שתף קטע נבחר

 

ועדת הכנסת המליצה: לשלול זכויות מח"כ זועבי

בתום דיון סוער בוועדת הכנסת, הומלץ למליאה לשלול את זכויות היתר של חברת הכנסת מבל"ד שהשתתפה במשט לעזה. בין היתר, היא לא תוכל להשתמש בדרכון דיפלומטי. זועבי: האווירה בוועדה מחסלת את מה שנשאר מהדמוקרטיה. הורוביץ: אנחנו הבאים בתור

שוב דיון סוער בכנסת: כמה ימים אחרי הסערה הגדולה בכנסת, במהלך דיון בו השתתפה ח"כ חנין זועבי שהיתה על המשט לעזה, התכנסה הבוקר (יום ב') ועדת הכנסת לדון בבקשה לשלול את זכויותיהם של חברי הכנסת הערבים ושל ח"כ זועבי. ברוב של שבעה חברי כנסת מול מתנגד אחד החליטה הוועדה להמליץ בפני מליאת הכנסת לשלול חלק מזכויותיה של חברת הכנסת מבל"ד. המתנגד היחיד הוא ח"כ אילן גילאון (מרצ). ח"כ דב חנין (חד"ש), שהשתתף בדיון, לא השתתף בהצבעה - כיוון שהוא אינו חבר קבוע בוועדה.

 

הזכויות אותן הוועדה המליצה לשלול ממנה הן: זכות יתר ליציאה מן הארץ - למשל: חוסר אפשרות במקרים מסוימים לעכב חברי כנסת ביציאה מן הארץ, הזכות לדרכון דיפלומטי וגם השתתפות בהוצאות משפטיות - כיום החוק מאפשר לחברי כנסת לקבל השתתפות המדינה על הוצאות משפטיות בנוגע למעשה שעשה במילוי תפקידו.


הח"כים הערבים החרימו את הדיון. ח"כ חנין מוצא מהדיון (צילום: גיל יוחנן)

 

בפתח הישיבה, שהפכה מהר מאוד לסוערת, הוציא היו"ר ח"כ יריב לוין (ליכוד) את ח"כ גילאון מהאולם בו נערך הדיון - לאחר שזעם שלא ניתנה לו האפשרות לשאול שאלה. ח"כ חנין צעק לעבר ח"כ מיכאל בן-ארי (האיחוד הלאומי): "זה משפט שדה. אתה איש כהנא. תתבייש לך". לאחר כמה דקות גם ח"כ חנין קיבל הוראה לצאת מהאולם - כיוון שצעק.

 

יו"ר הוועדה הציג "ראיות" נגד ח"כ זועבי, בהם מסמכים מאתר האינטרנט של בל"ד. הוא הקריא ציטוטים שלה מתוך האתר, בה היא מזדהה כפלסטינית. "אני מייצגת את העם הפלסטיני בכנסת", הוא ציטט את הח"כית מבל"ד וציין כי יש שם תמונה של הח"כ לשעבר עזמי בשארה. ח"כ חנין תהה: "מה הולך פה. אתה גם קטיגור וגם יושב ראש?". הוא הוסיף: "אדוני מנהל הליך שלא שמעתי כמותו". לוין שאל: "חנין, אתה מבין ערבית?". והח"כ מחד"ש שאל: "מה התפקיד שלך בדיון? תן לבן-ארי לנהל את זה". ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר ליו"ר הוועדה: "הרי גם אותנו אתה רוצה לזרוק מכאן. אנחנו הבאים בתור. אני לא בן-ארי ולא זועבי. אני מסרב לחלוקה הזאת. אני לא ביניהם".

