סוף ל''סגר הריבה": כמה מוצרי מזון נכנסים לעזה
גורם פלסטיני מנה רשימת מוצרים שאושרה העברתם מישראל - כולל ריבה, תבלינים וקרם גילוח - וגורם ישראלי אישר שההקלות נועדו להפחית בלחץ לחקירה בינלאומית של המשט. עם זאת, גורם ביטחוני אמר שההקלות אינן חדשות ואין להן קשר למשט
בצל הלחץ הבינלאומי ואירועי המשט לעזה, הקלה ישראל שוב מעט בסגר על רצועת עזה, וכעת הותרה הכנסתם של כמה מוצרי מזון שהיו אסורים. כך אישרו בצהריים (יום ד') מקורות ישראלים ופלסטינים. עם זאת, גורם ביטחוני בכיר בישראל דחה על הסף את טענות הפלסטינים להקלות נוספות. ממשרד הביטחון לא נמסרה רשימת ההקלות הנוכחית המלאה, שהתגבשה בדיוני ה"שביעייה".
ראאד פתוח, מנהל המעברים ברצועה, אמר כי בשלב זה מתאפשרת הכנסתם של ריבה וממתקים וכי הפלסטינים מצפים
שבשבוע הבא תאפשר ישראל הכנסת משקאות קלים ושימורים. "מדובר בהתחלה של הקלות במצור הודות ללחץ שהפעילה הרשות ברמאללה", הוא הסביר.
פתוח הוסיף: "אנו רוצים שהמצור יוסר על מוצרי הנייר, על הציוד לבתי הספר ובעיקר רוצים שתתאפשר הכנסת ברזל, מלט ומוצרי חשמל כי אלה הם המוצרים החיוניים באמת"
ריבה וממתקים לתושבי עזה. מעבר קרני (צילום: AFP)
ראש הממשלה ושרי ה"שביעייה" דנו הבוקר ממושכות בהשלכות עצירת המשט לעזה, החקירה וההקלות. הדיון נועד לבחון הן את הרחבת הכנסת הסחורות לרצועה, והן את הוספתן של סחורות חדשות לרשימה שאושרה בעבר. הקלות דומות נעשו במהלך החודשים האחרונים אחת לזמן מה, אולם הפעם ההחלטה הישראלית נועדה להקל את הלחץ הבינלאומי בגלל המשט והסגר.
גורמים ישראלים רשמיים, שדיברו בעילום שם בטרם פרסום הודעה בעניין, אישרו שהמהלך נועד להפחית את הלחץ מהעולם לפתוח בחקירה בינלאומית לאירועי המשט הקטלני.
גורם ביטחוני: ספין של הפלסטינים
עם זאת, גורם ביטחוני בכיר בישראל דחה על הסף את טענות הפלסטינים, לפיהן אושרו הקלות בהכנסת סוגי מזון לרצועת עזה על רקע המשט. הוא ציין כי כבר בדצמבר 2009 החלה עבודת מטה מסודרת, בראשות האלוף איתן דנגוט, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, שעיקרה הרחבה ניכרת של סל מוצרי המזון שיוכנסו לתוך הרצועה, במקביל לציוד אחר.
לדבריו, מדובר בתוכנית מדורגת שכבר יצאה את הפועל בחודשים האחרונים ונמשכה גם בימים אלה ללא קשר למשט, והיא כללה מוצרים כמו ריבה, חלבה ואחרים. "האמירות לפיהן בוצע הקלות בגלל המשט, הן ניצול ציני של מצב שמעוות את העובדות. גם הפלסטינים וגם גורמים בינלאומיים מכירים היטב את התוכנית שהחלה בסוף השנה שעברה ואמורה להסתיים בסוף חודש זה, עם הכנסת עגלים לרצועה", אמר הגורם.
הפלסטינים רוצים גם ברזל ומלט (צילום: רויטרס)
עוד ציין הגורם הבכיר, כי אין כל בעיה של מחסור במזון ברצועת עזה ולא מעט מוצרי מזון כלל הופיעו ברשימת הבקשות של הפלסטינים, משום שהם קיימים ממילא שם או מפני שצריכתם נמוכה. "זהו ניסיון ליצור ספין בתקשורת, שאין מאחוריו כל מידה של אמת. עבודת המטה מגובה המסמכים וידועה לכל", הוא הוסיף.
לאחר שפורסם על הקלות צפויות לפלסטינים שתחת שלטון חמאס ברצועה,
בישראל נשמעו קולות מחאה - במיוחד מהמטה למען גלעד שליט, שדרש לא להסיר את המצור כל עוד החייל נמצא בשבי חמאס ואינו זוכה לביקורי הצלב האדום.
מן הצד השני, מצרים התעקשה אתמול ש"אנחנו אלו ששוברים את המצור". דובר משרד החוץ המצרי, חוסאם זכי, הדגיש כי "לא ניתן לכוחות הכיבוש להתחמק מהאחריות", והודיע שמעבר רפיח יישאר פתוח - בינתיים רק לסיוע הומניטרי ותנועת פלסטינים מוגבלת. מעבר רפיח נסגר, לאחר השתלטות חמאס על רצועת עזה בקיץ 2007, והסגר הישראלי הודק מאז במיוחד - אך באופן שלא ידרדר את עזה למשבר הומניטרי הרה אסון.
Read this article in English