שתף קטע נבחר
 

מתגברות על הבושה ושואלות. תוצאות הסקר ועצות

בשבוע שעבר שאלנו אותך מה את מתביישת לספר לרופא שלך. השבוע, אחרי שאנחנו כבר יודעים כמה קשה לך גייסנו בשבילך את טובי המומחים כדי שיעזרו לך לעזור לעצמך. הנה כמה משפטי פתיחה שיעזרו לך לדבר על מה שמציק לך

ירידה בחשק

69% מהנשים אמרו שהן מתביישות לדבר על כך

את לא לבד: "ירידה בחשק המיני מתרחשת אצל כ-35% מהנשים מעל גיל 45, אבל רק מעטות פונות לטיפול בגללה", מדווחת ד"ר תמר כוסף, פסיכיאטרית במרפאה להפרעות בתפקוד מיני, המרכז הרפואי "סורוקה" בבאר שבע. לדבריה, בעיות בתפקוד המיני שכיחות באותה מידה בקרב גברים ונשים, אבל גברים פונים פי עשרה יותר לקבל טיפול. "נשים רבות מוכנות להמשיך לחיות ללא מין. הן מתביישות לתאר את הבעיה, מגמגמות ומסמיקות, סבורות שאצל כולן זה כואב ושזה נורמלי לא ליהנות".

מה כדאי שתגידי? "יש לי קושי ואני זקוקה ליותר מעשר דקות שיחה כדי לחשוב על פתרון". כך מציעה ד"ר כוסף לפתוח בשיחה עם רופא המשפחה או רופא הנשים, כדי שיפנו אותך לסקסולוג. "כשמגיעים לסקסולוג כדאי לומר "יש לי קושי, הייתי שמחה שתעזור לי".

ומה אז? ינהלו איתך שיחת היכרות שמטרתה לפרק את הקושי למרכיבים (חשק, תגובה גופנית, אורגזמה, כאב) ולהבין מהי הבעיה ומה המקור שלה.

 

קושי לחוות אורגזמה

79% מהנשים אמרו שהן מתביישות לדבר על כך

את לא לבד. 30% מהנשים לא מצליחות להגיע לאורגזמה.

מה כדאי שתגידי? "ד"ר, אני לא גומרת", או "ד"ר, אין לי אורגזמה", כך מציעה ד"ר כוסף לפתוח בשיחה. לנשים שמתביישות שהרופא ישפוט אותן או יגחך עליהן היא מבטיחה "שזה לא יקרה, ולכן חבל לא לפנות".

ומה אז? יבררו האם באמת מעולם לא חווית, או שמא אינך יודעת לזהות אורגזמה, האם את מתקשה להשתחרר, או שיש בעיה גופנית, אולי תרופות מסוימות שאת לוקחת שמעכבות אורגזמה.

 

תופעות שמקורן בגיל המעבר

32% מהנשים אמרו שהן מתביישות לדבר על כך

את לא לבד. "אני מעריך שיש נשים שלא רוצות לדעת שהגיעו לגיל המעבר, בגלל המשמעות השלילית שמייחסים להזדקנות בחברה שמקדשת את הנעורים", אומר הגינקולוג ד"ר עמוס בר, חבר ועד האיגוד הישראלי לגיל המעבר.

"יובש ואגינלי מתבטא אצל נשים רבות כקושי בקיום יחסי מין, וזה נושא שנשים מתביישות לדבר עליו, יש נשים שמתביישות בכך שהן עדיין מקיימות יחסי מין ולכן הן מחכות שהרופא ישאל אותן, ואם לא, הן ימשיכו לסבול בשקט. נשים רבות לא מספרות על תופעות שגורמות להן סבל כגון הפרעות בשינה, הזעות לילה וגלי חום שגורמים לעייפות ולעצבנות במהלך היום.

מה כדאי שתגידי? "פשוט דווחי לרופא על כל שינוי שחל לאחרונה, גם אם לא נראה לך שהוא קשור לגיל המעבר: דכדוך, ירידה בחשק המיני, צריבה, או דפיקות לב, והניחי לרופא לנסות לשייך את מה שאת מרגישה לגיל המעבר", ממליץ ד"ר בר.

ומה אז? תעברי בדיקה גיניקולוגית רגילה ושיחה שמטרתה לברר מאיזה תופעות את סובלת.

 

דליפות שתן

38% מהנשים אמרו שהן מתביישות לדבר על כך

את לא לבד. כל אישה שלישית מעל גיל 40, וכל אישה עשירית מתחתיו עלולה לסבול מדליפת שתן במאמץ, או מדחיפות ותכיפות במתן שתן. "רוב הנשים לא מעזות לספר על כך לרופא המשפחה ואפילו לא לרופא הנשים, ורק בעקבות מידע שהן מגלות באינטרנט הן פונות לאורוגינקולוג", מעיד ד"ר חיים קריסי, מנהל השירות האורוגינקולוגי ורצפת האגן בבית החולים "בילינסון" בפתח תקוה. מחקרים מראים כי נשים ברחבי העולם דוחות את הפנייה לרופא ב 5-8 שנים בממוצע.

מה כדאי שתגידי? "אני חושדת שיש לי דליפת שתן". ד"ר קריסי מציע לומר זאת כך, בצורה פשוטה וישירה, ובהמשך לתאר באלו מצבים זה קורה: בגלל שיעול, צחוק, הרמת חפץ כבד, כשאת קמה מהמיטה או הולכת, במהלך קיום יחסי מין, בזמן חדירה או בזמן אורגזמה, וכדומה.

ומה אז? יבקשו ממך להשתעל. אחר כך ישאלו שאלות כמו כמה פעמים ביום את הולכת לשירותים, האם את מתקשה להתאפק, האם את מרגישה "בליטה" (עדות לצניחה של הרחם או של שלפוחית השתן). בנוסף תעברי שתי בדיקות: בדיקת גינקולוגית "רגילה" ובדיקת אולטרה-סאונד שמטרתה להעריך מצב של אצירת שתן.

 

טחורים

43% מהנשים אמרו שהן מתביישות לדבר על כך

את לא לבד: אחת מכל שש נשים סובלת מטחורים. "טחורים כואבים ומדממים מתהווים בעיקר במהלך ההיריון ובזמן הלידה. מרבית הנשים נוטות להתעלם מהם ומגיעות לטיפול לאחר גיל 40, מדווח ד"ר דוד נויפלד, מומחה למחלות המעי הגס ותעלת פי הטבעת (קולופרקטולוגיה) מהמרכז הרפואי "מאיר" בכפר סבא. לדבריו עיקר הבושה והרתיעה היא מן הבדיקה. "'אל תסתכל לשם', הן מבקשות, וכשאני שואל מה ההבדל בין הבדיקה שלי לזו של גינקולוג הן עונות שלבדיקה גינקולוגית הן כבר רגילות".

מה כדאי שתגידי? "כואב לי בפי הטבעת (או בטוסיק)". ד"ר נויפלד ממליץ שתאמרי זאת לרופא המשפחה ותבקשי הפנייה למומחה.

ומה אז? תתבקשי לתאר מתי מופיע הכאב, האם את מבחינה בדימום ומתי, והאם את מבחינה בבליטה באזור פי הטבעת. בהמשך יבקשו ממך לשכב על הצד, בברכיים מקופלות לחזה. ישנם רופאים שיבקשו לרכון על הברכיים על כסא מיוחד, כך שהראש והגוף נוטים כלפי מטה והישבן מורם. הרופא יסתכל על האזור הכואב, לעתים ימשש באצבע, או ישתמש בצינורית בדיקה שבקצה שלה פנס המאפשרת הסתכלות לחלק הפנימי של פי הטבעת.

 

בעיות נפשיות כמו דיכאון

30% מהנשים אמרו שהן מתביישות לדבר על כך והן לא לבד. שינויים במצב רוח, דיכאון וחרדה הן תופעות שכיחות שפוגעות בנשים פי שניים מגברים.

מה כדאי שתגידי? "חשוב שתספרי בכנות ובפתיחות כל מה שעובר עלייך, גם אם זה נראה לא קשור. שתפי את הרופא בתחושות גופניות, כגון כאבים והפרעות שינה, ברגשות, כגון כעס, חרדה, עצבות ודאגה, ודברו על מערכות יחסים", ממליצה ד"ר רייכנברג.

ומה אז? יבררו איתך מהן התופעות מהן את סובלת, כדי להבין האם הן נובעות מבעיות גופניות (חסר בהמוגלובין, הפרעה בתפקוד בלוטת התריס), או ממצב נפשי.

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אל תתביישי לשאול. רעיונות ועצות
צילום: סי די בנק
לאשה בפייסבוק
מומלצים