עשרות כלי פולחן בני 3,500 שנה נחשפו ביקנעם
תגלית נדירה: אחרי 3,500 שנה נחשפו בשלמותם יותר מ-100 כלי פולחן מרשימים בתוך בור בסמוך לצומת התשבי. בכל פעם שהחופרים חשבו שכבר הגיעו לתחתית, הם גילו עוד שכבת ממצאים מרתקת של כלים פגאניים מרהיבים
יותר מ-100 כלי פולחן מרשימים בני 3,500 שנה התגלו בשלמותם בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות למרגלות תל קשיש (תל קסיס) שעל ידי יקנעם.
הכלים נמצאו בחלל שנחשף במסגרת העבודות באזור להנחת קו צינור גז ע"י חברת נתיבי הגז הטבעי ישראל, ובמשך שבועיים חפרו ארכיאולוגים את תכולת החלל על מנת לגלות שכבה אחר שכבה של כלים שנשתמרו במצב מצוין.
תגליות בארץ-ישראל
גת בת 1,400 שנה נחשפה בנחל שורק
שי זמיר
רשות העתיקות חשפה גת עתיקה וגדולה במיוחד מהתקופה הביזנטית. מסתבר שכבר לפני 1,400 היין הארץ-ישראלי היה לשם דבר בעולם, ומהגת שווק למצרים ואפילו לאירופה
בין הממצאים שנתגלו: כלי פולחן להבערת קטורת, פרצוף גברת מפוסל שהיה חלק מכוס פולחנית ששימשה להקדשת משקה לאל, גביעים, קערות וכלים נוספים שנועדו לאכילה ולשתייה.
כלים נוספים שנמצאו יובאו ממיקנה שביוון ובהם כלי קיבול לשמנים יקרים, המלמדים על קשרי המסחר הקדומים עם יוון באותה התקופה. מרשות העתיקות נמסר כי היא מתכוונת להציג את הממצאים המיוחדים לציבור הרחב עוד בשנה הקרובה, בתערוכה חגיגית במסגרת אירועי ה-20 להיווסדות הרשות.
לדברי הארכיאולוגים עוזי עד וד"ר אדוין ואן-דן-ברינק, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, מדובר בתגלית ייחודית: "נדיר למצוא עשרות רבות של כלים שהשתמרו טוב כל-כך. לרוב נחשפים שברי כלים, ואילו כאן הכלים הוצאו בשלמותם".
העבודות והממצאים בתל-קשיש (צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות)
אל הבור הצר נהגו לרדת בעבר בעזרת שתי מדרגות רחבות שהיו חצובות באבן. לארכיאולוגים ד"ר ואן-דן-ברינק ועד השערות שונות לגבי מטרות הבור: "בתקופה זו, לפי המקרא, בני ישראל עדיין היו במצרים או במדבר, ונראה שהכלים שימשו לפולחן פגאני. בזמנים אלו היה נהוג שלכל עיר יש מקדש משלה ובו השתמשו בכלים מיוחדים לפולחן".
וכיצד הגיעו הכלים לבור? הארכיאולוגים משערים כי בסוף תקופת הברונזה המאוחרת פקדו חורבנות את האזור, ולפיכך אחת ההשערות היא שהטמנת הכלים נועדה להגן עליהן מפני החורבן הקרב.
אפשרות אחרת היא שכלים הפולחן ששימשו במקדש הוטמנו באדמה לאחר שיצאו משימוש, מאחר שהכלים היו שייכים לטכס פולחני ולכן לא הושלכו לזבל כחפצים אחרים.
פרצוף גברת מפוסל
צילום: אסף פרץ באדיבות רשות העתיקות
כלי פולחן פגאניים?
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות