרכה לרצועה, "להשלים את מסעה ללא עיכובים ולפרוק את מטענה ההומניטרי בעזה".
קאוון העביר את הבקשה לשגריר ישראל בדבלין, ציון אברוני, ונימק את הבקשה ב"טרגדיה שאירעה שלשום". באירלנד
אמרו הערב ל-ynet כי ישראל טרם השיבה על הבקשה הרשמית.
הספינה, ששימשה בעבר כאוניית סוחר ונרכשה בידי פעילים פרו-פלסטינים, נקראת על שמה של הצעירה האמריקנית רייצ'ל קורי שנהרגה ברצועת עזה בשנת 2003 מדחפור של צה"ל. הפעילים שעומדים מאחוריה הודיעו כי היא יצא לדרכה ממלטה אתמול. "זו יוזמה שמטרתה לפרוץ את המצור של ישראל על מיליון וחצי איש בעזה. המשימה שלנו לא השתנתה, וזה לא הולך להיות המשט האחרון", אמרה מקפריסין גרטה ברלין מ"התנועה לשחרור עזה".
יצוין כי במערכת הביטחון כבר אמרו ביממה האחרונה כי אין בכוונתם לאפשר ל"רייצ'ל קורי" להגיע לעזה. על סיפונה של
האונייה נמצאים 15 בני אדם, כשבין האזרחים האירים כלת פרס נובל לשלום מייריד קוריגן-מגוויר ודיפלומט אירי בכיר לשעבר באו"ם, דניס הלידיי. שר החוץ של אירלנד, מייקל מרטין, אמר בפרלמנט כי מוקדם יותר היום שוחח עם הלידיי בטלפון.
"נעקוב אחר המצב מקרוב מאוד - כפי שיעשה העולם כולו - ועל ישראל להימנע מכל פעולה שתוביל לשפיכות דמים נוספת", אמר מרטין. גרטה ברלין סיפרה כי ייתכן שהספינה לא תגיע לעזה לפני תחילת השבוע הבא: "כנראה לא נשלח אותה עד ליום שני או שלישי".
חבר הבית העליון בפרלמנט האירי מרק דאלי, שהיה אמור להצטרף למשלחת, אמר מדבלין כי נוסעיה של "רייצ'ל קורי"
שמעו על ההשתלטות הקטלנית של צה"ל על האונייה "מרמרה", אך החליטו לא להמשיך במסעם. "אחרי שקיימו דיונים בינם לבין עצמם בנוגע לשאלה מה לעשות, הם החליטו להמשיך", סיפר.
יצוין כי אין זו המתיחות הדיפלומטית הראשונה השנה בין ירושלים לדבלין. בחודש פברואר חשפה משטרת דובאי כי מחסליו של בכיר חמאס מחמוד אל-מבחוח השתמשו בין השאר בדרכונים איריים. הרשויות האיריות פתחו בחקירה סביב הנושא, ולפי שעה טרם נקטו צעדי ענישה נגד ישראל. בריטניה ואוסטרליה, שגם בדרכוניהן נעשה שימוש, כבר הטילו על ישראל את האחריות, וגירשו במחאה דיפלומטים שלה.