ברק ענה ללבני: הסגר בעזה נחוץ, התסכול מובן
המשט בעזה שוב נדון בכנסת, ושר הביטחון השיב להצעות אי אמון. יו"ר האופוזיציה נאמה נגד "הבריחה מאחריות", וקבעה כי הממשלה "לא מייצגת את ישראל". כן קראה להקים ועדת חקירה, כדי למנוע את "חקירת חיילים באנגלית". טיבי לח"כים: תסתמו את הג'ורה המטונפת. דווקא נאום זועבי עבר הפעם בשקט
דיון נוסף בכנסת סביב המשט לעזה. מליאת הכנסת דנה אחר-הצהריים (יום ב') בהצעות אי אמון של סיעות האופוזיציה בנוגע לתפקוד הממשלה סביב אירועי המשט לעזה. את ההצעות הגישו סיעות קדימה, מרצ, רע"ם-תע"ל, חד"ש ובל"ד. כבר בתחילת הישיבה ביקש היו"ר, ראובן ריבלין, לשמור על דיון מאופק. בסיום הדיון השיב שר הביטחון, אהוד ברק, להצעה מטעם הממשלה, ולאחר מכן נערכה ההצבעה - וכל ההצעות נדחו בפער גדול. זו של קדימה נדחתה ברוב של 59 מול 25 ח"כים.
"זו אינה התוצאה שרצינו", הודה ברק, "ואנו מתמודדים ונמשיך להתמודד איתה על מנת להבטיח את הביטחון, את המאבק למניעת התעצמות חמאס ברצועה, את התנאים למו"מ על שליט ואת סיכול הפיגועים מן הרצועה. הבאת ה'רייצ'ל קורי' לאשדוד והפגיעה היום בחמישה מחבלים, שתיהן פעולות של אותה שייטת, של אותו צה"ל, של אותם לוחמים, של אותם מפקדים - הם ההוכחה החיה לכך התוצאה של מבצע עצירת המשט גורמת להרבה אזרחים לגאווה מוצדקת בחיילינו, לכעס על מארגני המשט ותסכול לנוכח התקלות. כל זה מובן, אנושי ומוצדק".
ברק נואם, ריבלין מרגיע את קריאות הביניים (צילום: נועם מושקוביץ)
ברק הזכיר שישראל "מוקפת אויבים" הנמצאת בתקופה קשה, ולכן, "איני בטוח שהצעות אי האמון עומדות במבחן הממלכתיות והרצינות". הוא הגן על הצמרת המדינית ועל תפקודה וטיפולה בפרשה, ועל ביצוע ההשתלטות על ידי השייטת, והוסיף כי "קור הרוח ושיקול הדעת, גם בתנאי אי ודאות, נדרשים ויידרשו לנו לא רק אל מול האיומים - אלא גם מול אתגרי החובה למצות כל מהלך אפשרי בתחום המדיני".
ברק פסל לחלוטין את הקריאות להסיר את המצור מהרצועה: "תשובתי חדה וברורה: הסגר והפיקוח על מטענים ימיים לעזה דרוש על מנת למנוע האצת ההתעצמות ברקטות, טילים, נשק וחומרי מלחמה. בעזה חיים כמיליון וחצי אנשים - רק אחד מהם זקוק באמת לסיוע הומניטרי. רק אחד מהם כלוא בחדר צר, לא זוכה לראות אור יום. רק אחד מהם לא זוכה לפגוש בני אנוש". בשלב זה הופסק הנאום על ידי קריאות ביניים רבות. ח"כ אחמד טיבי צעק לברק: "אתה עיוור, אתה אוטיסט".
בפתח ובסיום דבריו התייחס ברק לשתי הדרישות הבינלאומיות העיקריות מישראל: "לערוך שינויים במתכונת הסגר על עזה ולקיים חקירה בינלאומית של האירוע ותוצאותיו". לדבריו, "את שני הדברים האלה אנו עושים". כבר אתמול בישיבת הממשלה הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי כעת נדונים שינויים והקלות באופי המצור והסחורות השונות שניתן להכניס לרצועה, ולכך כנראה התכוון ברק. אשר לחקירה - נראה כי ברק התכוון לתחקירים הפנימיים שנערכים בצה"ל, אותם שיבח במהלך נאומו.
לבני: "הואשמנו כמעט בבגידה"
בצעד חריג, הציגה בעצמה יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, את הצעת האי אמון של קדימה, תחת הכותרת: "נסיונם של גורמים בממשלה לברוח מאחריות ולהפנות את חיצי הביקורת בנושא המשט בעזה כנגד חיילי צה"ל ומפקדיו". היא האשימה כי "ממשלת ישראל הנוכחית אינה מייצגת את מדינת ישראל מול העולם".
