החלטה 1929: אין למכור נשק לאיראן, עוד פיקוח
על איראן נאסר להשקיע בפעילויות גרעיניות בחו"ל. אסור למכור לה טנקים, טילים וגם מטוסי קרב. מדינות נדרשות להבטיח שאזרחיהן יהיו עירניים בעשיית עסקים עם חברות איראניות וגם הגבלות על בנקים איראנים. אלו הסנקציות החדשות
החלטת מועצת הביטחון אתמול (יום ד') על סבב סנקציות רביעי נגד טהרן, מגבירה את המחיר שאיראן תשלם על תוכנית הגרעין שלה. אבל גם בוושינגטון לא משוכנעים שיהיה בכוחה "לשכנע" את ראשי המשטר להפסיק את תוכנית הגרעין, למרות התחייבות של הנשיא ברק אובמה שארצות-הברית תפעל לאכוף את החלטות מועצת הביטחון. אולם ההחלטה הזו משמשת בסיס למדינות בודדות להפעיל סנקציות משלהן. לכן דנים במשרד האוצר האמריקני ובקונגרס על גיבוש תוכנית לסנקציות אמריקנית משלימות לטיפול במגזרי האנרגיה והפיננסים של איראן.
הסנקציות יסכלו את הגרעין? סיקור נרחב ב-ynet:
- נתניהו על הסנקציות: צעד חיובי, להיות תקיפים
- אז מה עכשיו? "הסנקציות לא יפגעו קשות באיראן"
- אובמה על הסנקציות: פתרון דיפלומטי עדיין אפשרי
- אחמדינג'אד: החלטת האו"ם לא שווה פרוטה
- מועצת הביטחון אישרה את הסנקציות על איראן
אז מה נכתב בהחלטת מועצת הביטחון מספר 1929:
1. נאסר על איראן להשקיע בפעילויות גרעיניות עדינות בחו"ל, כמו העשרת אורניום ופעילות אחרת הקשורה להשגת טכנולוגיה וידע גרעיני, כמו גם בפעילויות הקשורות ליכולת טילים בליסטיים לשיגור נשק גרעיני. החרם קשור גם להשקעות במכרות אורניום.
2. נאסר על מדינות למכור לאיראן או להעביר אליה נשק קונוונציונלי כבד משמונה סוגים: טנקים, זחל"מים, מערכות ארטילריה ארוכות טווח, מטוסי קרב, מסוקי תקיפה, ספינות קרב, טילים או מערכות טילים. החלטת מועצת הביטחון אוסרת גם על מדינות להעניק לאיראו סיוע טכנולוגי או כספי למערכות הנשק הללו, או לחלקי חילוף שלהן.
3. ההחלטה אוסרת על איראן לקיים כל פעילות הקשורה ליכולת של טילים בליסטיים לשאת נשק גרעיני. מדינות נדרשות לנקוט בכל הצעדים ההכרחיים למנוע העברת טכנולוגיה בליסטית או עזרה טכנית.
4. ההחלטה החדשה מוסיפה על הרשימה הקיימת מההחלטות הקודמות של רכיבים טכנים, הקשורים לגרעין וטילים שנאסר להעבירם לאיראן וממנה.
5. איראן נתונה מעכשיו למשטר חדש של פיקוח על מטענים חשודים, לאיתור ובלימת ההברחה לאיראן. מדינות העולם חייבות על-פי ההחלטה החדשה לבדוק כל כלי שיט בשטחן, החשוד שנושא מטען אסור - לרבות החרם על נשק קונוונציונלי, או רכיבים רגישים של גרעין וטילים. המדינות נדרשות גם לשתף פעולה בפיקוח כזה גם במים בינלאומיים.
6. החלטת מועצת הביטחון קובעת נוהל חדש, המחייב כל מדינה לתפוס כל רכיב אסור שמתגלה בדרך לאיראן או ממנה.
7. הסנקציות החדשות מחייבות את כל המדינות החברות באו"ם לא לספק שירותים קריטים, כמו דלק ומים, לספינות החשודות בהובלת מטענים אסורים לאיראן.