 

בהמשך הוצאו שוב חנין וגילאון. במהלך הדיון הוקרן גם ראיון שנערך עם זועבי בערבית. לאחר שהעיר כמה הערות הוצא בפעם השלישית ח"כ חנין מהאולם. לאחר מכן הוציא ח"כ לוין גם את חברו למפלגה, ח"כ ציון פיניאן. כאשר ח"כ חנין חזר שוב לאולם הדיונים הוא העיר: "מה אתם, ליצני הדור?". ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ (קדימה) ענתה לו: "איפה הכבוד שלך למקום הזה, אתה כל הזמן רוצה שיצלמו אותך".


ח"כ אורבך וח"כ חנין בדיון (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ הורוביץ אמר בדיון, כי הוא התנגד לנסיעת הח"כים הערבים ללוב ולהשתתפות ח"כ זועבי במשט לעזה. "הנסיעה ללוב היתה מיותרת ומטומטמת. ההשתתפות של זועבי במשט היתה לא ראויה, ואני מתנגד לדברים שאמרה. ח"כ ישראלי לא היה צריך להיות על המשט, אבל השאלה העקרונית היא האם הייתה כאן עבירה על החוק. אני לא שופט, אני לא התובע הכללי. אם היועץ חושב שהיתה עבירה על החוק, שיגיש כתב אישום. אבל כל עוד לא היתה עבירה על החוק מדובר כאן בדיון פוליטי". ח"כ מירי רגב (ליכוד), שקראה לזועבי בוגדת בשבוע שעבר, אמרה: "יש לה זכויות יתר, שאנחנו צריכים לשלול לה. הגיע הזמן שהכנסת תעצור את ההידרדרות הזאת".

 

חברו למפלגה, ח"כ גילאון הציג עמדה דומה: "אני לא סובל את עמדתה של ח"כ זועבי בשום דבר. אבל אני לא יכול שלא להתבלבל פה במה שהוועדה הזו עושה: ברור שהדיון הזה פוליטי. טוען בן-ארי ושרץ בידו, הוא הרי מכיר טוב מאוד מה זה להיכנס לשטח צבאי סגור... אתם משרד היח"צנות הטוב ביותר שיכלה להזמין חנין זועבי. כל אחד מכם הוא פינקלשטיין שלה".

 

ח"כ שמאלוב-ברקוביץ אמרה בדבריה: "ח"כ זובי, סליחה זועבי". יו"ר הוועדה מיהר להתערב: "מבקש למחוק מהרפוטקול. זו בושה וחרפה". 

 

זועבי חשודה בכניסה לשטח צבאי סגור

היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, אמר כי הוא מתנגד להצעה לשלול זכויות: "אני מוצא לנכון להבהיר ולהדגיש, כי מבחינה משפטית נקודת המוצא של דיון זה לא יכולה להיות שלילת הלגיטימיות של חברי הכנסת מלכהן בכנסת, עקב הנסיעה ללוב או ההשתפות במשט לעזה. הדיון צריך להתמקד בשימוש לרעה בזכויות ובחשש העתידי, ולא בעצם הכהונה של חברי הכנסת שעניינים נדון כאן".

 

עוזרו הבכיר של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, התייחס לנסיעת חברי הכנסת הערבים ללוב: "לוב לא מצויה ברשימה שנמצאת בסעיף 2, לגבי יציאה שלא כדין לשם. ככל שהדברים מגיעים להיבט הפלילי לא ניתן להעמיד לדין חברי כנסת ואזרחים לדין. אתם אלה שצריכים לפעול ולהחליט כדי להכניס את לוב לרשימה. ככל שהכנסת תחליט לשנות את המצב גם ההיבט החוקי ישתנה. החלטת היועץ המשפטי לממשלה היא שלא ניתן לפעול נגד היוצאים ללוב".


