המגורשים מחכים לבג"ץ; לדור: "העולם צבוע"
בצעד נדיר הגיע פרקליט המדינה לדיון בבג"ץ בעתירות שהוגשו על-ידי ארגוני שמאל וארגוני ימין - נגד פעולת צה"ל ונגד גירוש העצורים מהספינה. מאות הטורקים עדיין לא עזבו את נתב"ג, שניים מהם התפרעו ונכלאו
פעולת ההשתלטות בלב ים מגיעה לפתחו של בית הדין הגבוה לצדק: לאחר שארגוני זכויות אדם הגישו שתי עתירות בהן נטען כי פעולת צה"ל אינה חוקית, הגיע לדיון אחר הצהריים (יום ד') - בצעד נדיר - פרקליט המדינה, משה לדור, שנימק את עמדת המדינה באשר לאירועי המשט והמצור על עזה, וגינה את הביקורת בקהילה הבינלאומית על ישראל.
"העולם נוקט גישה צבועה וצרת אופקים. לישראל חובה להגן על עצמה ועל אזרחיה, והדרך היחידה לעשות כן הייתה להטיל סגר ימי ולהתעקש שלא לאפשר את הפרתו", הסביר לדור טרם פתיחת הדיון. "אנו מבקשים להגן במיוחד על תושבי דרום הארץ מול ארגוני הטרור שהשתלטו על רצועת עזה והפכו אותה לישות טרור. נמצא לכך מענה חלקי הכולל, בין היתר, את הטלתו של הסגר הימי בתקופה האחרונה על הרצועה. אסור לישראל לאפשר הברחת אמצעי לחימה ושבירה של הסגר".
לדור בבג"ץ. "מגנים על תושבי הדרום מטרור" (צילום: נועם מושקוביץ)
באשר לאירועי המשט, הסביר פרקליט המדינה כי "כאשר אין בקרה על תכולת האוניות, אנו בעצם אנו מאפשרים לישויות טרוריסטיות לבנות בתוכן מחסני נשק".
הפרקליטות טענה אתמול בתשובתה לעתירות כי פעולת צה"ל היתה חוקית. בתשובה נכתב עוד כי "העתירה משוללת כל יסוד עובדתי או משפטי, ואף לוקה בסילופי עובדות בוטים וקשים, האשמות חסרות כל שחר והשחרה מגמתית של פני המדינה תוך שימוש בשפה משתלחת".
בתוך כך, הוגשו הבוקר עתירות של ארגוני ימין שעתרו לבג"צ בדרישה למנוע את גירוש לגרש מאות העצורים שהיו על סיפון הספינה "מרמרה", למרות החשדות הכבדים לפיהם חלקם פגעו בחיילים, חטפו כלי נשק וסיכנו חיים.
הרכב השופטים, בראשות הנשיאה ביניש (צילום: נועם מושקוביץ)
בעקבות העתירות כתב היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, כי "האינטרסים הציבוריים, הביטחוניים והמדיניים שבגללם המליץ בפני הדרג המדיני את המלצתו, הם השיקולים הגוברים בנסיבות העניין, וכי המשך החזקתם של גורמים אלו בארץ יהיה בו כדי להזיק לאינטרסים חיוניים של המדינה יותר מאשר להועיל".
שני עצורים מהספינה שהועברו לנמל התעופה בן-גוריון לקראת הגירוש התפרעו בצהריים בטרמינל.
הם נאזקו והועברו למתקן כליאה נפרד עד למועד טיסתם. נציגי הצבא הטורקי, שממתינים לעצורים, פינו זמן להצטלם ולהתחבק עם כמה ישראלים בטרמינל, ובהם תינוק.
מבחינה עקרונית, כל עוד לא ניתן צו ביניים, אין מניעה חוקית להתחיל בהרחקת הטורקים, אך מקובל כי המדינה ממתינה להחלטת בג"ץ. ברקע נמשכות ההכנות לגירושם של הרוב המוחלט של העצירים מהמשט בשעות הקרובות מישראל. לאחר הוצאתם של 200 האסירים האחרונים, כלא "האלה" בבאר שבע נסגר.
מנכ"ל משרד החוץ, יוסי גל, סיכם עם מקבילו הטורקי שרוב הפצועים יעלו על אחד מהמטוסים הטורקיים העתידים לצאת הערב מהארץ. פצועים שמצבם אינו מאפשר זאת יישארו לטיפול בישראל. גופות ההרוגים יוטסו במטוס נפרד בהמשך הערב.