האש פרצה בין גזרות הכיבוי. והחורשה? שתישרף
במשך שעות ארוכות כילתה שריפה את העצים שלצד מחלף גנות, ואזרחים שהבחינו במתרחש דיווחו על כך למוקד מכבי האש. אלא ששם התגוששו אנשי התחנות השונות בשאלת אחריותם לאזור, בעוד האש המשיכה להשתולל
אם אלף כבאים לא יצליחו לכבות, אז אפס - בוודאי שלא יועילו. כפי שנהוג בכל רשות ארצית, מחולקת גם פעילות מכבי האש באזוריה השונים של המדינה לגזרות שבהן פועלות התחנות המקומיות. אלא שאתמול (יום ה') נוכחו בארגון לגלות כי לעיתים גבולותיהן של אותן גזרות אינם ברורים תמיד, וכשהאש אחזה בחורשות העצים הגדולות שניצבו סמוך למחלף גנות שבכביש 1, החלו כבאי תחנות ראשון-לציון, רמת-גן ותל-אביב לגלגל כל אחד את האחריות לטיפול השריפה לפתחו של אחר. שלוש התחנות העבירו למקום כוחות דלילים בטענה כי אין הדבר בתחום פעילותן - בעוד הלהבות המשיכו לאחוז בעצים.
שפעלו בזירת הדליקה במשך זמן קצר יחסית והמשיכו לדרכם. בכל אותן פעמים אכן נבלמה התפשטות האש, אך בהמשך היא להשתולל מבלי שאיש יפקח על המתרחש.
השריפה פרצה אתמול בסביבות 13:00 בצהריים, אז התקבלו דיווחים ראשוניים אודות הדליקה. המידע הועבר לידיעת כל תחנות כיבוי באזור, אך עד מהרה התברר כי אף לא אחד מבין הצוותים היה מוכן לקחת את הטיפול באירוע תחת אחריותו. אט אט החלו לזרום למקום כבאים מתחנות שונות,
מכבים את התבערה
נציבות כבאות והצלה: שומרי האש
מכבי האש הם הכוח המרכזי במדינת ישראל המופקד על כיבוי ומניעת שריפות וכן על חילוץ והצלת נפשות, בעלי חיים ורכוש. בין תפקידיה: הצלת נפש ורכוש וחילוץ לכודים, מניעת התפשטות חומרים מסוכנים ועוד
בינתיים, העדיפו מכבי האש מהתחנות השונות להמשיך להתווכח ביניהם בשאלת אחריות הטיפול בדליקה, שנמשכה באין מפריע עד לשעות הערב סמוך לאחד מצירי התנועה הראשיים בישראל. גם למחרת לא הגיעו הצדדים לעמק השווה, ובשתי התחנות ניסו להסיר את האחריות לטיפול הרשלני בשריפה והדגישו כי עסקו רק במתן סיוע לצד השני.
"ביקשו מאיתנו תגבור אז יצאנו. הגזרה הזו היא לא תחום האחריות שלנו, שמסתיים במכון המטאורולוגי בבית דגן", אמר דובר תחנת ראשון-לציון, איציק לוי. מנגד, הציג מפקד תחנת רמת-גן, אהרון גודינר, טענות הפוכות - והסביר כי "סיפקנו מענה ותגובה מהרגע שהתבקשנו. על השריפות שהיו בהמשך לא הייתה לנו שליטה". גם מפקד כוחות הכיבוי בתל-אביב, טפס"ר אורי שובל, התנער מאחריות אנשיו לאירוע. "הדליקה לא התרחשה בשטח הטריטוריאלי של תל-אביב, ולמרות זאת שלחנו לשם צוותים כדי להביא לפתרון. צריך לשבת ולהחליט למי שייך השטח".
"ביקשנו סיוע וכולם אמרו שזה לא באחריותם"
מי שהבחינו בהתנהלות הבעייתית היו אנשי הכבאות באיילון. דובר התחנה, גיא מנשרוב, סיפר כי עם קבלת הדיווח מיהרו אנשיו להגיע לזירת השריפה, מבלי שאיש התגייס לחבור אליהם. "הכבאים התחילו להשתלט על האש ואז ביקשנו סיוע מתחנות אחרות, אבל שם אמר כל אחד שזה לא בתחומו. אנחנו הגשנו סיוע בגזרה שאין לנו קשר אליה, כשלמעשה, באותו הזמן, הפקרנו את האזור שלנו". דובר כבאות חולון, אבי קורדובה, שאנשיו הגיעו גם הם לטפל בשריפה, ציין כי "יצאנו לשטח לתגבר את שירותי הכבאות של רמת-גן. סיימנו את הפעילות במקום בהנחיה מטעמם, וקיבלנו מהם אישור לעזוב".אותם אירועים חמורים הובאו כבר לידיעתם של הדרגים הגבוהים בשירותי הכבאות וההצלה, ומנציבות הארגון נמסר כי "נמסרו בעבר הנחיות ברורות באשר לאחריות כיבוי השריפות בשטחים שאינם בתחומה של אף רשות מקומית, לרבות מחלף גנות. הנושא ייבדק לגופו, ובמידת הצורך נרענן את ההנחיות".
שריפה משתוללת. מי יושיע?
צילום: אביהו שפירא
מומלצים