שתף קטע נבחר
 

שוק ההון: קחו עצה לפני שתשקיעו את הכסף

החלטתם להשקיע בשוק ההון ואפילו קיבלתם כמה המלצות. לפני שאתם נכנסים, כדאי שתגדירו לעצמכם כמה נקודות מהותיות שיעזרו לכם לעשות את הצעד הנכון

חושבים להשקיע בשוק ההון? מחפשים הזדמנויות? בין אם תעזרו ביועץ השקעות ובין אם תחליטו לעשות זאת לבד, לפני שאתם מחליטים בכלל להשקיע בשוק ההון, כדאי שתבררו ביניכם לבין עצמכם כמה נקודות מהותיות, בעזרתם תבחנו האם אתם עושים את הצעד הנכון לפני השקעה כל שהיא.

 

יש לכם מטרה?

ההגדרה הראשונה שלכם צריכה להיות - מהי מטרת ההשקעה?

 

האם מדובר בהשקעה לצורך רכישת דירה, או אולי צבירת חיסכון עתידי ממנו תוכלו ליהנות מהכנסה קבועה מדי חודש. האם מדובר בהשקעה לטווח ארוך? האם אתם מעוניינים לשמור על ערך הכסף, חיסכון לילד, או אולי סתם לנסות ו"לעשות כסף"?

 

לכל אחת מהמטרות, אמצעי השקעה שונים, ברמות סיכון שונות (עליהן נפרט בהמשך) אותן אנו חייבים לקחת בחשבון.

 

לכמה זמן תרצו להשקיע?

ההגדרה השניה היא - מהו טווח ההשקעה?

 

חשוב להגדיר את טווח ההשקעה מראש והאם ייתכן ונצטרך חלק מסכום ההשקעה במועד מוקדם יותר.

 

טווח ההשקעה הינו מרכיב קריטי בבחירת אפיקי ההשקעה השונים. ככל שטווח ההשקעה שלנו ארוך יותר, כך נוכל להיחשף לרכיב סיכון גדול יותר, משום שרמת הסיכון יורדת ככל שטווח ההשקעה גדל.

 

לדוגמא: סכום כסף שקיבלנו בירושה בגיל 25 ואיננו צפויים להשתמש בו בשנים הקרובות, נוכל להשקיע אותו ברמת סיכון גבוהה בהרבה, מכסף המיועד לדירה אותה אנו צפויים לרכוש בעוד כשנה.

 

האם אתם מוכנים לקחת סיכונים?

ההגדרה השלישית היא רמת הסיכון הנתפס.

 

מקובל לחלק את ההשקעות לשני מרכיבים עיקריים: "רכיב הצמיחה" - המניות ורכיב "החיסכון" - האג"ח.

 

רמת הסיכון נמדדת בדרכים רבות. מקובל למדוד סיכון על פי סטיית תקן של תיק ההשקעות. סטיית התקן (כלומר הסיכון) של תיק ההשקעות עולה ככל שאנו נחשפים יותר לרכיב המניות (כאשר גם בין המניות עצמם יש רמות סיכון שונות, אך לשם הפשטות נתייחס אליהם כמכלול אחד).

 

שוק המניות לאורך ההיסטוריה מניב בממוצע 10% תשואה בשנה. יש שנים של תשואה גבוהה מזו (דוגמת שנת 2009 – תשואה של 80% במדד המניות הכללי בישראל) ויש שנים של תשואה נמוכה מזו ואף שלילית (דוגמת שנת 2008 – תשואה שלילית של 58% במדד המניות הכללי בישראל).

 

שוק האג"ח מניב בממוצע 4%-5% תשואה בשנה, כאשר גם במקרה זה יש שנים של תשואה גבוהה מזו ויש שנים אף של תשואה שלילית, אך פחותה בהרבה משוק המניות.

 

מעבר לכך, יש את הסיכון הסובייקטיבי שכל אחד מאיתנו מוכן לקחת, וראוי לעשות סימולציה לשם כך.

 

לדוגמא: אם אני משקיע 100 שקלים במניות, ובתרחיש קיצוני שוק המניות ירד ב-20% בשנה אחת, השאלה היא האם אני מוכן לספוג את זה? האם זה נסבל מבחינתי?

 

הדבר החשוב ביותר הוא שתהיו ריאליים לגבי התשואה המצופה.

 

לא פעם נתקלתי במשקיע שמחפש 10% תשואה בשנה וכששאלתי כמה מוכן לסכן עבור תשואה שכזו התשובה הייתה "10% בלי סיכון". כמובן שהדבר אינו אפשרי. יעדי התשואה הצפויה שלנו חייבים להיות ריאליים ולקחת בחשבון: ריבית, מצב השווקים והיסטוריה.

 

בהתאם, ובתחשיב פשוט, תיק מעורב של 70% אג"ח ו-30% מניות, צפוי להניב בממוצע בעשר השנים הבאות תשואה לשנה של 5.5%-6% וזו צריכה להיות גם הציפייה שלכם.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת תיקי השקעות בתמיר פישמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים