הבחירות בהולנד: "עליית הימין טובה לישראל"
תושבי המדינה התעוררו הבוקר ללא מנצח ברור בבחירות, אך עם מנהיג ימין קיצוני חזק במיוחד. איך הפכו המוסלמים לנושא המרכזי? מי יכהן בממשלה? ואיך זה ישפיע על ישראל?
אזרחי הולנד בחרו אתמול (יום ד') פרלמנט מפולג שיקשה להקים קואליציה יציבה וגם הפכו את מפלגת הימין הקיצוני לשלישית בגודלה. עדיין לא ברור איזו ממשלה תקום במדינה האירופית, אך פרשנים מעריכים שממשלתו של בנימין נתניהו יכולה לברך על התוצאות.
בבחירות שנערכו בהולנד זכה גוש הימין, אולם אף מפלגה לא קיבלה רוב משמעותי מתוך 150 המושבים בפרלמנט. המפלגה הליברלית-ימנית בראשותו של מארק רוטה קיבלה 31 מושבים ואילו מפלגת השמאל, הלייבור, בראשותו של יוב כהן, הגיעה למקום השני עם 30 מושבים.
אולם הסיפור הגדול של הבחירות הוא ללא התחזקותה המרשימה של מפלגת החירות האנטי-איסלאמית בראשותו של חירט וילדרס. מפלגת הימין הקיצוני הקוראת לאסור בניית מסגדים ולבישת רעלות הצליחה לשלש את כוחה עם 24 מושבים. לעומתה, מפלגת השלטון היוצאת, הנוצרית-דמוקרטית, הגיעה למקום הרביעי עם 21 מושבים בלבד.
"יהיה מאוד קשה לבנות קואליציה בהולנד", אמר ל-ynet העיתונאי ההולנדי קוני מוס, העומד בראש תא הכתבים הזרים בישראל. "הקואליציה שתקום לבסוף תהיה ככל הנראה ימנית, כפי שהדבר מתבטא מהתחזקותה הגדולה של מפלגת החירות".
ד"ר מנפרד גרסטנפלד, מומחה למערב אירופה, הסביר המערכת הפוליטית נקלעה למשבר. "שתי המפלגות הגדולות - הליברלים והלייבור - מחזיקים בעמדות הפוכות כמעט בנוגע לכל דבר, בעיקר בנושאי כלכלה והגירה הנמצאים בראש סדר היום. בעוד שהלייבור דווקא תומך בהגירה המוסלמית, הליברלים מעוניינים לצמצם אותה".
איך הפכו המוסלמים בהולנד לנושא המרכזי בבחירות? "בהולנד יש כיום כמעט מיליון מוסלמים, רובם ממרוקו וטורקיה, המהווים כ-5 אחוזים מכלל האוכלוסייה", ציין מוס. "הקואליציה שהנהיגה את המדינה בשמונה השנים האחרונות הזניחה את הטיפול בהגירה המוסלמית, שלא נטמעה בחברה ההולנדית. הם מתבודדים ופונים לפשיעה".
"בסך הכל רוצים להרגיש בטוחים"
ד"ר גרסטנפלד סבור שזה לא מקרי שהמוסלמים עמדו בלב הקמפיין: "רוב הציבור בהולנד סבור כי לתת למהגרים המוסלמים להשתקע בארצם זה הטעות גדולה ביותר בתולדות המדינה". מוס מוסיף: "ההולנדים בסך הכול רוצים להרגיש יותר בטוח במדינה שלהם".
ואולם, לצד התחזקות הימין זכתה הלייבור - הדוגלת ברב-תרבותיות ואימוץ דתות שונות - למספר מושבים כמעט זהה לליברלים. ד"ר קרל מרטנס, מרצה ישראלי המתגורר בהולנד, אומר ש"האנשים ברחוב חשים דואליות כלפי עלייתו של וילדרס. לכולם ברור שיש לו דעות קיצוניות שלא נשמעות טוב בפומבי ולאזניים זרות. מנגד, רבים מאמינים כי אם הוא ייכנס לקואליציה הוא ימתן את התבטאויותיו".
הדעות לגבי תוצאות הבחירות אמנם חלוקות, אך על דבר אחד כולם מסכימים - היחסים עם ישראל. "הצלחת מפלגת ימין קיצוני היא דווקא בשורה טובה לישראל.
וילדרס הוא תומך ישראל ואף ידוע ביחסיו הטובים עם שר החוץ, אביגדור ליברמן", מסביר מוס ומעריך שאם וילדרס יצטרף לממשלה, סביר שיגיע לביקור בארץ כדי לחזק את ידי ישראל.
לעומת זאת, הלייבור נחשבת כמי שדוגלת במצע אנטי-ישראלי מובהק. "במובן הזה, אם הלייבור יהיו מחוץ לקואליציה ומפלגתו של וילדרס תהיה בפנים, זו תהיה בהחלט בשורה מעודדת לישראל", מסכם ד"ר גרסטנפלד.
Read this article in English