מתחדשים עם עדשים
אם עוד לא הפנמתם את טרנד האוכל הבריא, חכו שתשמעו מה קורה לחומוס של "אחלה" ולשניצלים של "טבעול". יעל גרטי בדקה מה עומד מאחורי סדרת המוצרים הגליליים עליה חתום ארז קומרובסקי וסדרת השומשום המלא
טרנד הבריאות ממשיך לשגשג וחברות המזון ממשיכות להשיק מוצרים בדגש בריאותי. בימים אלו עלו למדפים שתי סדרות מוצרים חדשות: הראשונה היא סדרת המוצרים הגליליים שפיתח השף הנודע ארז קומרובסקי עבור חברת "טבעול"; השנייה היא סדרת מוצרי "אחלה" של "שטראוס" המבוססים על טחינה משומשום מלא. יצאתי לבדוק את שתי הסדרות.
אדממה ועדשים בקציצות
בעבר הרחוק העניק השף ישראל אהרוני את שמו לסדרת מוצרי מזון; בשנה שעברה עשה זאת השף רפי כהן עבור סלטי "צבר", והנה כעת מגיע תורו של השף הנודע ארז קומרובסקי - המעניק את שמו לסדרת מוצרים חדשה מבית "טבעול". במסגרת הסדרה, שעלות ההשקעה בה היתה 4 מיליון שקלים, מוצעים שניצלוני אדממה (פולי סויה טריים), מטעמי בטטה ועשבי תיבול, מטעמי ברוקולי, קציצות כרובית וגבינה, קציצות עדשים כתומות ופלאפל עדשים שחורות.
תחת הכותרת "המטבח הגלילי" מדגישים ב"טבעול" את השימוש בירקות איכותיים, בעשבי תבלין טריים, ואת השימוש, הנעשה לראשונה בקטגוריית האוכל המוכן, בעדשים שחורות וכתומות ובפולי אדממה. בנוסף, כל המוצרים הם נטולי חומרים משמרים.
"הרעיון לשתף פעולה עם טבעול היה טבעי ומתבקש", אומר ארז קומרובסקי, המתגורר בשנים האחרונות במצפה מתת שבגליל, "טבעול ואני חיים ופועלים בגליל, קרוב לשמש, לאדמה ולטבע. מעבר לסדנאות שאני מעביר לקבוצות קטנות, תמיד רציתי לחלוק את הידע שנפל בחלקי עם הציבור הרחב. טבעול נתנה לי יד חופשית ויכולת ליצור אוכל טעים מלא ניחוחות ורעננות עבור כל בית ישראל. כשאני מגיע למפעל והכל מוצף ריחות של כוסברה ונענע - אני יודע שהצלחתי".
שניצלוני אדממה (צילום: יעל גרטי)
וזה בריא?
"ידוע כי צריכה של ירקות ופירות במבחר צבעים חשובה", אומרת נאוה רוזנפלד, דיאטנית קלינית מטעם טבעול, "קציצות עדשים כתומות ופלאפל עדשים שחורות תורמים קטניות, המכילות חלבון - התומך בתהליך הגדילה ובניית השרירים; סיבים תזונתיים - המסייעים בפעילות מערכת העיכול, ומינרלים, כגון ברזל - נושא החמצן בדמנו; אשלגן - המהווה מרכיב חשוב במערכת העצבים ומגנזיום - החיוני למערכת השריר, בריאות העצמות ולייצור אנרגיה. האדממה משתייכת גם היא לקבוצת הקטניות, ומכילה נוגדי חמצון טבעיים. גרעיני חמניות ודלעת מכילים חומצות שומן בלתי רוויות, התורמות להשפעה החיובית על רמות השומנים בדם, ותכולה נמוכה של חומצות שומן רוויות".
שלב הניסוי
כמי שמעריצה את כשרון הבישול של ארז קומרובסקי, ניגשתי לטעימת המוצרים בסקרנות רבה. ראשית בדקתי את רשימת המרכיבים, שבדרך כלל, כשמדובר במוצר תעשייתי, מכילה שפע של תוספים תעשייתיים. כאן הופתעתי לטובה: רשימת המרכיבים הכילה הרבה ירקות, תבלינים ומעט מאוד תוספים תעשייתיים: סיבי אפונה, חומרים מייצבים (מתיל-צלולוז וגואר גאם) ואבקת אפייה (שזה לגמרי הגיוני).
כל המוצרים ניתנים לחימום הן בתנור והם במיקרוגל, אני חיממתי בשניהם - וכמובן שהתנור סיפק תוצאה פריכה יותר.
- קציצות עדשים כתומות: בקציצות השמנמנות, שצורתן כמעט מזכירה צורת בורגר צמחוני, ניתן להבחין בפיסות קטנות של עדשים כתומות. כמיטב מסורת מוצרי "טבעול" המוצר מצופה בפירורי לחם, בתוספת של שומשום שחור. הקציצות טעימות מאוד, אך הציפוי מותיר תחושה שמנונית בפה. הציון: 8.5.
- שניצלוני אדממה: בשניצלונים, שצורתם דומה לשניצלי טבעול רגילים, ניתן להבחין בפיסות פולי אדממה (סויה טרייה) ירוקים רעננים וטעימים. השניצלונים, המצופים במעט מדי זרעי דלעת, טעימים, אך שוב נותרת תחושה שומנית בפה. הציון: 7.5.
- פלאפל עדשים שחורות בחריפות עדינה: הקציצות הירקרקות הללו כמעט עגולות, בדומה לצורת פלאפל, ומשופעות בעדשים שחורות שלמות. התיבול מעולה, הטעם מצויין, אך בשל הציפוי פירורי הלחם ולטיגון, שוב נותרת תחושה שומנית בפה. הציון: 8.5.
