משפט דמיאניוק: 'תעודת הזהות הנאצית - מקורית'
בית המשפט במינכן שמע את עדותו של לארי סטיוארט, עובד השירות החשאי האמריקני לשעבר, שביצע בשנת 2000 בדיקה פורנזית ל-22 מסמכים הקשורים לנאשם ברצח 27,900 יהודים בסוביבור. המסקנה שלו היתה חד משמעית: "הכל אותנטי"
"המסמכים הקובעים כי ג'ון דמיאניוק שירת במחנה ההשמדה סוביבור נראים מקוריים" - כך אמר בצהריים (יום ג') מומחה אמריקני שהעיד במהלך משפטו של דמיאניוק המתקיים במינכן. המומחה, לארי סטיוארט, עובד לשעבר בשירות החשאי האמריקני, ציין כי הגיעה למסקנה שמדובר בממצאים אמיתיים על-סמך בדיקות פורנזיות.
דמיאניוק עומד למשפט בגין מעורבות ברצח 27,900 יהודים בעת ששימש כוואכמן במשך כחצי שנה בסוביבור.המשפט נסוב סביב שתי שאלות מרכזיות: האם שירת דמיאניוק במחנה - טענה שהוא דוחה מכל וכל, ואם כן - האם ניתן להרשיעו במעורבות ברצח למרות שבפני בית המשפט אין עדים חיים.
דמיאניוק באולם בית המשפט במינכן, היום (צילום: AP)
בין המסמכים שנבדקו על-ידי סטיוארט גם תעודת זהות שהונפקה לדמיאניוק על-ידי הנאצים, המשמשת ראיה מרכזית בידי התביעה בניסיון להוכיח כי האזרח האוקראיני - שירת במחנה כחלק מכוח טרווניקי. ההגנה טוענת כי תעודת הזהות מזויפת. דמיאניוק עצמו טען במהלך המשפט כי הוא עצמו קורבן של הנאצים וכי מדובר בטעות בזיהוי.
בעדותו סיפר סטיוארט כי במסגרת בדיקה פורנזית שהוזמנה על-ידי מחלקת המשפטים האמריקנים בשנת 2000, הוגשו לו 22 מסמכים היסטוריים הקשורים לדמיאניוק ובהם גם תעודת הזהות הנאצית שלו. "כל המסמכים נמצאו מקוריים", אמר.
לפני כשבועיים הופסק המשפט למשך כמה ימים עקב הידרדרות במצבו הבריאותי של דמיאניוק. משפחתו ועורך דינו של הנאשם אמרו כי המשך המשפט הוא בגדר "עינויים". דמיאניוק, בן ה-90, אושפז במרפאה של אוניברסיטת מינכן עקב רמות המוגלובין נמוכות מאוד בדמו ולאחר שהתלונן על כאבים בחזהו. כעבור כמה ימים שב לאיתנו.
דמיאניוק גוייס לצבא האדום ב-1941 והפך לאסיר מלחמה שנה מאוחר יותר, לאחר שנתפס במהלך קרב בחצי האי קרים. הוא הועבר יחד עם כ-5,000 שבויים סובייטים נוספים למחנה טרווניקי במזרח פולין, בו אומנו השבויים על-ידי הנאצים לקראת שילובים ככוח עזר לאס-אס במחנות ההשמדה סוביבור, בלזץ וטרבלינקה ("מבצע ריינהארד").
לטענת התביעה בגרמניה, דמיאניוק שירת בסוביבור במשך כחצי שנה, כחלק מכוח של 120-150 אנשי טרווניקי ו-20-30 קציני אס-אס, מאפריל 1943 ועד חיסול המחנה עקב המרד שפרץ בו בנובמבר 1943. במהלך התקופה הזו נרצחו בסוביבור 170-250 אלף יהודים.