נגמר טוב: כלת נובל אכלה מוזלי עם פקחי ההגירה
"היום היה הרבה יותר קל", נשם לרווחה בכיר ברשות ההגירה, לאחר שכל 19 נוסעי ה"רייצ'ל קורי" חתמו על הסכמתם לגירוש. מייריד מגווייר העלתה זכרונות מהפעם הקודמת שנעצרה על משט לעזה, ואנשי הצוות הפיליפינים בכלל לא הבינו מה הם עושים כאן
אמנם חלפו כמה שעות עד שכל 19 הנוסעים שהגיעו על סיפון ה"רייצ'ל קורי" הסכימו לגירוש מהארץ - אבל לפחות ההתנהלות מולם מצטיינת בחיוכים וסבר פנים יפות, והייתה רחוקה שנות אור מהאלימות על סיפון ה"מאווי מרמרה". "היום היה הרבה יותר קל", אמר ל-ynet מנהל אגף הזרים ברשות ההגירה, יוסי אדלשטיין. "האנשים היו הרבה יותר אדיבים, ולא ניסו לעשות פרובוקציות אלימות".
"רייצ'ל קורי" סיימה את דרכה - כל הכותרות ב-ynet:
הנוסעת הבולטת על הספינה, כלת פרס נובל לשלום מייריד מגווייר, סעדה ארוחת ערב - מוזלי - עם פקחי מחלקת ההגירה של משרד הפנים שחקרו אותה קודם לכן. היא חייכה והעלתה זכרונות מהמשט הקודם שאיתו הגיעה לישראל בדצמבר 2009. אזרח אירי אחר שהגיע גם הוא בשנה שעברה, הראה לאנשי ההגירה את החותמת בדרכון מהפעם הקודמת.
חייל צה"ל מסייע למגווייר לרדת מה"רייצ'ל קורי" (צילום: דובר צה"ל)
אדלשטיין סיפר בשיחה עם ynet כי האזרחים שהגיעו ב"רייצ'ל קורי" היו הרבה יותר ידידותיים ביחס לקודמיהם מהספינות הקודמות וושיתפו פעולה - אך עדיין היה ניכר, לדבריו, שגם הם הגיעו רק למען הפרובוקציה. לדבריו, הם כלל לא הזכירו בחקירתם את המטען ההומניטרי שנשאה האונייה.
"זו הייתה אוכלוסיה שונה לחלוטין", הוסיף. "חלקם, כמו הפיליפינים שהיו חלק מהצוות והושכרו ככל הנראה מסיבה מקצועית, לדעתי בכלל לא ממש הבינו לשם מה הם באו".
"ירדו מהספינה בצורה תרבותית"
עד לחצות, רק תשעה מאנשי הספינה - בעיקר אנשי הצוות - ביקשו לחזור לארץ מוצאם. עם השאר התנהל משא-ומתן והיו נסיונות לשכנעם להסכים לגירושם. אם לא היו מסכימים לכך, הם היו מגורשים בתוך שלושה ימים בנוהל המקובל, כמו קודמיהם משש האוניות האחרות.
"רייצ'ל קורי" עוגנת באשדוד. מה יעלה בגורלה? (צילום: רויטרס)
"אנחנו מקווים שכולם יבקשו לחזור לארצם בקרוב", סיכם אדלשטיין, טרם ההסכמה שהושגה. "הם ירדו מהספינה והגיעו אלינו בצורה תרבותית, לא התפרעו, ויחסית לנוסעים הקודמים - שקיללו והביטו בשנאה על הפקחים שלנו - הם היו מאוד רגועים, למרות שגם הם לא דיברו כלל על הציוד שהביאו".
לדבריו, השבוע היה עמוס מאוד עבור כל עובדיו שהתגייסו והגיעו מכל הארץ: "השקענו שעות רבות מתחילת השבוע, והיה לנו שבוע מאוד קשה ועמוס, גם מבחינה רגשית - שמענו את על ההעלבות והקללות, למרות שטיפלנו בצורה באדיבה ומקצועית בכולם".
הפעילים מובאים למעצר בחולון (צילום: דודו אזולאי)
"האפרטהייד הישראלי מתקרב לקצו"
"אנחנו מקווים שהבידוד של מדינת ישראל מהקהילה הבינלאומית והאזרחית יגבר" - הצהירו הגורמים העומדים מאחורי ה"רייצ'ל קורי". שעות ספורות לאחר עגינת הספינה בחופי אשדוד ומעצר המשתתפים, אמרה פרידה יוז, דוברת ארגון "הסולידריות לפלסטין באירלנד": "אין לנו קשר עם נוסעי הספינה החטופים".
בהודעה מטעם הארגון, נמסר כי לפחות המשתתפים האיריים הודיעו כי יסרבו לגירוש. נציגת ארגון הסולידריות הפלסטיני מסרה כי מטרת המשט הייתה להעביר מצרכים לעזה, ולשבור את המצור. "אף שדעת הקהל העולמית לחלוטין לטובתנו, איננו מרגישים תחושת ניצחון, אבל גם ישראל לא יכולה לטעון כך".
"כל ספינותינו נחטפו, והציוד שעליהן נגנב על ידי מדינת ישראל", הוסיפה. "איבדנו תשעה מחברי המשטים לכדורי רובה ישראליים, ורבים אחרים נפצעו. אנו מקווים שבעקבות האירועים המחרידים, האפרטהייד הישראלי יתקרב לסופו".