העורף של שווייץ: הו פיליפ
ממעמד של בלם מבטיח ויורש אפשרי לטוני אדאמס בארסנל, הפך פיליפ סנדרוס (25) לסחורה לא רצויה באירופה. טורניר טוב עשוי להזניק את המניות והקריירה שלו חזרה למעלה
היום זה נראה מוזר וחסר כל קשר למציאות, אבל לפני מספר שנים דיברו על פיליפ סנדרוס במונחים של טוני אדאמס הבא. כן, שמעתם נכון - הבלם הגמלוני משווייץ שהספיק בשנתיים האחרונות להיזרק משלושה מועדונים שונים ומגיע למונדיאל הקרוב בדרום אפריקה ללא חוזה לעונה הבאה, סומן כמי שעתיד לרשת את מקומו של האיש שמחזיק בכינוי 'מיסטר ארסנל'. הזוי משהו, לא?
קשה לשים את האצבע על הנקודה שבה חלה התפנית החדה כלפי מטה, אבל הקריירה של סנדרוס, בסך הכל בן 25, נראית הרבה מעבר לשיאה, אם זה בכלל הגיע. למעשה, ההישגים הגדולים ביותר שחווה הבלם ככדורגלן מקצועני הגיעו אי שם בשנות העשרה שלו.
מאיגרא רמה לבירא עמיקתא
ב-2002 הוביל את נבחרת שווייץ עד גיל 17 לזכייה באליפות אירופה, כשלאחריה חוזר נמרצות על ידי מועדונים כמו מנצ'סטר יונייטד, ריאל מדריד, אינטר וארסנל, עד שלבסוף בחר בתותחנים.
פיליפ סנדרוס, לא מאמין לאן הגיעה הקריירה שלו (רויטרס)
באוקטובר 2004 וכשהוא בן 19 בלבד, ערך השווייצרי את הבכורה שלו במדי ארסנל ומהר מאוד הדיח מההרכב את סול קמפבל, מגיבורי קבוצת ה'Invincibles' של המועדון אשר זכתה שנה קודם לכן באליפות מבלי שהפסידה ולו פעם אחת. שנתיים לאחר מכן יכולתו הטובה אף גרמה במישרין לעזיבתו של הבלם הוותיק והמזדקן לפורטסמות'.
סנדרוס המשיך לעשות לעצמו שם. ב-2005 היה שותף לתואר האחרון של התותחנים, הגביע האנגלי, שהגיע לאחר ניצחון על יונייטד בדו קרב מהנקודה הלבנה. בעונה הבאה שימש חלק אינטגרלי בקמפיין ליגת האלופות הנפלא של ארסנל 3.0, שלא ספגה במשך תשעה משחקים ברציפות - שיא כל הזמנים של המפעל היוקרתי. לרוע מזלו, ממשחק הגמר מול ברצלונה (2:1 לקטאלונים) הוא נעדר בשל פציעה - סממן מוקדם של השלב הבא והפחות מוצלח בקריירה של הבלם.
למרבה האבסורד, למונדיאל בגרמניה הגיע סנדרוס, להזכירכם בלם, ככוכב הגדול ביותר של הנבחרת השווייצרית ולא איכזב - ה'שוויצר נאטי' שמרו על רשת נקייה בשלב הבתים, בעוד שסנדרוס בן ה-20 הוסיף בונוס בדמות שער בניצחון 0:2 על דרום קוריאה, כשהוא שובר את אפו תוך כדי המהלך. את המפגש מול אוקראינה בשמינית הגמר, הבלם כבר החמיץ בשל פציעה קשה בכתף, שהגבילה אותו ל-14 הופעות בלבד במדי ארסנל בעונה הבאה.
טוני אדאמס, לא מעט חשבו כי סנדרוס יירש אותו בארסנל (גטי אימג'ס)
כשחזר למגרשים, כבר לא היה אותו שחקן. ארסן ונגר, ששנה קודם לכן כינה את סנדרוס המבטיח "נכס גדול עבור העתיד של ארסנל", איבד את האמון בשווייצרי והביא מצ'לסי את וויליאם גאלאס הוותיק והטוב הישר אל מרכז ההגנה של הקבוצה. במשחקים בהם כן שותף, סנדרוס נראה איטי, חסר ביטחון ומפוזר. גם במילאן, אליה הושאל בקיץ 2008, הבינו מהר מאוד שאין מדובר בפרנקו בארזי הבא, וויתרו על האופציה להשאירו בתום עונה בה שותף ב-20 משחקים בלבד.
