מחקר ישראלי: חלב פרה לתינוקות מונע אלרגיות
חוקרים ישראלים יוצאים נגד הסברה שחלב פרה אינו בריא לפעוטות: בדיקה של כ-13 אלף תינוקות העלתה כי מתן חלב פרה לצד ההנקה יכול למנוע התפתחות של אלרגיה לחלב פרה. החוקר ל"ידיעות אחרונות": "אין צורך בתחליפי חלב מפורקים"
הורים רבים חוששים לתת לתינוקות שלהם חלב פרה מחשש שהוא עלול לגרום לתגובה אלרגית. אולם חוקרים ישראלים אומרים כעת שמתן חלב פרה דווקא בימים הראשונים לחיים עשוי לצמצם את שכיחות האלרגיה לחלב בהמשך החיים.
חלב פרה נחשב לאחד המזונות האלרגניים (מעוררי האלרגיה) ביותר. בספרות הרפואית מדוּוח שבין 2% ל5%- מהילדים אלרגיים לחלב פרה. ישנם דיווחים על החלמה ספונטנית מאלרגיה כזאת, אך לעומת זאת יש גם דיווחים על ילדים שסובלים לא רק מאלרגיה לחלב, אלא גם מאלרגיה לאחד מתחליפי החלב הפופולריים ביותר: סויה. בגלל שיעורי האלרגיה הגבוהים יחסית לחלב ישנם הורים רבים הנמנעים לחלוטין מלתת חלב פרה לילדיהם בראשית חייהם.
"ההנקה - עדיין הדרך הטובה ביותר"
חוקרים מהמרכז הרפואי אסף הרופא ומאוניברסיטת תל-אביב בראשות פרופ' יצחק כץ - מנהל המכון לאלרגיה, לאסתמה ולאימונולוגיה בבית-החולים - בדקו אלרגיה לחלב בקרב כ13- אלף תינוקות שנולדו באסף הרופא בין יוני 2004 ליוני .2006 החוקרים התמקדו ב300- יילודים מתוכם שאמותיהם התלוננו שהם סובלים מאלרגיה לחלב. בבדיקות התברר שרק 66 מהם אלרגיים בפועל לחלב. החוקרים בדקו ממה ניזון כל יילוד עד לגילוי האלרגיה (חלב אם, פורמולה על בסיס חלב פרה, פורמולה על בסיס סויה או על בסיס אחר) ואילו תגובות אלרגיות הוא פיתח.
את האלרגיה לחלב פרה איבחנו החוקרים באמצעות בדיקת עור ובאמצעות מתן חלב באופן מבוקר בבית-החולים דרך הפה. החוקרים גילו ששכיחות האלרגיה מסוג IgE לחלב (שהיא צורת האלרגיה השכיחה ביותר לחלבון החלב והמסוכנת ביותר) היא 0.5% בלבד, ולא בשיעורים גבוהים יותר (בין 2% ל(5%- כפי שסברו קודם.
עוד נמצא שרק 0.05% מהתינוקות ששתו חלב פרה במהלך 14 הימים הראשונים לחייהם פיתחו את האלרגיה הקלאסית, בהשוואה ל1.75%- מהתינוקות שהחלו לשתות חלב פרה 194-105 ימים מיום הלידה, כלומר בשלב מאוחר יותר. אף אחד מהתינוקות לא פיתח אלרגיה מוכחת לסויה.
פרופ' יצחק כץ מציין שממצאי המחקר מצביעים על כך שהוספת חלב פרה בגיל
מוקדם יכולה למנוע כמעט לחלוטין התפתחות של האלרגיה העיקרית לחלב פרה. "כדי למנוע אלרגיה אין צורך בתחליפי חלב מפורקים, אשר ניתנים היום לתינוקות שסובלים מאלרגיה לחלב, והם יקרים בהרבה מפורמולות רגילות," אומר פרופ' כץ.
הוא מדגיש שההנקה נותרה הדרך הטובה ביותר להזנת תינוק, ואסור להסיק מהמחקר שיש להפסיקה. מה שעולה מהמחקר הוא שיש לעודד את האמהות לתת לתינוקותיהן חלב פרה בד בבד עם ההנקה כדי לפתח את עמידותם בפני אלרגיה.
את המחקר מימנה מועצת החלב והוא התפרסם השבוע ב-Journal of Allergy and Clinical Immunology.