- מטעמי בטטה ועשבי תיבול: כדורי בטטה קטנים וחמודים, שמכילים קמח חומוס, רוזמרין ונענע. ניתן להבחין בפיסות בטטות ובעלי הרוזמרין בכדורים. התיבול מצויין, המוצר טעים מאוד. הציון: 8.5.
- מטעמים מפרחי ברוקולי: כדורי ברוקולי קטנים וחמודים, מצטיינים בטעם מובהק של ברוקולי ומתובלים בעדינות בקצח, כורכום, כמון ופטרוזיליה. כיף לנשנש. הציון: 8.5.
- קציצות כרובית וגבינה עטופות בגרעיני חמנייה: הקציצות עטופות בגרעיני חמנייה בנדיבות רבה, מה שיוצר ציפוי פריך ומגניב אך לא בלתי שמנוני, בדומה למוצרים האחרים. התיבול מצוין והשילוב של הכרובית עם הגבינות נעים ונחמד. הציון: 7.5.
לסיכום: כל המוצרים טעימים ומתובלים היטב, אך לכולם אותו ציפוי פירורי לחם המאפיין את מוצרי "טבעול" וכולם מטוגנים בשמן עמוק (או על פלטה מוצפת-שמן), המותיר תחושה שמנונית. אם המוצרים היו נאפים ולא מטוגנים - הם היו מושלמים בעיניי. בכל אופן, באשר לשלושת מוצרי הקטניות בסדרה, מדובר במוצרים מצויינים עבור צמחונים המתקשים להשלים את החלבונים החסרים או להורים ממהרים המעוניינים להאכיל את ילדיהם במוצרים עתירי-חלבונים. ברכות ל"טבעול" על המיזם היצירתי.
- המחיר: 28.90 שקלים לאריזה במשקל 500 גרם. כשר. להשיג בכל רשתות השיווק.
קציצות עדשים כתומות (צילום: יעל גרטי)
שומשום מלא בחומוס
אחרי שהשיקה בשנה שעברה את סדרת מוצרי "אחלה" עם שמן קנולה במקום שמן סויה ועם פחות שמן, החליטה "שטראוס" להציע מוצרים על בסיס טחינה משומשום מלא. הסדרה החדשה כוללת טחינה משומשום מלא, חומוס המכיל טחינה משומשום מלא, חומוס על בסיס טחינה משומשום מלא עם מלפפון חמוץ וחומוס על בסיס טחינה משומשום מלא בחריפות.
"זיהינו כי קהל היעד המרכזי של עולם החומוס והסלטים לצריכה בבית הינו ילדים ואימהות", אומרת מיכל איתן, מנהלת שיווק בחטיבת הבריאות של שטראוס, "אמהות בוחרות חומוס וסלטים על פי פרמטרים של הטעם המועדף על ידי הילדים, לצד איכות ובריאות המוצרים. טחינה משומשום מלא היא בריאה יותר, טעימה יותר ומומלצת לצריכה קבועה יומיומית על ידי ילדים".
הסדרה המלאה (צילום: שלומי ארביב)
שלב הניסוי
ראשית בדקתי את רשימות המרכיבים, שהכילו, בדומה למוצרי "אחלה" הוותיקים יותר, חומר משמר, חומרים מייצבים וחומצת לימון.
חומוס בתוספת טחינה משומשום מלא: מדובר במשחה קרמית חלקה ומתאימה למריחה על לחם, דומה מאוד לחומוס הבסיסי הקודם של "אחלה", אלא שטעם הטחינה משומשום מלא עמוק יותר ונעים בפה, לצדו מעט חמצמצות סבירה. יחסית לחומוס הרגיל של החברה, המוצר הזה טעים יותר ובעל טעם עמוק יותר. 15.8% שומן, 219 קלוריות ב-100 גרם. הציון: 7.5.
טחינה משומשום מלא: המרקם נוזלי מאוד והחמיצות מוגזמת ואיננה נעימה. 23.5% שומן, 281 קלוריות ב -100 גרם. הציון: 6.5.
חומוס (המכיל טחינה משומשום מלא) עם מלפפון חמוץ: זה שהמלפפון כבר בפנים זה שוס. המרקם פחות חלק ממרקמו של המוצר הבסיסי, להוציא פיסות קטנטנות של מלפפון חמוץ. הטעם נעים בפה, אך הטחינה המלאה איננה מורגשת. 14.1 אחוז שומן, 195 קלוריות ב-100 גרם. הציון: 7.
חומוס (המכיל טחינה משומשום מלא) בחריפות: המרקם פחות חלק ממרקמו של המוצר הבסיסי, החריפות חביבה, אך הטחינה המלאה איננה מורגשת. 16.1% שומן, 241 קלוריות ב-100 גרם. הציון: 7.
לסיכום: יחסית למוצרי החומוס הקודמים מסדרת "אחלה", החומוס הבסיסי החדש טוב יותר. יחסית לחומוס תעשייתי, חברת "שטראוס" עדיין מציעה חומוס בעל מרקם תעשייתי, בעל אחוזי שומן גבוהים מאוד, רחוק אלפי מילין מחומוס אמיתי וממה שחומוס תעשייתי יכול להיות. ולמרות זאת, גם ל"שטראוס" מגיעות ברכות על המאמץ המתמשך לשיפור המוצרים.
- המחיר: 13.24 שקלים ל-750 גרם חומוס, 10.94 שקלים ל-400 גרם חומוס, 16.57 שקלים ל-500 גרם טחינה. כשר, להשיג בכל רשתות השיווק.