כתם הנפט מאיים להכתים יחסי ארה"ב-בריטניה
ההערכות החדשות לפיהן הדליפה מבאר הנפט של חברת "בריטיש פטרוליום" כפולה מכפי שסברו תחילה, מאיימת גם על "היחסים המיוחדים" בין וושינגטון ללונדון. אובמה אמר כי היה מפטר את נשיא חברת הנפט הבריטית אם רק היה יכול. בבריטניה לא אוהבים את זה: "הם עושים הכל חוץ מלהרגיע את המצב"
כתם הנפט הענקי במפרץ מכסיקו הופך אט אט גם לכתם במישור המדיני: העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" דיווח הבוקר (שבת) כי ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, ישוחח היום עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה", על-רקע דבריו הקשים של האחרון ובכירים אחרים בבית הלבן נגד חברת "בריטיש פטרוליום" (BP).
אתמול העריך צוות מומחים מטעם הממשל האמריקני כי כמות הנפט שדולפת מהבאר של החברה הבריטית - כפולה מכפי שחשבו תחילה. על-פי ההערכות המעודכנות מאז 22 באפריל דולף מדי יום למי מפרץ מכסיקו נפט בהיקף של 20-40 אלף חביות (3.2 עד 6.4 מיליון ליטר ביום).
גורמים בבית הלבן אמרו לעיתון כי "כל תלונה" מצד גורמים פוליטיים בבריטניה או מצד "בריטיש פטרוליום" לא תתקבל - וכי אובמה אינו צפוי להתנצל על התבטאויותיו הקשות. בתוך כך, הודיע ראש הצוות האמריקני לטיפול בדליפה, ת'ד אלן, כי החברה הבריטית לא תהיה ערוכה לטפל בסדר גודל כזה של דליפה לפחות עד אמצע החודש הבא. נשיא בריטיש פטרוליום, טוני הייוורד, צפוי להופיע בשבוע הבא לשימוע בפני הקונגרס האמריקני.
היקף הדליפה כפול מכפי שהעריכו תחילה (צילום ארכיון: AP)
ככל שכתם הנפט במפרץ מכסיקו הולך וגדל, כך הולך ומחריף טון הדיבור של הממשל האמריקני ובלונדון יש מי שחושש כי "היחסים המיוחדים" בין ארה"ב לבריטניה נמצאים בסכנה. בחברת בריטיש פטרוליום טוענים כי וושינגטון עוסקת בהגדלת חלקה של החברה בדליפה ומתחו ביקורת על החלטת הממשל לאסור קידוחי נפט חדשים בחצי השנה הקרובה.
"הצעתי למר הייוורד היא שיבזבז הרבה פחות זמן על דיבורים, והרבה יותר זמן על לנסות לפתור את הבעיה", אמר יועצו הבכיר של אובמה, דיוויד אקסלרוד, לעיתון "וול סטריט ג'ורנל". "בהתחשב בנזק שכבר נגרם לאנשים, לאקולוגיה של האזור ולכלכלת האזור - זה מאוד מקשה שהוא משחק את הקורבן".
"הביקורת הרפובליקנית - מוסר כפול"
ראש העיר לונדון, בוריס ג'ונסון, מתח ביקורת על הרטוריקה הקשה שהשמיע אובמה, לפיה "היה מפטר את הייוורד אם הוא היה מעסיקו". טענות דומות נגד ההתבטאויות של נשיא ארה"ב נשמעות גם מצד אנשי עסקים בכירים בבריטניה. לדבריהם, הבית הלבן "עושה הכל חוץ מלהרגיע את המצב". סגן ראש הממשלה, ניק קלג, שמר על דיפלומטיות יחסית ואמר כי אינו חושב "שפתרון הבעיה יושג מהר יותר אם המשבר יעבור לזירה הפוליטית והדיפלומטית".
למרות הביקורת בלונדון והתייצבותו של קמרון לצד החברה, הנחשבת לאחד מסמליה של התעשייה הבריטית, ספק גדול אם הייוורד יזכה לסיוע של ממש מדאונינג 10. מניות בריטיש פטרוליום צנחו בימים האחרונים בעקבות הערכות שונות שהחברה תיאלץ לשלם פיצויים בהיקף של ארבעה מיליארד דולר לכל הפחות. סכום זה רק הולך וגדל ככל שהנפט במפרץ מכסיקו ממשיך לדלוף.
דבריו החריפים של אובמה באים, בין היתר, על-רקע הביקורת ההולכת וגוברת עליו מבית בנוגע לטיפול במשבר. בראיון לאתר "פוליטיקו" האשים הנשיא האמריקני את יריביו בקונגרס במוסר הכפול. "אני חושב שהוגן לומר שאם לפני כחצי שנה, עוד לפני שהחלה הדליפה, הייתי בא לקונגרס והייתי אומר שאנו צריכים להדק את הפיקוח על חברות הנפט ולממן טכנולוגיות לטיפול במקרים של דליפות - היו שם אנשים שהיו אומרים שזו רגולציה ממשלתית מיותרת ובזבוז כספים".
"אותם אנשים, הם אלה שצועקים כעת 'עשו משהו'. חלק מהאנשים שטוענים כעת שהנשיא צריך להראות מנהיגות ולפתור את הבעיה, הם אותם אנשים שלפני כמה חודשים אמרו שהאיש הזה (אובמה) מנסה ליזום השתלטות על החברה האמריקנית באמצעות רגולציה ואיסורים על חרויות האזרחים", אמר אובמה.