קליפ ההסברה העצמאי למשט הוסר מיוטיוב
הקליפ הפארודי, We con the world מבית אתר "לאטמה", שסיפק הסברה ישראלית עצמאית ומשעשעת לאירועי המשט וזכה למעל למיליון צפיות - הוסר מיוטיוב בטענה להפרת זכויות יוצרים
קלים ההסברה הישראלי על אירועי המשט, שהופק בידי אנשי אתר "לאטמה" ועושה שימוש פארודי בשיר We are the world – הוסר מיוטיוב בטענה להפרת זכויות יוצרים.
בקליפ, נראים אנשי "לאטמה" מחופשים למשתתפי המשט עם כאפיות, סכינים וחרבות המקליטים את We con the world (“אנחנו מרמים את העולם") – גירסה עם מילים חדשות ומשמעות שונה, כמובן, לשיר הסיוע לאפריקה שנכתב במקור על ידי מייקל ג'קסון וליונל ריצ'י ב-1985.
קליפ ההסברה המשעשע, שהוא הפקה עצמאית למהדרין, זכה ללמעלה ממיליון צפיות, ונחשב להצלחה הכי גדולה עד כה בהסברה הישראלית לאירועי המשט, על אף הביקורת עליו כי מדובר בקליפ גזעני.
בין מחבריו ומפיקיו מצויים קרוליין גליק, פובליציסטית ועורכת בכירה בג'רוזלם פוסט והמוזיקאית קרני אלדד, בתו של חבר הכנסת אריה אלדד.
חברת המוזיקה וורנר-צ'אפל, פנתה ליוטיוב וטענה כי We con the world עושה שימוש בשיר המקורי ללא רשות, ומהווה בכך הפרת זכויות יוצרים. אתר יוטיוב, בדומה למקרים רבים אחרים שבהם הוא מקבל פניות להסרת קליפ זה או אחר המפר זכויות יוצרים, מיהר להסיר את הקליפ ההסברתי.
מוגן תחת "שימוש הוגן"
אלא שאנשי לאטמה, יכולים לטעון להגנתם כי הקליפ עושה שימוש פארודי במוזיקה, שימוש המוגן תחת הרשאות "שימוש הוגן" – המגינות על יצירות העושות
שימוש ביצירה אחרת לצורכי ביקורת, סאטירה וכיוצא באלה. לשם כך הם יצטרכו לפנות להנהלת יוטיוב, ולבקש את השבתו של הקליפ לאוויר.
עו"ד אביב אילון, מומחה במשפט וטכנולוגיה, מרחיב ומבאר כי חוק זכויות יוצרים בארצות הברית מכיר בשימוש פארודי ביצירה של אחר, ללא הרשאה של היוצר וזאת תחת דוקטרינת "שימוש הוגן".
בית המשפט העליון בארצות הברית קבע באמצע שנות התשעים בפסק דין הידוע בכינויו "אישה יפה", כי ראפרים אשר עשו קטע פארודי תוך שימוש בשיר המפורסם Pretty Woman (שיר הנושא של סרט באותו שם), עומד במבחנים שנקבעו בדוקטרינת השימוש ההוגן.
בקצרה, המבחנים הם: מטרת וסוג השימוש, אופי היצירה, מה היקף השימוש ביצירה והשפעות של היצירה הפארודית על השוק הפוטנציאלי והשווי של היצירה המקורית.
"בהנחה שיוצרי היצירה הפארודית יחליטו לנקוט בהליכים משפטיים נגד הגורמים שהסירו את הקליפ הנוכחי, בטענה שאין מדובר בהפרה של זכות יוצרים, סביר להניח כי יימצא שמדובר בפארודיה ולא בהפרה של זכויות יוצרים", מסביר אילון.
חשוב לציין, כי באופן דומה, בזמן מבצע "עופרת יצוקה" לפני שנה וחצי, הסירו מיטיוב סרטונים שהעלו לשם אנשי דובר צה"ל, לאחר שאלה סומנו כבלתי הולמים. הסרטונים הושבו לאתר שיתוף הווידאו לאחר מחאה.
המידע הראשוני התקבל בדואר האדום