בתחילת העונה החולפת שב סנדרוס לאצטדיון האמירויות, אך שוב לא נספר ע"י ונגר, שהעדיף להסתמך על שירותיהם של מיקאל סילבסטרה (הובא מקצה הספסל של יונייטד) ושל סול קמפבל בן ה-36 (הוזעק חזרה מנוטס קאונטי מהליגה הרביעית בעקבות מצוקת הבלמים שחווה המועדון). בינואר הושאל בשנית, הפעם לאברטון. אולם גם בגודיסון פארק לא קיבל דקות ושותף בשני משחקי ליגה בסך הכל.
מי שמאמין לא מפחד
למרות שלא שיחק באופן סדיר בשנים האחרונות ובקושי ראה דשא בעונה החולפת, נכלל סנדרוס בין 23 השחקנים שזימן אוטמאר היצפלד למונדיאל. "ההחלטה האם לבחור בשחקן שמיעט לשחק היא תמיד מסובכת, אבל פיליפ הצדיק בכל פעם את האמון שלי בו וגמל לנבחרת בהופעות טובות", אמר המאמן בהתייחס לזימון שנחשב כהימור לא קטן. "אומנם חסר לו כושר משחק, אבל אין תחליף לכישרון שלו בסגל הנוכחי", הוסיף הגרמני.
פיליפ סנדרוס חוגג עם החברים משווייץ, יעשה זאת גם בדרא"פ (AP)
וכך אכן היה - סנדרוס, שהחמיץ את כל קמפיין המוקדמות בשל פציעות וחוסר כושר משחק, חזר לשני המשחקים האחרונים של שווייץ ולמרבה הפלא הציג יכולת מצוינת. צמד מול לוקסמבורג (0:3) ו-90 דקות טובות ב-0:0 מול נבחרת ישראל, אותו משחק שהבטיח לשווייצרים את ראשות בית ב', העניקו לבלם את המקום בסגל הסופי לדרום אפריקה.
"הרבה שחקנים היו רוצים להתחלף איתי"
היעדרותם מהטורניר של יוהן דג'ורו (ארסנל) וכריטסוף שפייכר (פרנקפורט) הפצועים, רק חיזקו את מעמדו של סנדרוס, שעל אף היותו סוג של ברירת מחדל מבחינתו של היצפלד, נראה בו בעת גם כאופציה הטובה ביותר של השווייצרים במרכז ההגנה.
"הזימון לסגל הנבחרת למונדיאל לא היווה הפתעה מבחינתי - אלו שמכירים אותי ועקבו אחרי ההופעות האחרונות שלי בטורניר המוקדמות, יודעים שאני ראוי לכך", אמר לאחרונה סנדרוס, שסיים זה מכבר חוזה בן שבע שנים בארסנל.
בעוד ששחקנים כאלכסנדר פריי, האקאן יאקין ולודוויג מאנין - כאלו ששירתו נאמנה את הנבחרת בעשור האחרון - כבר חצו את גיל 30 וינגנו ככל הנראה את האקורד האחרון שלהם בטורניר בינלאומי, מבחינתו של סנדרוס הטורניר בדרא"פ יהיה בגדר מלחמה לכל דבר, אם תרצו - מאבק למען החזרה לרלוונטיות.
"אני בגיל האידיאלי, אני הולך לשחק בטורניר גביע העולם ואני העברה חופשית - האם יש דבר טוב מזה? הרבה שחקנים היו רוצים להתחלף איתי", אמר הבלם בן ה-25, ספק התלוצץ. על דבר אחד אין עוררין - טורניר טוב יזניק מחדש את הקריירה של סנדרוס. התסריט האחר יהפוך אותו למלפפון החם של… הליגה השווייצרית.