אירלנד: הגענו להסכם עם ישראל, הספינה סירבה
במשרד החוץ בדבלין אמרו כי הגיעו להסכם "טוב" עם ישראל, לפיו ה"רייצ'ל קורי" תעגון באשדוד ומטענה יועבר משם לעזה, אך הפעילים סירבו. כעת, כשהספינה רחוקה רק כמה שעות מחופי הרצועה, לאירים יש בקשה אחת: "אם ישראל תעצור את הספינה - אנחנו דורשים שתפגין איפוק, לא צריך כוח"
המוקש המדיני אולי פורק, אבל הספינה עדיין שועטת לעזה: משרד החוץ האירי הודיע אמש (יום ו') כי הגיע לסיכום עם ממשלת ישראל, לפיו הספינה "רייצ'ל קורי" תעגון בנמל אשדוד, שם ייפרק מטענה וייבדק תחת פיקוח של האו"ם וגורמים איריים. עם זאת, לדברי דבלין, אנשי הספינה דחו את ההצעה ובכוונתם להמשיך בהפלגה לרצועה. הם עשויים להגיע לאזור כבר הלילה.
שטים אל המשבר הבא? - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- טורקיה: אם ישראל לא תתנצל, אולי ננתק היחסים
- ארדואן: לא מבינים? אגיד בעברית - "לא תרצח"
- אנשי המשט הקודם לחיילים: "תחזרו לאושוויץ"
- המחאה נמשכת: הפגנות מאירופה ועד אפריקה
- ישראל לנוסעי ה"רייצ'ל קורי": לא רוצים עימות
ממשרד החוץ באירלנד נמסר כי להשקפתם זהו הפיתרון הטוב ביותר למשלוחים הומניטריים גם בעתיד, עד שיוסר המצור מעל רצועת עזה. "ממשלת אירלנד סבורה שיש לאפשר לספינה להמשיך לרצועת עזה. אנשי הספינה מסרו כי הם מסכימים שמטען הספינה ייבדק בים, בטרם יעגנו בעזה. עם זאת, ממשלת ישראל הודיעה כי לא תקבל הפרה של המצור הימי על הרצועה".
בהצהרה האירית יש משום נסיגה מהעמדה הקשוחה שהפגינה דבלין במהלך השבוע. ביום ג' אמר ראש ממשלת אירלנד, בריאן קאוון, כי ממשלתו הגישה לממשלת ישראל בקשה רשמית לאפשר לספינה "להשלים את מסעה ללא עיכובים ולפרוק את מטענה ההומניטרי בעזה". שר החוץ האירי, מייקל מרטין, אף הזהיר: "נעקוב אחר המצב מקרוב מאוד - כפי שיעשה העולם כולו - ועל ישראל להימנע מכל פעולה שתוביל לשפיכות דמים נוספת".
אלא שהערב כבר נשמעה אירלנד מרוככת בהרבה. "אנו דואגים לביטחונם של נוסעי הספינה, ולאזרחים האירים בראשם, ולכן פעלנו להשגת ההסכם המאפשר לנוסעי הספינה להביע את מחאתם ולהעביר את המטען לעזה", נמסר משם. משרד החוץ בדבלין ציין כי לפי ההסכם, הספינה הייתה אמורה להיות מופנית לנמל אשדוד עם הגיעה למים הטריטוריאליים של ישראל, שם אמורים היו לפרוק את מטענה ולבדוק אותו בפיקוח של נציגי האו"ם ומשרד החוץ האירי. לאחר מכן היה המטען, הכולל 550 טונות של מלט, מועבר לרצועת עזה דרך מעבר ארז, ושני אנשים מהספינה היו מורשים ללוות אותו.
"ההצעה הועברה לצוות הספינה 'רייצ'ל קורי' בשעות אחר הצהריים, אך זו סירבה לקבלה. אנו מכבדים את החלטתם להמשיך ולמחות", הוסיפו באירלנד. "אם ממשלת ישראל תעצור את הספינה - ממשלת אירלנד דורשת שתפגין איפוק. נוסעי הספינה הבהירו כי לא יתנגדו לכוחות הישראליים. בהתבסס על הבטחה זו, אין כל צורך בשימוש בכוח נגד הנוסעים".
הפעילים: "ממשיכים לעזה, אך לא נתנגד"
גורמים בדבלין הביעו אמש בשיחה עם ynet אכזבה מדחיית ההבנות על-ידי נוסעי הספינה. לטענתם, "הפעילים חשים מחויבות מוסרית להגיע לעזה, ולכן העדיפו לדחות הסכם טוב לדעתנו".
אחר הצהריים, בעקבות כינוס של "השביעייה", פרסם משרד החוץ הודעה שבה קרא שוב לספינה האירית, הנקראת על שם פעילה אמריקנית שנהרגה מדחפור צה"ל בעזה בשנת 2003, לעגון בנמל אשדוד במקום להמשיך לעזה, ולהימנע מעימות. "אין לנו כל רצון לעלות על הספינה. אם הספינה תחליט להפליג לנמל אשדוד, נבטיח את הגעתה ולא נעלה עליה", נמסר מהמשרד.
בהודעה הרשמית, שעשויה להיות אזהרה אחרונה ל"רייצ'ל קורי" שלדברי אנשיה אמורה להגיע לעזה הלילה או בבוקר, הבהירה ישראל כי לאחר שהמטען ייבדק, תעביר אותו דרך מעברי הגבול לעזה, תוך שיורשה לנציגי הפעילים ולארגוני סיוע ללוות את הטובין לעזה.
כלת פרס נובל לשלום מייריד מגוואייר, הנמצאת על ה"רייצ'ל קורי", שבה והבהירה אחר הצהריים כי הפעילים לא יתעמתו
עם חיילי צה"ל במקרה שיעלו על הסיפון. "אנחנו נשב על הרצפה. הם בוודאי יעצרו אותנו, אך לא תהיה כל התנגדות", אמרה.
"אנו מבינים שהישראלים חושבים שנוביל את הספינה ומטענה לאשדוד, אך לנו אין כל כוונה לשוט לאשדוד", אמרה מגאוויר בשיחת טלפון לרדיו האירי RTE. "מה שאנו רוצים הוא לשבור את המצור על עזה. איננו פוחדים. אנו לא נמצאים בקשר עם ישראל, וישראל לא ניסתה ליצור קשר עמנו. אנו מחוייבים להביא את הספינה לעזה".