מחקר: לכל יהודי העולם מוצא גנטי משותף
מחקר חדש בדק את המטען הגנטי של יהודים מכל העולם וגילה שליהודים בני כל העדות מוצא אחד משותף ומאפיינים גנטים דומים. בהמשך ינסו החוקרים ליצור בסיס גנטי יהודי שיסייע לטיפול במחלות תורשתיות
בני העם היהודי חולקים 5,000 שנה של תרבות ומסורת משותפת אך גם הרבה מעבר לכך: מחקר חדש מצא כי קיימים מאפיינים גנטיים מובהקים המשותפים לכל היהודים בעולם וקושרים ביניהם בקשר דם חזק. כך מדווח ה"ניו-יורק פוסט".
המחקר נערך בקרב 237 יהודים המייצגים את שלוש הקבוצות העיקריות של יהודים בעולם: אשכנזים מזרח אירופאים, ספרדים מדרום אירופה ומאזור תורכיה, ומזרחים מארצות כמו סוריה, איראן ועיראק. תוצאותיו הראו כי כולם קשורים זה לזה מבחינה גנטית.
הגנום היהודי
יהדות ספרד הותירה את חותמה
אביטל להב
השוואה בין המטען הגנטי של גברים בחצי האי האיברי לזה של יהודים ממוצא ספרדי מצביעה על קיומו של אב משותף. החוקרים מעריכים כי שיעור היהודים שהתנצרו במהלך גירוש ספרד ונטמעו בחברה היה גבוה מספיק כדי להותיר חותם חזק על המבנה הגנטי של ספרדים בני ימינו
בקרב היהודים שנבדקו התגלו אמנם גם מאפיינים גנטיים המשותפים לכלל האוכלוסיה הלא-יהודית, אולם על פי המחקר שנקרא "ילדי אברהם בעידן הגנומי", נמצא אצלם מוצא מובהק משותף שמקורו במזרח התיכון.
"גילינו שקהילות יהודיות יצרו קבוצות גנטיות משל עצמן", אמר עורך המחקר פרופ' גיל עצמון מישיבה יוניברסיטי ל"ניו-יורק פוסט". "הקהילות היהודיות חולקות מידע גנטי רב יותר בין יהודים מאשר בין לא יהודים באותו אזור גיאוגרפי", הוסיף עצמון.
הניתוח הגנטי הראה עוד כי יהודים אשכנזים ומזרחים התפצלו זה מזה לפני כ-2,500 שנה. "המחקר תומך ברעיון שהעם היהודי חולק בהיסטוריה גנטית משותפת", אמר פרופ' הארי אוסטרר, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ניו-יורק. "יחד עם זאת, המפגש עם האוכלוסייה האירופאית מסביר מדוע ליהודים אשכנזים וסורים רבים כל-כך יש עיניים כחולות ושיער בלונדיני", מסכם אוסטרר.
פרופ' עצמון מוסיף כי "מטרת המחקר היא ליצור בסיס גנטי שיאפשר לנו לזהות גנים המעורבים במחלות כמו סכרת. חמושים באינפורמציה הזאת, נוכל לטפל בחולים בצורה טובה יותר".
מוצא גנטי משותף
צילום: index open