זה לא דבר שבשגרה שראש האופוזיציה מגיש את הצעת אי האמון בממשלה, אבל אלה לא ימים רגילים", פתחה לבני את דבריה - וקבלה על הבידוד הבינלאומי שאליו נקלעה ישראל: "כושר ההרתעה של ישראל מבוסס גם על כוחו של צה"ל, אבל גם על מעמדנו בעולם ובעיקר על הקשרים עם ארה"ב. הבידוד הוא לא רק ביטול של הופעות רוק, הוא גם ביטול ביקור של נשיא המדינה במדינות".
"ככל שאנו יותר מבודדים, מתחילה סתימת פיות" (צילום: נועם מושקוביץ)
לבני אמרה כי קדימה תשתף פעולה עם הצורך למנוע ועדת חקירה בינלאומית לאירועי המשט. לדבריה, שעות לאחר התקרית היא כבר פנתה לשר הביטחון והציעה ועדת חקירה פנימית, כדי למנוע לחץ עולמי לבדיקה שבה יש מעורבות בינלאומית. "כולנו שותפים לכך שישראל לא יכולה לאפשר לחיילים להיחקר. שמעתי גם את ראש הממשלה אומר זאת, אבל האמירה הזאת לא מספיקה".
"הגיע הזמן להפסיק את ההיסוס שמלווה את הממשלה הזו בכל מה שהיא צריכה להחליט. כדי למנוע חקירה של חיילי צה"ל באנגלית - צריך ראש הממשלה להיות נכון הוא עצמו להיחקר בעברית בוועדת חקירה פנימית", אמרה. היא העניקה בדבריה גיבוי ללוחמים שהשתתפו בפעולה הקטלנית על ה"מרמרה". "תודת העם כולו לחייליו ולחיילי השייטת. אני רוצה לומר תודה שהתאפקתם תחילה, אבל טוב שיריתם והגנתם על עצמכם".
יו"ר האופוזיציה ביקרה את הטענות שהופנו כלפי חבריה בימים האחרונים. "שמעתי את הקולות נגד הצעת אי האמון, הואשמנו כמעט בבגידה. ככל שאנו יותר מבודדים ככה מתחילה סתימת פיות.
פחד מביקורת לעתים עד כדי שנאה פנימית". היא התיייחסה גם לטענות בדבר כישלון ההסברה הישראלית בעולם: "הסברה, ואני יודעת שהייתה ביקורת, אבל הסברה בעיניי זה לא העניין המרכזי. היא לא תחליף למדיניות".
לקראת סיום דבריה, פנתה ח"כ לבני למנהיגות הציבור הערבי: "זו הייתה יכולה ועוד יהיו לכם הזדמנויות לעשות את הדבר הנכון, והדבר הנכון אינו לתמוך בחמאס ובדומיו. אם אתם כנים אל תתנו את אותו כוח לאותם גורמים שיעמדו בדרך להסדר, ובוודאי שאל תחצו את הקווים כאזרחי המדינה הזאת - ונחצו השבוע קווים". לדבריה, אם הממשלה לא תאמץ את החזון הזה - המדינה "תקבל את הרע מכל העולמות".
צרצור: החיילים נלקחו למרפאה; ח"כי קדימה יצאו
אחרי לבני עלה לנאום ח"כ איברהים צרצור (רע"מ -תע"ל). כשעלה לנאום, יצאו במהלך מופגן מרבית ח"כי קדימה מהמליאה. הוא הקריא תמליל שיחה בין שר הביטחון אהוד ברק לשר החוץ הטורקי, וניסה לבסס טיעון לפיו הפעילים הטורקים על ה"מרמרה" לא ניסו לפגוע בחיילי צה"ל. בין היתר התבסס על התמונות שפורסמו ב"הורייט" הטורקי. "העובדות מדברות", טען. "החיילים נלקחו למרפאה, קיבלו את הטיפול הראוי והוחזרו לידי צה"ל לפני שהחיילים השתלטו על הספינה". היו"ר ריבלין התערב בדבריו ואמר: "אני לא מאמין שחיילי צה"ל הובאו למרפאה".
צרצור קרא להסיר את המצור מעל עזה, והציג נתונים לתיאור המשבר ההמוניטרי המתחולל ברצועה. "אם לא", טען, "חוששני שנהיה עדים למשטי דמים כפי שהיה לאחרונה, שחלילה יכולים להביא להידרדרות בטחונית שישראל תסבול ממנה יותר מכל עם אחר".
בהמשך דיבר יו"ר סיעת חד"ש, מוחמד ברכה, שבתחילת דבריו תקף את המפגן של ח"כי קדימה, ש"ניסו להתחרות בישראל ביתנו והם הצליחו לעשות את זה מתוך מחשבה שזה ירפד את דרכם לשלטון חזרה".
