שתף קטע נבחר
 

"צינור השלום": איראן תזרים גז טבעי לפקיסטן

אחרי כמעט שני עשורים של משא ומתן נחתם ההסכם להנחת הצינור הענק שיביל גז טבעי מאיראן לפקיסטן. יותר מ-7 מיליארד דולר יושקעו בצינור שאורכו כ-1,000 קילומטרים. בפקיסטן מקווים שאספקת הגז תביא לסיומו של משבר האנרגיה המתמשך במדינה. באיראן מקווים להפוך סוף סוף ליצואנית האנרגיה השנייה בגודלה בעולם

איראן ופקיסטן חתמו היום (א') על הסכם להנחתו של "צינור השלום" בין המדינות. עלותו המוערכת של הצינור היא 7 מיליארד דולר, והוא צפוי להוביל גז טבעי מאיראן לפקיסטן החל מסוף שנת 2015.

 

עוד בנושא

 

על פי פרטי ההסכם, כפי שדיווחה עליהם רשת הטלוויזיה האיראנית, איראן תייצא לפקיסטן מיליון מטרים מעוקבים ביממה של גז טבעי, למשך תקופה של 25 שנים.

 

ההסכם יסייע לפקיסטן להתמודד עם משבר האנרגיה החמור שתוקף אותה בשנים האחרונות, כאשר אספקת החשמל לאוכלוסייתה, המונה כ-170 מיליון בני אדם, מופסקת תדירות עקב מחסור בחומרי גלם. עם זאת, אין להעריך כיצד ישפיע ההסכם עם הרפובליקה השיעית על מאבקה של ממשלת פקיסטן בגורמים האיסלאמיים הקיצוניים הפועלים במדינה. 

 

זהו גם הסכם חשוב לאיראן - המחזיקה במאגר עתודות האנרגיה השני בגודלו בעולם, אחרי רוסיה - אך מתקשה למצות את הפוטנציאל הכלכלי הטמון במאגר זה. גורמים רשמיים בממשל האיראני אמרו היום כי למדינה דרוש סכום של 25 מיליארד דולר על מנת לפתח את תעשיית האנרגיה שלה, לאחר שסנקציות בינלאומיות, טלטלות פוליטיות פנימיות ועיכובים בהשלמת פרויקטים לאומיים האטו את קצב הצמיחה שלה כיצואנית.

 

הצינור שיונח יחבר בין פארס, מאגר הגז העצום שבדרום איראן, לבין המחוזות הדרומיים של פקיסטן - בלוכיסטן וסינד. אורכו של הצינור יהיה כאלף קילומטרים ותכנונו החל כבר בשנות ה-90, אז הייתה כוונה להזרים באמצעותו גז עד להודו.

 

המתווה איראן-פקיסטן-הודו טורפד בסופו של דבר בשל האיבה השוררת בין פקיסטן להודו, על רקע הסכסוך בין המדינות סביב השליטה בחבל קשמיר. במרס האחרון נחתם הסכם, שמבטיח לפקיסטן את הזכות לגבות דמי מעבר למקרה שבעתיד תתאפשר העברתו של גז מאיראן להודו דרך שטחה.

 

ממשלת ארה"ב ניסתה להניא את פקיסטן מלחתום על הסכם אספקת האנרגיה עם איראן, בשל התנגדותה לתכנית הגרעין שלה. ביום רביעי אישרה מועצת הביטחון של האו"ם סבב רביעי של סנקציות נגד איראן, לאחר שזו סרבה להשעות את פרויקט הגרעין שלה.

 

הסנקציות כוללות מגבלות נסיעה בעולם והקפאת נכסים. כמו כן, קובעת ההחלטה שאין לתת שירותי נמל ברחבי העולם לאוניות איראניות, לא לספק שירותי ביטוח להובלה ולא לפתוח סניפי בנקים איראניים חדשים מחוץ לגבולותיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איראן, אחמדינג'אד, מבקר בפקיסטן
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים