לא סוף הסיפור
אולי הספר המודפס עומד למות, אבל הסיפורים יחיו לנצח, וייתכן כי בקרוב מאוד חוויית הקריאה תכלול צחוק של חתול צ'שייר או קול של רוח שורקת בנחל. גל מור על עידן הקורא האלקטרוני
נתחיל מהסוף. לעזאזל העלילה. הספר שמונח ליד המיטה שלכם לא יאריך ימים. חוויית האינטרנט משפיעה עמוקות על חוויית הקריאה באופן שקשה לנו להודות. אני זוכר את אבי קורא בחדר, עשן המקטרת מסתלסל מעלה ומשחק עם האור לצלילי אופרטה.
הקורא האלקטרוני. חוויית קריאה אחרת (צילום: ניצן סדן)
קופצים קדימה בזמן. החופש הגדול. רגליים משתלבות ומתרחקות. אני על מיטה וספר ביד. על הגב, על הבטן והפוך, רגליים על הקיר. פוזיציות משתנות, אך ספר תמיד שם, מול העיניים. בהליכה בדרך לבית הספר, באוטובוס ובהפסקות בין שיעורים.
ברגע שפוקחים את העיניים לראות את העולם שבחוץ מבינים כמה זמן עבר ועד כמה החוויה הייתה עמוקה וסוחפת. ובמשך זמן רב עולם הספר לא עוזב וגיבוריו מלווים אותך במחשבות. לפעמים אתה ממש יכול להבחין בהם, חומקים לרגע מקרן רחוב, כמעט במרחק נגיעה והנה אתה מתעורר.
זה לא היה כל כך מזמן. המבוגרים יותר שבינינו אולי יזדהו, אך חוויית הקריאה של צעירים שונה לגמרי. הספר מתחרה בטלוויזיה ובאון-ליין והתחרות הופכת כה קשה עד כי הוא לעתים קרובות נעזב בצד, מעלה אבק על שידה. כן, אנשים קונים ספרים, אולי יותר מאי פעם, אך כמה מהם קוראים? קוראים באופן עמוק, באופן של חוויה מתקנת, של צלילה רב חושית לעולמות אחרים. על החסרונות המהותיים של האייפד לחצו כאן
החבר הגלמוד
כמה מבני העשרה היום יעידו שספר שינה את חייהם במובן שהוא שינה את חיינו? סביר להניח שזה יהיה סרט או חוויות קהילתיות ברשת. הספר הוא אולי חבר טוב, שיכול להעניק לנו את מה שאלפי צ'טים לעולם לא יוכלו, אך החבר הזה מרגיש קצת גלמוד לאחרונה. אם בכלל ייקחו אותו ליד, יזנחו אותו לאנחות לאחר כמה עמודים או בקריאת המסנג'ר הקרובה. הספר נופל חלל לקורבן שהוא תובע מאיתנו, של התמסרות מוחלטת לחסדיו.
בשנים האחרונות הבחנתי שחוויית הקריאה שלי מופרעת בקלות. לא רק שאני קורא פחות, לעתים העיניים פוסחות על פסקאות או קוראות ולא מבינות. אני מאשים את האינטרנט שהפך אותי לכזה: בולע פסקאות כדי לירוק אותן, מרפרף, מחפש את התמצית, מדלג מקישור לקישור, לא ליניארי, היפר-טקסטואלי.
עליסה עוד תנדוד לארץ עוץ
כי אינטרנט וספרים מייצגים עולמות חוויה שונים, אולי מנוגדים: הקצר לעומת הארוך, הזמני לעומת העל-זמני, עולם מחובר מול אי בודד. אם ישאלו אותנו מה נבחר לקחת איתנו לאי בודד, הספר תהיה בין התשובות המובילות והאינטרנט לא. כי מה יועיל חיבור בעולם מנותק, על מה נערוג בעולם של סיפוקים מידיים? על למה אפל ואייפד עומדים לשנות הכל לחצו כאן
אך לא אכנס למלכודת של שיפוט בין דורי, לא תתפסו אותי רוטן על הדור ההולך ונעלם או על זה המדלדל עצמו לדעת. כי סיפורים לעולם לא ימותו כל עוד נהיה כאן וגם הרבה אחרינו. הם פשוט ימצאו לעצמם סדק אחר דרכו יוכלו להתגלות. והם נוכחים גם באון-ליין, אך מספרים את עצמם ונקראים בדרכים חדשות. בתקופת התפר הזו נבראים כלים חדשים והם עדיין כמו גלמים שהפוטנציאל הגלום בהם מתקשה להתגלות.
האם קוראי הספרים האלקטרוניים מעידים על תבוסתם של ספרים: כלואים בתוך מסך דיגיטלי, נקראים כנשנושי קריאה, בין מייל לעדכון סטטוס וחוויית הקריאה הטוטאלית של פעם לא תחזור על עצמה? או אולי ההפך: העובדה שנוכל לארוז מאות ספרים במכשיר דק ולקחת אותם איתנו לכל מקום תגרום לנו לקרוא יותר ולהעשיר את נפשנו בעלילות לרוב?
בקרוב: עליסה בארץ עוץ
המילים ישתחררו מכבלי הספרים ועלילות ישתרגו: עליסה מארץ הפלאות תנדוד לארץ עוץ והסיפור שאינו נגמר יתמשך למכשפה בארון הבגדים. האם כאשר מכשיר אחד יספק את כל חוויית המדיה שלנו – ספרים, סרטים ומוזיקה – כמו באייפד, או אז הכל יתחבר לכדי חוויה רב חושית שלא הייתה אפשרית בעבר?
מי שטוען לתשובות מוחלטות משקר או מתיימר. בשלב זה השאלות מעניינות יותר מהתשובות, אך דבר אחד ברור: הספר המודפס מות ימות, הסיפורים יחיו. אך האם ספר הוא סך כל האותיות שבתוכו בסדר הגיוני או שהוא גם עלעול הדף, ריח הנייר, הכריכה? עבור אלה שגדלו עליו, אין ספק שהתשובה היא גם וגם. אך למה יערגו צעירים שהתרגלו לקרוא אותיות כייצוגים דיגיטליים על מסך?
למה בעצם קורא ספרים אלקטרוני אינו יכול להיות “שיבוט” של ספר מודפס בגירסה דיגיטלית? כי מדובר, למעשה, במדיה חדשה לחלוטין, כי חוויית קריאה טקסטואלית בלבד היא נחלת הדורות הקודמים ואילו הדורות הבאים מתרגלים לקרוא טקסט כחלק מחוויית מולטימדיה. על האם אפל תשלוט בשוק הספרים האלקטרוניים בישראל לחצו כאן
מדוע שלא נוכל לשמוע את צחוקו של חתול צ'שייר או את הרוח שורקת בערבות הנחל? אני יודע, רוב הקוראים ינודו בראשם וישאלו את עצמם: מי צריך את זה? אולי לא הם, אך חשוב לזכור שחוויית הקריאה עוצבה לא רק בזכות יתרונות הספר אלא גם בשל חסרונותיו.
קריאה כחוויית מולטי מדיה
מדוע בעצם קוראי העתיד לא ייעזרו בקישורים בספרים, סרטונים או קול, גלריית תמונות אינטראקטיבית, תגובות
גולשים וקישורים למידע נוסף? ומה בדבר האפשרות הפשוטה לחפש בתוך ספר? כמה פעמים חיפשתם ציטוט מסוים שנגע בכם ונאבד בין מאות עמודים?
אנחנו חייבים להודות שהעלילה במדיה אינטראקטיבית עשויה להיות שונה לחלוטין מכל מה שהכרנו והספרים הישנים יהפכו ללא יותר מנוסטלגיה להתרפק עליה. זה לא יקרה בזמן הקרוב. אולי גם לא בעוד עשור, אך אם מביטים מעבר לים, בארצות הברית, התהליך הזוחל כבר החל ולאחרונה אף עברו מכירות ספרי הקינדל את הספרים המודפסים – אות לבאות.
המו"לים הגדולים לוטשים עיניים אל הקינדל של אמזון או האייפד של אפל ורואים בהם את עתידם. גם הם מבינים שהסיפור עוד לא נגמר, אך הספר כבר מתחיל להיגמר.
גל מור הוא מייסד ועורך ראשי ב"חורים ברשת" , בלוג על חדשנות, טרנדים טכנולוגיים ומדיה חברתית