ברכה: אנחנו לא אביזר קוסמטי
במהלך נאומו הזכיר ברכה את הקריאות לאהוד ברק להתפטר בגלל מחדלי הממשלה. ברק, שהיה מכונס בעצמו רוב הדיון, "התעורר" בשלב זה וניסה לקטוע את דבריו, אך ברכה השיב לו כי "ברק וברכה הם רק שמות דומים, זה לא נותן לך לגיטימציה". בשלב זה התעורר דיון ער על הדמיון בין השמות, כשהיו"ר ריבלין מחדד את ההבדל בין האותיות ק' וכ'. לבסוף חתם ברכה את העניין: "אתה איש הרעמים, אני איש הברכות".
בנאומו התייחס ברכה לישיבתם של ח"כים ערבים בכנסת ישראל: "רק הבוקר נשאלתי, מה אתם עושים שם? למה אתם שם? האם מישהו חשב כאן שאנחנו אביזר קוסמטי לדמוקרטיה הישראלית, או שחשב שאנחנו הצטרפנו מעצם ישיבתנו כאן לתנועה הציונית? אם ככה - תייצגו אותנו אתם, ואנו נלך הביתה".
"איש הברכות". ברכה נואם (צילום: נועם מושקוביץ)
מטעם מרצ דיבר ח"כ אילן גילאון, שקרא להסיר את המצור מעזה: "אנו טוענים שאנו לא שולטים בעזה. מה פתאום אנו שולטים במים הטריטריאלים? הנמל הזה צריך להיות מופעל בכוח בינלאומי". הוא גם קרא להקים ועדת חקירה בינלאומית.
טיבי: ישראל בבועה לאומנית, מתקשה לשמוע דעה אחרת
לבסוף דיבר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), שכהרגלו לא בחל במילים קשות. הוא התייחס בעיקר לדברים הקשים שהוטחו השבוע בח"כים הערבים: "השבוע הזה אפשר לקרוא לו השבוע של כהנא בכנסת. יש ח"כים מימין שאתה יכול להתמודד באופן מאתגר איתם, אבל בכנסת הזאת יש ח"כים שהם לא ראויים למילה אתגר, שהרמה הנחותה שלהם כל כך מביכה שלפעמים לא רק שאתה מרגיש בוז אליהם, אתה לא רוצה להביט לעברם, זה כל כך מביך. ישראל, המציגה ומשווקת עצמה כדמוקרטיה, מתקשה לשמוע דעה אחרת. היא מתכנסת לבועה לאומנית צרה שאומרת: אנחנו הרוב, אנחנו נדרוס, בעיקר אם מדובר בח"כים ערבים. מתחילים בח"כים ערבים ויגיעו אחר כך לג'ומס והורוביץ".
הוא התייחס לדבריה בשבוע שעבר של ח"כ מירי רגב, שפנתה לח"כ חנין זועבי בערבית: "ח"כים התחילו לדבר ערבית. פתאום התאהבתם בשפה הערבית. אני אומר לחברי הכנסת האלה: תסתמו את הג'ורה המטונפת שלכם".
דווקא נאומה של ח"כ זועבי עבר הפעם בשקט יחסי. בין היתר אמרה כי "עזה נמצאת במצור זה ארבע שנים. מיליון וחצי איש נמצאים בכלא הכי גדול בעולם". בניגוד לפעם הקודמת, אז כמעט ולא איפשרו לה הח"כים לדבר, הפעם למעט קריאות ביניים בודדות עברה נאומה של זועבי בשקט יחסי. ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) יצא מהמליאה, תוך שהוא מזכיר בצעקות את גלעד שליט.
זמן קצר לפני הדיון בכנסת, תקף ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את קדימה ודרש "איפוק וממלכתיות". הוא הזכיר כי
בזמן מבצע "עופרת יצוקה" ובמלחמת לבנון השנייה, "האופוזיציה התייצבה לימין הממשלה".
הצעתה של מרצ להצביע אי אמון בממשלה נוסחה תחת הכותרת "תהליך קבלת ההחלטות, שיקול הדעת, ההוראות והמגבלות שניתנו לצבא ושהביאו לתוצאה הכושלת בעצירת המשט לעזה". הצעות האי אמון של הסיעות הערביות התמקדו ב"המשך המצור על עזה" וב"התנהגות הפיראטית של הממשלה, אשר מדרדרת את האזור אל פי תהום".
בפעם הקודמת שהגיע נושא המשט לעזה למליאת הכנסת הוא כמעט נגמר בתגרה אלימה, כאשר ח"כ חנין זועבי (בל"ד), שהשתתפה במשט, ביקשה לשאת את דבריה. קודם לכן, השתלחו בה מספר חברי כנסת מעל הדוכן וקראו לה לחזור לעזה והטיחו בה עלבונות.
Read this article in English