טורקיה מוחה: ההפגנה נגדנו בת"א "פרובוקציה"
שגריר ישראל באנקרה זומן לשיחה במשרד החוץ הטורקי ושמע שההפגנה מול השגרירות "בלתי מובנת ובלתי מתקבלת". בירושלים סבורים כי מדובר בהוראה מלמעלה "לחמם את הזירה הדיפלומטית"
טורקיה הגישה בימים האחרונים לשגריר ישראל באנקרה, גבי לוי, מחאה רשמית על ההפגנה ההמונית שערכו בשבוע שעבר אזרחים ישראלים מול השגרירות הטורקית בתל-אביב.
השגריר לוי זומן לשיחה במשרד החוץ באנקרה, שבה נמסר לו כי מדובר ב"פרובוקציה בלתי מובנת ובלתי מתקבלת", משום שההרוגים במשט לעזה היו אזרחים טורקים.
השגריר השיב כי הפגנות ברישיון הן דבר מקובל בחברה דמוקרטית, והזכיר את ההפגנה שערכו אזרחים טורקים מול ביתו שלו בשבוע שעבר. הוא גם ציין כי עובדי שגרירות ישראל באנקרה והקונסוליה באיסטנבול היו בעצמם נצורים בגלל הפגנות של טורקים.
הטורקים התלוננו גם על כך שחזיז שנזרק במהלך ההפגנה הפריע לעבודה במקום. השגריר לוי ציין ששלושה בני אדם נעצרו בהפגנה בתל-אביב.
במשרד החוץ בירושלים חושדים שהמחאה של אנקרה נובעת מ"הנחיה מלמעלה", כדי לחמם יותר את הגזרה הדיפלומטית. לראייה, במשרד החוץ ציינו שבכינוס של ארגון הימאות הבינלאומי, בהשתתפות כ-40 מדינות בלונדון, ביקשו הנציגים הטורקים להעלות על סדר היום את המשט לעזה - למרות שזהו ארגון העוסק בנושאים טכניים ומקצועיים. הם תבעו לגנות את ישראל.
במקום התנהל דיון ער על עצם הבקשה. בדרישה הטורקית תמכו בין היתר מצרים, סין, סעודיה, מלזיה, דרום-אפריקה, בנגלדש וכמובן טורקיה עצמה. התנגדו לרעיון רוב המדינות השותפות, ובהן ברזיל, שאמנם יצאה חוצץ נגד פעולת ישראל, אך נציגה טען מעל הבמה שדיון שכזה צריך להיערך באו"ם ולא בארגון מקצועי. עוד התנגדו נציגי בריטניה, ארצות-הברית, הולנד, שבדיה, ספרד, גרמניה, דנמרק, רוסיה, איטליה ונורבגיה. ההצעה הטורקית נדחתה בסופו של דבר.
גם בוועידה חשובה מעט יותר, הוועידה הביטחונית האזורית הנערכת באיסטנבול, לא הצליחה טורקיה להשיג הסכמה לגינוי ישראל. בהחלטה שתחתום את הוועידה לא תוזכר פעולת צה"ל נגד המשט לעזה, לפי גורם רשמי במשרד החוץ הטורקי.
לדברי אותו גורם, טורקיה שניסתה לקדם הצהרה חריפה נגד הפעולה זכתה לתמיכה ממדינות רבות החברות בארגון ה-CICA, אולם ישראל גם היא חברה בארגון, וכל הצהרה יכולה לקבל אישור רק בהסכמה כללית. בהצהרה נכתב עם זאת כי על כל הגורמים בתהליך השלום במזרח התיכון לכבד את כללי האו"ם, ומודגשת בה חשיבות הפיתרון של שתי מדינות.
שר הפנים: משתתפי המשט - מורחקים לצמיתות מישראל
ומה עם משתתפי המשט? שר הפנים אלי ישי, הודיע כי כל הפעילים שהורחקו בשבוע שעבר מישראל, לא יוכלו לשוב אליה לצמיתות. תגובתו של השר נשלחה לפורום המשפטי למען ארץ-ישראל, שביקש לא לאפשר יותר את כניסתם של מאות הפעילים שביקשו להגיע לרצועת עזה.
שגרירות ירדן בישראל קיבלה לידיה היום את הדרכונים של כמה ממשתתפי המשט, ובהם אזרחי ירדן ובעלתי דרכונים אחרים. כך דיווחה סוכנות הידיעות הירדנית הרשמית, "פטרה".
לדברי שר התקשרות וההסברה הירדני, ד"ר נביל א-שריף, התקבלו דרכוניהם של שבעה ירדנים וכן דרכון עומאני, פקיסטני, אינדונזי, כוויתי, בחרייני, מרוקני וארבעה דרכונים אלג'יראים. הוא הוסיף שהדרכונים יועברו לבעליהם, וכי משרד החוץ הירדני ממשיך במעקב אחר יתר הדרכונים הירדנים שטרם הוחזרו.