"40% מניות בפנסיה יתנו את הפירות"
סביבת ריבית נמוכה ותשואות נמוכות בשוק הסולידי, מובילות לעליה מתמשכת בחשיפת החסכונות הפנסיוניים למניות ולאלטרנטיבות השקעה אחרות, כך אומרים מנהלי ההשקעות של חברות הביטוח. בין ההשקעות האלטרנטיביות: נדל"ן ואפילו זהב
השקעת החסכונות הפנסיוניים במניות ובאפיקים אלטרנטיביים לשוק הסולידי, צפויה לגדול ולהגיע לכ- 40% מסך הנכסים, כך טוענים מנהלי ההשקעות של חברות הביטוח, זאת כדי לנסות ולהשיג תשואות גבוהות יותר בשוק הנוכחי המדשדש.
מנהלי ההשקעות שדיברו בכנס לביטוח וחיסכון ארוך טווח שהתקיים היום (ב') ציינו כי הכניסה להשקעות אלטרנטיביות צפויה לגדול בהדרגתיות בהתאם להתפתחויות בשוק ההון.
"המטרה היא להגדיל את רכיב ההשקעות המסוכנות, כמו שאנחנו רואים בארה"ב ובאנגליה" אמר רועי יקיר, מנכ"ל כלל ניהול פיננסים. "אני לא חושב שנגיע ל-50%, אבל המילה המרכזית היא איזון וזה יהיה בסביבות 30%-40%. זה יתן את הפירות. חלק מחברות הביטוח כבר נמצאות ב-40% וחלק יגיעו לשם בעתיד".
לדברי מנהלי ההשקעות, מאז שינוי התקנות בשנת 2000, ההשקעות החופשיות בשוק הולכות וגדלות באופן מתמיד. בסביבת ריבית נמוכה הקיימת כיום, היכולת להשיג תשואה עודפת, דורשת תעוזה וכניסה להשקעות בתחומים שהיו פחות מקובלים עד לשנים האחרונות.
"התשואות הגלומות במכשירי האג"ח בארץ ובעולם מאד נמוכים. זה לא תשואות שאנחנו יכולים לחיות איתם", אומר אמיר הסל, מנהל חטיבת ההשקעות בהראל. "אנחנו רוצים להשיג יותר ואנחנו רואים את הנדל"ן כאחד התחומים המעניינים. זה דורש הרבה מיומנות. אנחנו מתכוונים להמשיך ולקנות נכסים בעיקר בחו"ל".
לדברי אילן רביב מנכ"ל מיטב, מצב של ריבית נמוכה אינו טבעי והוא זמני בלבד. "זה דוחף אנשים לכיווני השקעה שצריך להיזהר מהם" אומר רביב ועם זאת, לדבריו לא צריך לחשוש מהשקעה אלטרנטיבית. "אני חושב שהשקעה מעניינת בתקופה זו היא הזהב".
יש פוטנציאל במערב
האם המציאות הזו בשוק ההון תימשך זמן רב? האם נמשיך לראות תנודתיות כה גדולה ואף חודשים נוספים של הפסדים בקופות הגמל?
לדברי יוני טל, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים ומנהל אגף ההשקעות בחברה, מי שמנהל השקעות לטווח ארוך, צריך להיות מוכן לספוג. להערכתו, כיום ההגמוניה עוברת מהמערב למדינות המתפתחות, אך אין זה אומר שההשקעה כדאית במדינות אלו. "דווקא המחירים במערב מאד ירדו ולכן יש שם פוטנציאל ליצירת רווח".
אמיר הסל ממליץ לשים דגש על חברות שתשואת הדיוידנד שלהם מאוד גבוהה. בעיקר חברות מאירופה. לדבריו, השקעה בזהב אינה מומלצת. "הדרך היחידה שאפשר להרוויח מזהב היא שמישהו אחר יחשוב שהמחיר צריך לעלות ואז הוא יקנה. זה נכס בעייתי. לחזות את שוק המניות זו משימה בלתי אפשרית הדבר היחיד שאפשר להגיד זה אם המחיר יקר או זול וכיום המחירים סבירים".
דמי הניהול עולים? משהו לא טוב בייעוץ
בדיון אחר בכנס שעסק בדמי הניהול הגבוהים בחסכונות הפנסיוניים, התרעם יהודה בן אסייג, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים, כנגד הטענות על דמי הניהול הגבוהים וטען כי הם דמגוגיות ופופוליסטיות. "כשאתה קונה יוגורט בסופר, לא כתוב לך במחיר כמה מתוך זה לוקח המוביל או המפיץ".
בן אסייג הוסיף כי "התשומות על הניהול, לא דומים בכלל למה שהושקעו בתקופה שקופות הגמל היו בבעלות הבנקים. את קופות הגמל וקרנות הפנסיה רכשו משקיעים במיטב כספם. היכולת שלהם להחזיר את ההשקעה, מגיעה לדמי הניהול. מי היה מוכן לרכוש את הקרנות, אילולא יכל להחזיר את ההשקעה?".
בן אסייג הפנה את הטענות אל הסוכנים והמשווקים ואמר כי צריך לבדוק את המודל הנוכחי של השיווק. בין הייתר הוא הביע פליאה על העובדה כי למרות שקיימים מוצרי חיסכון זולים יותר, החוסכים, בעצת היועצים, בוחרים דווקא במוצרים היקרים יותר.