שתף קטע נבחר

העיריות: אנחנו לא יכולות בלי מפוחי עלים

המשרד להגנת הסביבה רוצה לקדם את תקנות הרעש, ובין היתר לאסור לחלוטין את השימוש במפוחי עלים. משרד הפנים: האיסור לא סביר; אין אמצעי יעיל אחר לניקוי שטחים נרחבים ובלעדיו ייאלצו העיריות לחזור להשתמש במטאטא ומגרפה - ועלויות הנקיון יעלו

במשרד להגנת הסביבה קיוו לקדם היום (ד') את התקנות נגד רעש שגיבשו לאחרונה, אבל ידעו שהסעיף האוסר שימוש במפוחי עלים יהיה סלע מחלוקת קשה.

 

ואכן, בדיון הבהירו נציגי השלטון המקומי ומשרד הפנים כי הם מתנגדים לאיסור הגורף על שימוש במפוחים ומציעים חלופות: שימוש במפוחים "שקטים" או איסור על השימוש במפוחים בשעות הערב - כדי שלא להפריע למנוחת השכנים.

 

במכתב שנשלח ערב הדיון ממשרד הפנים, נכתב: "מפוח עלים הוא כלי גינון יעיל ונפוץ, המשמש את הרשויות המקומיות לניקוי שטחים נרחבים כדוגמת רחובות וגנים ציבוריים, בעוד שאין בנמצא אמצעי יעיל אחר לניקוי שטחים נרחבים אלו".

 

בלי מפוחים אין ניקיון

"היה וייאסר על הרשויות המקומיות לעשות שימוש במפוחי עלים באזורי מגורים, יהא עליהם לשוב ולעשות שימוש בכלי גינון כדוגמת מטאטא ומגרפה, אשר יגדילו את הוצאות הרשויות המקומיות בשל הצורך בהגדלת מצב כוח האדם של עובדי תברואה וגינון". עוד צויין במכתב כי לאחר שהעיריות התקשרו במכרזים עם קבלני ניקיון שמשתמשים במפוחים, האיסור הגורף על שימוש בהם יאלץ את הרשויות לבטל את החוזים - ולשאת בעלויות הביטול.

 

במשרד כתבו עוד כי איסור מוחלט על שימוש במפוחי עלים באזורי מגורים תפגע ביכולתו של השלטון המקומי למלא את חובתו לשמירת הניקיון... "ולניהול אורח חיים תקין באמצעות כלים יעילים וזמינים" - זאת מבלי להתייחס לעובדה שמפוחים העלים יוצרים זיהום אוויר חמור, שמקשה על קיום אורח חיים תקין.

 

במשרד טענו כי אין זה סביר ולא מידתי לקבוע איסור מוחלט על שימוש במפוחי עלים, בלי להתייחס למידת הרעש שהוא מחולל. לטענתם, אם המפוח אינו מרעיש במידה רבה - אין מניעה מלהשתמש בו, ולפיכך אפשר לחייב את העיריות לעבור לשימוש במפוחים "שקטים". עוד נאמר כי תקנות הרעש אוסרות על הפעלת ציוד גינון אחר בשעות הערב, ואפשר שהכלל הזה יחול גם על מפוחי העלים - במקום האיסור הגורף. במלים אחרות: לאפשר שימוש במפוחים עד שעות הערב.

 

גם האזעקות ייעלמו מחיינו

חוץ מאיסור גורף על שימוש במפוחי עלים קובעות תקנות הרעש החדשות איסור על שימוש באזעקות רכב קוליות. תוך חצי שנה מכניסתן לתוקף תאסר התקנה של אזעקות רכב קוליות חדשות, ומי שיש לו אזעקה קולית ברכבו יצטרך להחליפה לאזעקה מסוג אחר תוך ארבע שנים.

 

בנוסף מבקשות התקנות לאסור לחלויטין הפעלה של טלוויזיה, רדיו, כלי נגינה או מקור רעש באופן שמטריד את הציבור - ניסוח סובייקטיבי שבוודאי יעורר מחלוקת בעתיד ויקשה על האכיפה. כמו כן, לאחר כניסת התקנות לתוקף תאסר גרימת רעש בלתי סביר באזור מגורים כבר מ-10 בלילה - ולא מ-11 כפי שקובע החוק כיום. בנוסף, תאסר גרימת רעש גם בין 2 ל-4 בצהריים, ויוטלו כאמור הגבלות על שימוש בציוד גינון או בביצוע שיפוצים בימי מנוחה ובשעות הערב.

 

"רעש נחשב אחד המפגעים הסביבתיים עם הנזק הנפשי והפיסי הגבוה ביותר", אמר השר להגנת הסביבה גלעד ארדן בדיון. "זהו אחד המפגעים הסביבתיים הקשים ביותר, בטח בישראל שהיא צפופה וקטנה ויש בה גידול אוכלוסיה גבוה וצמיחה כלכלית שמעצימים את מפגעי הרעש....

 

"התקנות לא שונו זה למעלה מ-20 שנה. למשרד אין סמכויות בנוגע לכל מפגעי הרעש - למשל רעש מטוסים - אבל איפה שאנחנו יכולים להקל סבל מהציבור ולצמצם מטרדים - נפעל לעשות כן. אדם זכאי לשקט ושלווה מירביים בביתו".

 

מנכ"ל המשרד, ד"ר יוסי ענבר, אמר בדיון - בהקשר של מפוחי העלים - כי האיסור על השימוש בהם מקורו לא רק ברעש אלא גם בזיהום האוויר שהם יוצרים. "זה שילוב של חלקיקי אבק שנושאים עליהם מזהמים (מתכות כבדות, חלקיקי שמן וכו'); זאת רעה חולה שיש להסירה בכל דרך".

 

הדיון הסתיים ללא התקדמות הפעם, אך ההערכה היא שבדיון הבא שייקבע לנושא יצביעו חברי הוועדה על נוסח התקנות. אם יאושרו - יעברו התקנות לחתימת השר להגנת הסביבה ורובן ייכנסו לתוקף מיידי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לירון מילשטיין
פועל עם מפוח עלים. ארכיון
צילום: לירון מילשטיין
מומלצים