ח"כ גילאון זועם, לפני שהוצא (צילום: גיל יוחנן)

 

עו"ד נזרי אמר כי ח"כ זועבי נחקרה במשטרה, לאחר שהגיע לחופי אשדוד. לדבריו, המשטרה לא העבירה את ממצאי החקירה. הוא הוסיף, כי כשיתקבלו הממצאים היועץ המשפטי לממשלה יחליט כיצד לנהוג בנושא. לדבריו, היא חשודה בניסיון להיכנס לשטח צבאי סגור ובחשד למעורבות באלימות שהיתה על הספינה נגד חיילי צה"ל: ""היא נחקרה כמו כל האחרים גם על שותפות לעבירות אלימות שהיו על גבי הספינה". הוא הוסיף כי כשהחקירה תסתיים יוחלט אם להגיש נגדה כתב אישום: "היועץ סבור שהשתתפות של ח"כית במשט מהסוג הזה הוא בהחלט דבר לא ראוי".

 

ח"כ זועבי: זה משפט שדה

זועבי עצמה אמרה ל-ynet: "מדובר במשפט שדה. יו"ר הוועדה יריב לוין מנצל את אווירת העליהום וההסתה ומבקש לתפוס את המומנטום ברחוב הישראלי, בעד הצבא ונגד המשט. ולכן בחר לפתוח את הדיון בי ובמצע הפוליטי של בל"ד. כל זאת על מנת לעשות דה-לגיטימציה, גם להשתתפותי במשט ובנוסף למצע הפוליטי של מדינת כל אזרחיה".

 

חברת הכנסת מבל"ד הוסיפה, כי "האווירה הקיימת הבוקר בוועדת הכנסת מחסלת את מה שנשאר מהדמוקרטיה, שאיפשרה לדעות פוליטיות שחרגו מהקונצנזוס הציוני להתבטא. הוועדה לא מאיימת רק עליי, על בל"ד או על חברי הכנסת הערבים, אלא על כל דמוקרט שפוי במדינה".


יוזם ההצעה. ח"כ בן-ארי (צילום: גיל יוחנן)

 

היא זעמה על כך שלא הודיעו לה שנושא הדיון השתנה, ומכליל גם אותה. "איש לא הודיע לי שנושא הדיון יעסוק בי ובהשתתפותי במשט. פני הכנסת הם כפני חבר הכנסת בן-ארי. הדיון נערך על פי בקשתו, הוא זה שמכתיב את הטון. חברי הכנסת הם המאשימים, השופטים והמוציאים לפועל".

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) כינה את הדיון הזוי: "זה דיון שמתקיים באווירה מקרתיסטית, שבה גזענות הפכה להיות מצע פוליטי של חברי כנסת רבים. יש ניסיון שקוף להצרת צעדיהם של חברי הכנסת הערבים. ההתנפלות על חברת הכנסת זועבי היא השתקפות הגזענות, השנאה וניסיון של חברי כנסת מהימין לברוח מן התמונה המכוערת - אותה הם רואים כשהם מביטים במראה. בנוסף זהו ניסיון לברוח מהדרישה הגוברת בעולם להסיר את המצור הבלתי אנושי מרצועת עזה". בהתייחסו

 לנושא הדיון הראשוני, שקרא לשלול את זכויותיהם של חברי הכנסת הערבים שנסעו ללוב, אמר: "הפעילות הפרלמנטרית של חבר כנסת אינה קשורה לדרכון דיפלומטי או הוצאות משפטיות".

 

עוד לפני פרשת ההשתלטות על המשט לעזה, דרש ח"כ מיכאל בן-ארי (האיחוד הלאומי) להסיר את חסינותם של הח"כים הערבים שביקרו באחרונה בלוב ונפגשו עם מנהיגה, מועמר קדאפי, ולשלול מהם זכויות שונות. הכנסת גם תדון בשלילת זכויות מח"כ זועבי, שהיתה על ה"מרמרה". בדיון הקודם הביע יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, את התנגדותו הנחרצת לשלילת הזכויות, והסביר כי "צמצום חופש הביטוי והצרת צעדי חברי כנסת הוא מדרון חלקלק ומסוכן, שסופו עריצות הרוב וביטול המיעוט". 

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 07/06/2010 09:43

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוין. מציג קטעים מאתר בל"ד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ חנין זועבי . בלב הסערה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים