שתף קטע נבחר

 

השופט במשחק הפתיחה הפתיע, היפני איכזב

האוזבקי ששובץ למשחק בין דרא"פ למכסיקו הפגין כושר מצוין ועמד קרוב לארועים. היפני ששפט במשחק בין צרפת לאורוגוואי היה לחוץ וחסר ביטחון. וגם: מה לפיפ"א ולהילוכים החוזרים

למשחק הפתיחה של המונדיאל, אשר מרתק למסכי הטלוויזיה מיליארדי צופים ברחבי העולם, שובץ במפתיע שופט בלתי מוכר ממדינה שאינה ידועה כבעלת כדורגל איכותי או שופטים גדולים בעלי מסורת - אוזבקיסטן.

 

למרבה ההפתעה, השופט האוזבקי ראשאן אירמאטוב לא הפגין סימני התרגשות מגודל המעמד ושפט באופן מושלם. ניתן היה להבחין כי הוא בעל כושר גופני מצוין, נמצא תמיד קרוב לכדור ולאירועים ומבחין היטב בעבירות ונסיונות ההתחזות.


אירמאטוב האוזבקי. ההפתעה של משחק הפתיחה (צילום: AFP) 

 

השליטה שלו במשחק ובשחקנים הייתה מושלמת. הוא השתמש נכון בחוק היתרון, הבחין בעבירות בצורה מדויקת, וביצע שימוש נכון מאוד בסמכותיות אישית ובכרטיסים הצהובים. שיתוף הפעולה שלו עם עוזרי השופט היה מצוין, למרות שלא כל צוות השופטים הגיע מאוזבקיסטן.

 

הרשימו במיוחד המיאוצים האתלטים של השופט בסדרת התקפות מתפרצות בשני הכיוונים בדקות האחרונות של המשחק. ללא ספק הפתעה נעימה ומעודדת, ואפשר אף לומר גם מפתיעה ובלתי צפויה. לדעתי, השופט האוזבקי זכה למחמאות ממבקרי המשחק ולהערכתי, הוא עשוי לזכות בשיבוץ למשחקים נוספים בטורניר.

 

יש לציין תופעה מעניינת מבחינת שידורי ההילוכים החוזרים במשחק, הנובעת ככל הנראה מהנחיה של פיפ"א. ידוע כי נציג מטעם הוועדה המארגנת יושב בעמדת השידור, והוא אשר אחראי לגבי מה ניתן לשדר בהילוכים חוזרים ומה לא. לנציג גם שליטה מלאה במסכי הענק באצטדיון, והוא רשאי להחליט אילו אירועים ניתן להקרין (תופעה המוכרת ממשחקי ליגת האלופות).


השלישייה היפנית. הפגינו לחץ ועצבנות רבה מהפתיחה (צילום: AP)

 

ניתן היה להבחין כי כל החלטה שיפוטית עדינה - נבדלים, עבירות, ושליפת כרטיסים אשר בהן צדק השופט הוקרנו בהילוכים חוזרים. יחד עם זאת, כאשר במהלך המחצית השנייה בוצעה טעות שיפוט של עוזר השופט, אשר לא הבחין כי חלוץ מכסיקני קיבל את הכדור ממגן דרום אפריקני והניף את דגלו לנבדל כאשר התקיים מצב בו יכלה מכסיקו לכבוש, המשיך המשחק משום מה להיות משודר כרגיל, ללא הילוך חוזר - חומר למחשבה.

 

התנהלות שכזו, גם אם אינה מהווה שקיפות מלאה של האירועים, תורמת לקיום ספורטיבי של המשחק בשדה וביציעים.

 

במשחק השני בין צרפת לאורוגוואי שפטה שלישיית שופטים יפנית. כבר בתצלומי התקריב לפני המשחק במנהרה, ניתן היה להבחין על פני השופטים לחץ ועצבנות רבה. הם חששו מאוד והדבר הקרין חוסר בטחון וחוסר ניסיון.


האדום ללודיירו. היה מקום לשליפת אדום ישיר (צילום: AP)

 

משום כך, לא מפתיע שבמשחק זה לא התעלתה רמת השיפוט של הצוות היפני לרמת השיפוט שהופגנה במשחק הפתיחה. שיטת הריצה וסגנון הריצה של השופט היפני היו הרבה פחות אתלטיים ומרשימים מזו של השופט האוזבקי.

 

שריקותיו של היפני לא היו חדות דיין, והצביעו על בטחון עצמי נמוך. הוא גם שידר זאת לשחקנים במגרש. עמדותיו במהלכי משחק נייד טעונות שיפור. הוא לא השתמש היטב בשיטת האלכסון.

 

במהלך המחצית השנייה הוא הרחיק את האורוגוואי ניקולס לודיירו בכרטיס צהוב שני. לדעתי, היה מקום לשליפה מיידית של כרטיס אדום ולא צהוב שני, שכן שליפת צהוב שני ולא אדום, מצביעה על חשש וחוסר בטחון.

 

- אברהם קליין, מבכירי שופטי הכדורגל בעבר, שפט בשלושה מונדיאלים (מקסיקו 70', ארגנטינה 78' וספרד 82') ובשני טורנירים אולימפים (68' ו-76'). זכה לעיטור כבוד מיוחד של פיפ"א בשנת 1984, בה פרש מפעילות, וכיהן כיו"ר איגוד השופטים בשנים 87'-94'. לאחרונה יצא לאור ספרו 'אמן המשרוקית'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים