הקבינט: הפשיטה על הספינה היתה הגנה עצמית
השרים סיימו את יום הדיונים הראשון בעקבות הפעולה שבה נהרגו תשעה אזרחים זרים ונפצעו עשרות, בהם שבעה לוחמי שייטת. השרים הביעו צער על ההרוגים, אך הטילו את האחריות על "הגורמים שנקטו פעילות אלימה שסיכנה את החיילים"
על רקע המחאה והגינויים בעולם, בירושלים העמדה ברורה. שרי הקבינט סיימו הערב (יום ג') את דיוניהם בעקבות הסתבכות הפעולה על סיפון ה"מרמרה". הדיונים אמורים להתחדש מחר, אך בינתיים הספיקו השרים לקבוע את עמדת ישראל הרשמית: הפשיטה על הספינה היתה הגנה עצמית.
שפיכות דמים במשט - כותרות אחרונות ב-ynet:
- שר החוץ הטורקי בוושינגטון: המשט - 11/9 שלנו
- החקירה: מבצעי הלינץ' קשורים לג'יהאד העולמי
- ישראל תשחרר הערב לירדן 124 מנוסעי המשט
נתניהו בקבינט: "משט שלום? מחבלים חמושים"
מזכיר הממשלה, צבי האוזר, מסר בתום הישיבה, כי "הקבינט קבע שהטלת מגבלות על כניסת אוניות לעזה הנשלטת על-ידי ארגון הטרור חמאס, הינה פעולה מובהקת של הגנה עצמית מפני המשך התקפותיו של חמאס על אזרחים ויישובים בישראל. כזאת הייתה פעולת צה"ל נגד הפרובוקציה האלימה בלב הים".
עוד נמסר, כי "הקבינט מצר על העובדה שהיו הרוגים באירוע זה, אך מטיל את האחריות המלאה על הגורמים שנקטו פעילות אלימה שסיכנה באופן מוחשי את חיילי צה"ל. הקבינט מביע את הערכתו המלאה לצה"ל ומפקדיו, שפעלו מתוך הגנה עצמית, ושולח איחולי החלמה לחיילינו הפצועים".
במהלך הדיון קראו כמה שרים למנוע מהפעילים הטורקים שנפצעו על הספינה לשוב למולדתם: "הם לא נפצעו במהלך פיקניק, אלא במהלך עימות אלים עם חיילי צה"ל. יש לאפשר את המשך מעצרם, חקירתם, ואם יש צורך להעמידם לדין", טענו שרים אלה. הדברים באו שעות אחרי שראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, התרה בישראל לבל תבחן את סבלנותה של ארצו.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הדגיש במהלך הישיבה כי לא היה מדובר במשט של שלום, אלא "כוח אלים ומתוכנן". "יש לנו סרטים וצילומים שממחישים בפני מה עמדו הלוחמים שלנו, והדבר האחרון שאפשר לומר על הספינה הזאת זה שהיא משט שלום. ביקרתי את הלוחמים הפצועים בתל-השומר, ושמעתי מהם שחיכו להם על הספינה מחבלים חמושים בנשק קר
- דיסקים חשמליים, גרזנים, סכינים, אלות, לומים ויתכן שהם חטפו גם אקדחים. הלוחמים שלנו פעלו מולם בקור רוח ובגבורה. אנחנו מצרים על כל אובדן חיים - אבל נותנים גיבוי מלא לחיילים".
נתניהו הסביר גם מדוע חובה לבדוק ספינות שמובילות ציוד ואנשים לעזה: "אנחנו יודעים מהניסיון של מבצע 'עופרת יצוקה', וגם לפני כן, שאמצעי הלחימה שנכנסים לעזה מופנים נגד אזרחינו. נכון שהם מבריחים דרך מנהרות, אבל הברחה דרך הים היא בסדר גודל כמותי לגמרי אחר. פתיחת נתיב ימי לעזה תהווה סכנה עצומה ולכן אנו מתמידים במדיניות הסגר הימי, ובודקים את הספינות. נכון שיש לחץ בינלאומי וביקורת על המדיניות הזאת, אבל היא חיונית לביטחון ישראל".
Read this article in English