מפולפלת: עוגת גזר עם מרכיב סודי
במשך שנים התרחקה אלומה בליליוס מעוגות גזר, שהזכירו לה את הצימעס של שישי בערב. אבל כשכבר לא הייתה לה ברירה, היא הצליחה למצוא עוגת גזר ריחנית טעימה וממכרת, והכל בזכות מרכיב אחד קטן, שמצליח לשדרג את הטעם
בואו נתחיל כך. בהכל אשמה אחותי הגדולה. למה? כי לפני כמה שנים היא סיפרה לי שיצא לה לאכול עוגת גזר ושלדעתה זה גאוני. כמובן שאני, בטיפשותי, עניתי לה: "אין מצב שעוגת גזר יכולה להיות גאונית".
גזר נחקק אצלי בזיכרון כצימעס בליל שישי, וזהו זיכרון ילדות שאני לא ממש מחבבת. בנוסף, אני לא תמיד מתחברת לקינמון בכל עוגה, אז פשוט לא ניסיתי לאפות אותה ועזבתי את הגאונות הזאת לכמה שנים.
כשלמדתי קונדיטוריה, למדנו על עוגות בחושות וכמובן שכשהגיעה תורה של עוגת גזר, לא ממש התחברתי אליה, ושוב עזבתי אותה לנפשה. רק כשהגיעו לקוחות חדשים עם דרישה לעוגת גזר, נאלצתי להתמודד איתה פנים מול פנים. קודם כל אמרתי לעצמי שאם כבר עוגת גזר, אז עם קמח מלא, ואם כבר בריאותי אז קמח כוסמין מלא. התחלתי לאפות כל מיני עוגות מכל מיני מתכונים ומכולם לא הייתי מרוצה. היה חסר איזה טאצ', טעם, גיוון, ריח, הפתעה.
לבסוף החלטתי לשלב כמה עוגות במתכון אחד ולהוסיף תבלין שלא הופיע באף אחת מהעוגות - פלפל אנגלי טחון. השילוב המדוייק שלו עם יתר התבלינים כגון: קינמון, ג'ינג'ר טחון ואגוז מוסקט יוצר עוגה ריחנית, מפתיעה וממכרת. וחגיגה אמיתית לפה ולאף. אם חושבים על זה רגע, אלה אותם תבלינים שמרכיבים את הבהרט העירקי שמשתלב כל כך טוב באוכל מבושל. כאן הם נבלעים במתיקות של הגזר והסוכר ויוצרים חגיגה חדשה של טעמים בפה. בקיצור, מאז אני מברכת את אחותי כל פעם שאני נותנת ביס תאוותני בעוגה. אפילו הקינמון משתלב בעוגה הזו כמו כפפה ליד.
המתכון הזה יכול להיות מצוין לחולי סכרת, אם מחליפים את הסוכר בסירופ האגבה, אותו גיליתי לאחרונה. הסירופ מורכב משיח האגבה ממנו מפיקים במקסיקו את הטקילה. זהו סירופ פרוקטוז, שאינו זקוק להפרשת הורמון האינסולין מהלבלב כדי להטמע בתאי הגוף. יש לו ערך גליקימי נמוך ומתאים בעיקר כתחליף סוכרתי לחולה סכרת. הסירופ מגיע בכמה טעמים: טבעי, וניל ואגוז.
לפני שמתחילים
חוקי ברזל להכנת עוגה: אם למדתי משהו אחד, זה שחשוב לשקול מראש את כל חומרי העוגה במשקל דיגיטלי, לסדר אותם בקערות נפרדות, ורק אז להתחיל לעבוד על העוגה. הכוסמין שימש עד ימי הבניים כמקור החיטה היחיד. החל מימי הבניים החיטה תפסה את מקומה, כי קל יותר לגדלה ולעבדה. אני אוהבת את הכוסמין כי הוא יותר קל לעיכול, מלא בסיבים תזונתיים ובנוסף יש לו ערך גליקימי נמוך יותר מאשר לקמח מחיטה רגילה. ניתן למצוא קמח כוסמין מלא ברשות המובחרות ואפשר למצוא קמח כוסמין לבן בחנויות טבע מוכרות.
עוד עצה שקיבלתי באחת הקונדיטוריות בהן עבדתי: אין צורך לקלף את הגזרים לפני הגירור שלהם, כי הקליפה לא משפיעה על הטעם, אבל כן משפעיה על הסיבים התזונתיים. מומלץ לעשות את העוגה בשישי בצהריים ולהחביא, אחרת לא יישאר פירור עד לערב.
עוגת גזר
המרכיבים:
300 גרם (כוס ורבע) שמן קנולה
150 גרם (3/4 כוס) סוכר חום כהה
150 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה
4 ביצים
280 גרם (2 כוסות) קמח כוסמין מלא - או כוס קמח לבן וכוס קמח מלא או הכל לבן
2 כפיות קינמון
1/2 כפית אגוז מוסקט טחון טרי
1/2 כפית ג'ינג'ר יבש או 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורד דק
1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
1/2 שקית אבקת אפייה
1/4 כפית סודה לשתיה
1/4 כפית מלח דק
350 גרם גזר מגורר
100 גרם אגוזי מלך קצוצים גס
עזרים: תבנית קוגלהוף או 2 תבניות אינגליש קייק באורך 30 ס"מ
(צילום: יולה זובריצקי)
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את השמן, שני סוגי הסוכר והביצים (אפשר במערבל ידני - עד 2 דקות) - אין צורך להקציף את הביצים ולהתפיחן.
- בקערה נפרדת מערבבים את כל המרכיבים היבשים והתבלינים, מלבד לגזר ולאגוזים.
- מנפים את תערובת היבשים לתוך תערובת הביצים ומערבבים רק עד שהתערובת מתאחדת.
- מוסיפים את הגזר ומערבבים במרית בלבד. מוסיפים את האגוזים ומערבבים קלות.
- יוצקים את הבלילה לתבנית משומנת.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, במשך 45 דקות. יודעים שהעוגה מוכנה כשהקיסם יוצא עם מעט פירורים לחים.
אלומה בליליוס היא שפית וקונדיטורית המציעה שירותי שף פרטי ללקוח וקייטרינג לאירועי בוטיק.
צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי