שתף קטע נבחר

 

אחמדינג'אד: החלטת האו"ם לא שווה גרוש

נשיא איראן הבהיר כי החרפת הסנקציות לא תפגע בתוכנית הגרעין ובאזרחים. לדבריו, "ההחלטות האלה הן כמו חתיכת נייר משומש שצריך לזרוק לפח". בפרלמנט האיראני מתכוונים לבחון מחדש את שיתוף הפעולה עם סוכנות הגרעין

מועצת הביטחון  סוף סוף אישרה את החרפת הסנקציות - אבל טהרן מסרבת להשתכנע: נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, אמר הערב (יום ד') כי ההחלטה להטיל על ארצו סבב סנקציות רביעי "לא שווה גרוש בשביל העם האיראני". בכירים ברפובליקה האיסלאמית הבהירו במקביל כי לא יזנחו את תוכנית הגרעין.

 

אחמדינג'אד הבהיר כי החלטות מועצת הביטחון אינן יכולות לפגוע באזרחי איראן וכי "אלה שמחזיקים בעצמם בפצצת אטום והשתמשו בה ומאיימים באמצעותה על אחרים, מאשרים החלטה נגדנו בתירוץ שייתכן שבעתיד איראן תייצר פצצת אטום". הנשיא, ששוהה בטג'יקיסטן, אמר כי "ההחלטות האלה הן כמו חתיכת נייר משומש שצריך לזרוק לפח".

 

שר החוץ של איראן, מנושהר מותקי, אמר כי ההחלטה היא "צעד לאחור". במסיבת עיתונאים בדבלין שבאירלנד הוסיף מותקי כי "היום הם עשו את הצעד שלהם על לוח השח", אולם "אנחנו עשינו את הצעדים שלנו על בסיס שיתוף פעולה ובניית אמון". מוקדם יותר מחה דובר משרד החוץ האיראני על ההחלטה וטען כי מדובר ב"צעד מוטעה שרק יסבך עוד יותר את המצב".

 

בכיר איראני נוסף הזהיר את המערב כי הצעד יוביל למבוי סתום במשא ומתן עם איראן וכי טהרן תדע להגיב בנחרצות. סעיד ג'לילי, הממונה על המשא ומתן בנושא הגרעין מטעם איראן, אמר כי "דרך העימות עם זכויות העמים היא דרך ללא ממוצא, דרך כושלת, וכמו בעבר תהיה חסרת תועלת להולכים בה".

 

הוא ציין כי למעצמות היתה בחירה בין דרך של שיתוף פעולה וקבלה של הצעת הפשרה שניסחו טורקיה וברזיל, או עימות עם איראן סביב אישור הסנקציות. "כל בחירה שלהן תוביל לתגובה הולמת ונחרצת של הרפובליקה האיסלאמית", אמר.

 

"דבר לא ישתנה, נמשיך להעשיר" 

שגריר איראן בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, עלי אסגר סולטנייה, הבהיר כי טהרן לא תפסיק את העשרת האורניום בעקבות ההחלטה. "דבר לא ישתנה, הרפובליקה האיסלאמית תמשיך בפעילות העשרת האורניום", אמר סולטנייה לעיתונאים.

 

גם בפרלמנט האיראני הזהירו מפני תוצאות ההחלטה. יושב ראש ועדת החוץ והביטחון, עלא א-דין בורוג'רדי, אמר כי הפרלמנט ידון בהצעת חוק וישקול מחדש את יחסיה של איראן עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. במקרה כזה יכול הפרלמנט לאלץ את טהרן להגביל את שיתוף הפעולה עם פקחי הסוכנות.

 

חבר פרלמנט אחר אף הציע צעד קיצוני יותר - להקציב לממשלת איראן שישה חודשים לנטוש את האמנה לאי הפצת נשק גרעיני. איום זה שב ועלה גם בפעמים הקודמות בהן אושרו סנקציות נגד איראן, והיא רצתה להביע חוסר שביעות רצון מהתנהלות המעצמות מולה בנושא הגרעין.

    

גם שגריר לבנון באו"ם - שנמנע מהצבעה במועצת הביטחון - מתח ביקורת על ההחלטה להטיל סבב סנקציות

רביעי על טהרן. הוא טען כי "ישראל היא המדינה היחידה באזור שמחזיקה נשק גרעיני, והיא צריכה לאפשר לפתוח את מתקניה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית". לדבריו, "אסור שנושא הגרעין יהיה סלקטיבי".

 

שתי המדינות היחידות שהצביעו הערב נגד החרפת הסנקציות היו ברזיל וטורקיה, שחתמו עם איראן על הסכם חילופי אורניום בניסיון למנוע עוד החלטה נגד טהרן במועצת הביטחון. גורם בלשכת ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר כי אנקרה הצביעה נגד הסנקציות על מנת להמשיך לפעול בערוץ הדיפלומטי מול איראן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. "אפשר לזרוק לפח"
צילום: רויטרס
המתקן הגרעיני בנתנז. ההעשרה תימשך
צילום: AFP
מומלצים