8. ננקטים אמצעים להגבלת צי הספינות הלאומי של איראן "איריסל" ושל מטוסי המטען הלאומיים שלה. ההחלטה של מועצת הביטחון מזהירה מדינות שהן צריכות להיות עירניות לעובדה ש"איריסל" ידועה כמפירת סנקציות. במסגרת החרם יוקפאו נכסיהן של שלוש חברות הקשורות לחברת הספנות האיראנית. מדינות מחוייבות לדווח כל מידע על פעילות של "איריסל" ושל חברת מטוסי המטען להפרת הסנקציות, לרבות של כלי שיט ששונו שמותיהם.
9. החלטת מועצת הביטחון מעניקה אמצעי חדש לבלום מימון פעילות הקשורה לגרעין. מדינות נקראות למנוע שירותים פיננסים כלשהם - לרבות ביטוח הובלה או ביטוחי משנה - ולהקפיא כל נכס שיכול לתרום להפרות של איראן בתחום הגרעין.
10. מדינות נדרשות להבטיח שאזרחיהן יהיו עירנים בעשיית עסקים עם חברות איראניות, במיוחד אלה הקשורות למשמרות המהפכה, ולהבטיח שעסקים כאלה לא יתרמו לתוכנית הגרעין האיראנית.
11. במסגרת האמצעים הבנקאים החדשים, נדרשות המדינות לאסור פתיחה בשטחן של בנקים איראנים חדשים או כאלה הקשורים לאיראן, מוסדות פיננסים איראנים ליוזמה משותפת עם גורמים מקומיים, או העברות בנקאיות החשודות כקשורות לפעילות גרעינית. מדינות חייבות להימנע מפתיחת מוסדות פיננסים שלהן באיראן, אם קיים קשר כלשהו לגרעין.
12. ההחלטה החדשה מדגישה את התפקיד של משמרות המהפכה בתוכנית הגרעין ומחייבת את המדינות לנקוט זהירות בכל הקשור להעברות כספיות הקשורות למשמרות המהפכה. יוקפאו נכסיהן ברחבי העולם של 12 חברות הקשורות למשמרות המהפכה, הקשורות לתוכנית הגרעין.
13. ההחלטה מתמקדת ביישויות ובודדים שהוכנסו לרשימת החרם. 15 חברות איראניות ואדם אחד הוכנסו לרשימה של אישים וגופים שנכסיהם יוקפאו. האיש העומד בראש תוכנית מחקר גרעינית הוכנס לרשימה שחורה ונאסר עליו לצאת מאיראן. 35 איראנים נוספים, הקשורים לתוכנית הגרעין והטילים הבליסטיים, שבהחלטות הקודמות של מועצת הביטחון היו ברשימה שבה עקבו אחר תנועותיהם - הוכנסו הפעם לרשימה השחורה ונאסר לאפשר להם לנחות במדינה כלשהי בעולם.
14. ימונה צוות של האו"ם למעקב אחר יישום הסנקציות. מדובר בצוות של מומחים, שיורכב לפקח אחר היישום של הסנקציות ברחבי העולם, לדווח על הפרות של הסנקציות ולהמליץ על דרכים לשפר את האכיפה.
החלטת מועצת הביטחון לא קבעה חרם על עסקי נפט וגז
עם איראן בשל התנגדות סין, אבל ההחלטה מבליטה את הקשר בין רווחי מגזר האנרגיה האיראני לבין רכישות של ציוד הקשור לפעילות הגרעינית. סין התנגדה גם להטלת סנקציות על הבנק המרכזי האיראני ובנקים גדולים במדינה, אבל ההחלטה מדגישה את הצורך להיות עירנים לגבי הבנקים האיראנים, לרבות הבנק המרכזי של איראן בנושא הגרעין. ההחלטה הזו מאפשרת לסין לפרש אותה בצורה אחת ולארה"ב לפרש אותה בצורה אחרת ולהטיל סנקציות עצמאיות של מדינות על מגזרי האנרגיה והפיננסים של איראן.