40%: נבחרי ציבור מקבלים שוחד לאישורי בנייה
סקר של רותם TRI מגלה: קרוב לשני שליש מתושבי ת"א ולמעלה ממחצית מתושבי ירושלים מעריכים כי עובדים בכירים בעירם מקבלים שוחד כדי לאשר תוספות בנייה לפרויקטים. רק רבע מהציבור סבור כי בכירי העירייה לא מקבלים שוחד
כ- 40% מכלל האוכלוסייה חושבים שבכירים או נבחרי ציבור בעיר או בישוב שלהם, מקבלים שוחד כדי לאשר תוספות בנייה לפרויקטים לעומת 27% בלבד שטוענים שלא. כשליש לא יודעים להגיד אם כן או לא. כך עולה מסקר שערך מכון הסקרים רותם TRI.
משתתפי הסקר נשאלו, האם הם מעריכים כי עובדים בכירים או נבחרי ציבור בעיר או בישוב שלהם, מקבלים שוחד כדי לאשר תוספות בנייה לפרויקטים. התוצאות מגלות שקיים חוסר אמון קשה של תושבי הערים כלפי נבחרי הציבור.
לדברי ד"ר אריה רותם, המנהל המקצועי והבעלים של מכון רותם TRI, תוצאות הסקר הושפעו בין היתר מההתעסקות בשבועות האחרונים בשוחד לכאורה של בכירים בעיריות שונות ובעיקר בתקיפות כנגד ראש מחלקת הפיקוח על הבנייה בעירית תל אביב, שוטה חובל, ופרויקט "הולילנד" בירושלים.
"תוצאות קשות ומטרידות"
בפילוח לפי ערים מתברר, כי רוב תושבי תל אביב - כמעט שני שליש מהנשאלים, מעריכים שבכירי העירייה מקבלים שוחד כדי לאשר תוספות בנייה, לעומת 8% בלבד שחושבים שהם לא מקבלים שוחד.
גם הירושלמים לא ממש מביעים אמון כלפי נבחרי הציבור שלהם: 56% מעריכים כי עובדים בכירים או נבחרי ציבור בעירם מקבלים שוחד כדי לאשר תוספות בנייה, לעומת 13% שחושבים שאינם מקבלים שוחד. תמונה דומה חוזרת על עצמה בחיפה: 54% חושבים שבכירי העירייה מקבלים שוחד לעומת 18% בלבד שמאמינים שבכירי העירייה נקיי כפיים.
בראשון לציון לעומת זאת, 31% מהתושבים מעריכים שבכירי העירייה מקבלים שוחד, לעומת 19% שמאמינים כי הם נקיי כפיים. כ-50% הרוב הגדול מתושבי העיר לא ידעו להשיב על השאלה. בחולון יש חלוקה שווה (כ-33.3%) בין התושבים המעריכים כי בכירי העירייה מקבלים שוחד לבין אלה שחושבים שהם נקיי כפיים ולאלה שלא יודעים מה קורה.
"אין ספק שתוצאות הסקר קשות ומטרידות", מסר ד"ר רותם בתגובה לממצאים. "הדבר המטריד ביותר הוא תחושת התושבים שככל הנראה כך צריך להיות, שכן השלטון המקומי בישראל מאופיין בבחירה מחודשת של מרבית ראשי הערים, ואם הבעיה כל כך חמורה, בידי התושב הכוח לפעול על ידי החלפת הנבחרים המושחתים. אי עשייה זו מעידה לדעתי על תחושה של 'כנראה כך דברים עובדים'".
יחד עם זאת הוא מציין, כי "התוצאות אינן מפתיעות בתקופה זו. ההתעסקות התקשורתית בנושא השוחד בעיקר בתל אביב ובירושלים הוא אחד הגורמים העיקריים בתוצאות הסקר. הציבור לא באמת יודע מה קורה, אבל סביר להניח כי ריבוי המקרים בהם היו מעורבים בכירים בעירייה בנושא אישורי בנייה שיצאו לתקשורת וסוקרו בהרחבה, גרם לתושבים לחוש חוסר נוחות בנוגע לנקיון הידיים של נבחריהם בעיקר בערים הגדולות".
הסקר נערך בקרב 1508 בוגרים מעל גיל 18 מהמגזר היהודי בכל רחבי הארץ.