המצוקה המדינית: ישראל משחררת את הנוסעים
בניסיון לתקן את הנזק המדיני, החליט רה"מ לאחר התייעצות עם שריו הבכירים להתחיל מיד בגירוש העצירים שנתפסו בפשיטת צה"ל על ספינות המשט לעזה - ולסיימו בתוך 48 שעות. השר ישי: "המראה של מטוסים ריקים יעורר גל נוסף של התקפות נגד ישראל". מבצעי הלינץ' יישארו בישראל להמשך חקירתם
אחרי לילה במעצר, ישוחררו כל עצורי המשט שנתפסו בפשיטת צה"ל. ראש מערך ההסברה הלאומי, ניר חפץ, הודיע אמש (יום ג') כי ישראל תפעל לגרש מיידית את כל העצורים בכפוף להליכים הקבועים בחוק. לדבריו, ההחלטה התקבלה לאחר התייעצויות שהתקיימו בעקבות דיוני הקבינט המדיני-ביטחוני.
שפיכות דמים במשט - כותרות אחרונות ב-ynet:
- הבית הלבן רומז: "פתוחים לחקירה בינלאומית"
- שר החוץ הטורקי בוושינגטון: המשט - 11/9 שלנו
- החקירה: מבצעי הלינץ' קשורים לג'יהאד העולמי
- ישראל תשחרר הערב לירדן 124 מנוסעי המשט
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייעץ עם שר הביטחון, שר המשפטים ושר הפנים. נתניהו והשרים סיכמו שהעצירים יגורשו מיד, בכפוף להליכים המשפטיים הקבועים בחוק. שר הפנים, אלי ישי, הודיע כי הגירוש יחל כבר הלילה, וההערכה היא שניתן לסיים אותו תוך כ-48 שעות.
החלטת הקבינט הייתה פועל יוצא של המצוקה המדינית שבה נתונה ישראל בעקבות התוצאות הטרגיות של עצירת המשט לעזה - תשעה אזרחים הרוגים ועשרות פצועים. השרים אהוד ברק, אביגדור ליברמן ואלי ישי תמכו בהחזרה מלאה של כל נוסעי הספינות לאלתר, כדי להפחית את הנזק המדיני.
במהלך הדיון בקבינט הציעו כמה שרים למנוע מהפעילים הטורקים שנפצעו על הספינה לשוב למולדתם. "הם לא נפצעו
במהלך פיקניק, אלא במהלך עימות אלים עם חיילי צה"ל. יש לאפשר את המשך מעצרם, חקירתם, ואם יש צורך להעמידם לדין", טענו שרים אלה. ואולם, ישי אמר כי לדעתו החזרת שני מטוסי "האמבולנס" הטורקיים החונים בנתב"ג ריקים לאנקרה תגרום נזק מדיני נוסף לישראל: "המראה של המטוסים הריקים תעורר גל נוסף של התקפות נגד ישראל".
לעומתם, השרים בני בגין, יעקב נאמן ויצחק אהרונוביץ' טענו שאסור לאפשר לאלה שפגעו בחיילים לצאת בלא מיצוי הליכי החוק נגדם, כיוון שהדבר ישדר מסר לא ראוי לעולם. אהרונוביץ' רצה להשאיר כ-15% מסך כ-620 העצורים שנותרו בישראל על מנת למצות את החקירה נגדם. בסופו של דבר הוסכם שכל אלה שצולמו מכים את החיילים, דוקרים אותם או יורים בהם, יישארו להמשך החקירה ומיצוי הליכי החוק.
אחד העצורים בצאתו מכלא אלה (צילום: הרצל יוסף)
682 עצורים מעשרות מדינות
הרוב המוחלט של העצירים שהורדו מחמש הספינות ייצא עוד הלילה מכלא אלה שליד באר שבע לנתב"ג, ויחלו הליכי שחרורם. ההערכה היא שהמסה הקריטית של העצירים תצא מגבולות מדינת ישראל בתוך כ-36 שעות ולמעשה כ-72 שעות ממעצרם, כפי שמורה החוק. ההחלטה קיבלה את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין.
ההחלטה לשחרר את העצירים הגיעה לאחר לחץ מדיני כבד. ראש ממשלת צרפת, פרנסואה פיון, קרא לשחרר באופן מיידי
את כל האזרחים הזרים העצורים בישראל, ומזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן, דרש אף הוא לשחרר את העצורים ולחקור את האירוע. שר החוץ האיטלקי, פרנקו פרטיני, שוחח עם שר החוץ ליברמן, וביקש גם כן ממנו לבצע את הגירוש בהקדם האפשרי.
במשרד הפנים מסרו כי עד כה 682 מהעצורים והפצועים עברו שימוע. 124 מהעצורים הערבים יועברו דרך גשר אלנבי לירדן ומשם למדינות המוצא שלהם (ירדן, מאוריטניה, מרוקו, כוויית, סוריה, פקיסטן ואינדונזיה), ו-45 נוספים כבר שוחררו בטיסות למדינות אחרות. השאר עדיין עצורים או מאושפזים בבית החולים. מתוך כלל העצורים והפצועים, 380 הם טורקים - יותר ממחצית.
ברשימה המלאה נמצאים גם 38 עצורים מיוון, 31 מבריטניה, 30 מירדן, 28 מאלג'יריה, 15 מכוויית, 12 מאינדונזיה, 11 מארצות-הברית, גרמניה, מלזיה ושבדיה, 9 מאירלנד וצרפת, 7 ממרוקו, 6 מאיטליה, 5 מבלגיה, 4 מבחריין, צ'כיה ותימן, 3 מאוסטרליה, נורבגיה, לבנון, סוריה, מאוריטניה, מצרים, מקדוניה ופקיסטן, 2 מאזרבייג'אן, בולגריה והולנד ואחד מבוסניה,
דרום-אפריקה, ניו-זילנד, סרביה, עומן, קוסובו וקנדה.
ובתוך כך, גופות תשעת ההרוגים מהמשט עדיין נמצאות במכון לרפואה משפטית באבו-כביר, מבלי שעברו נתיחות או פעילות כלשהי הקשורה לזיהויין. כדי לבצע נתיחה שלאחר המוות יש צורך בהסכמה של משפחת המנותח, ואם זו לא ניתנת ויש הכרח, המשטרה פונה בדרך כלל לבית המשפט, ומבקשת להוציא צו לצורך הנתיחה. במהלך היום גם נדחו בקשות של נציגי מדינות שונות להגיע למכון.
הליך זיהוי ההרוגים לא צפוי להיות מורכב, משום שפניהם לא נפגעו בצורה משמעותית. נתיחה עשויה להידרש כדי לברר מה גרם למותם, והאם נפגעו מאש צה"ל.
Read this article in English