הקבלנים: מי יבנה את הדירות שישחרר האוצר?
נשיא התאחדות הקבלנים לא תולה תקוות רבות בתוכנית האוצר לשיפור מצבם של רוכשי הדירות, הגדלת היצע הדירות והפחתת מחיריהן: "המחסור בעובדים זרים יביא להמשך עליית המחירים ולהתמשכות זמן הבנייה". שר הבינוי והשיכון מברך על התוכנית אך מציין: "יש לתת תמריצים ישירים לזוגות צעירים"
"נאמר שישחררו היום 100,000 יח"ד לבנייה מיידית, מי יבנה את הדירות?" שואל נשיא התאחדות הקבלנים ניסים בובליל בהתייחס לחבילת הפעולות עליה הכריז האוצר במטרה לשפר את מצב רוכשי הדירות בישראל, להגדיל את היצע הדירות ולהפחית את מחירן. לדבריו, המחסור בעובדים יביא להמשך עליית מחירי הדירות ולהתמשכות של זמן הבנייה הממוצע של הדירות.
- האוצר יוצא למאבק במחירי הדיור
בהתייחס לסעיפי תוכנית האוצר אמר בובליל: "משרד האוצר בחר לגלגל את תפוח האדמה הלוהט של מחירי הדירות המאמירים לפתחם של משרדי ממשלה אחרים ולא נקט בפעולות שהן בתחום אחריותו".
לטענתו, משרד האוצר לא מציע שום פעולה במסגרת האחריות שלו: הוא לא מטפל במרכיב המיסוי ובמתן הקלות במס לזוגות צעירים, הוא לא מציע מענקי מקום לרוכשי דירות בפריפריה, פטור ממע"מ או הכרה בריבית על משכנתא לרוכשי דירה ראשונה; "כל אלו הן פעולות שהיו יכולות לסייע יותר ברכישת דירות לזוגות צעירים", אמר.
אטיאס: "לתת תמריצים ישירים"
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, בירך על תוכנית האוצר, עם זאת ציין כי "יש לתת תמריצים ישירים לזוגות צעירים רוכשי דירה ראשונה, בהתאם לתכנית שהציג לשר האוצר". לפי הצעת משרד הבינוי והשיכון, יוענק פטור ממע"מ על רכישת דירה לרוכשי דירה ראשונה בפריפריה, ובנוסף ישתתף המשרד בהחזרי המשכנתא לזוגות צעירים בפריפריה, בסכום של עד 20% מתשלומי המשכנתא, על פני 20 שנה.
במשרד הבינוי והשיכון סבורים כי צעדים אלה יפחיתו באופן מיידי את העומס המוטל על זוגות צעירים ברכישת דירה, ויתקנו אפליה שממנה סובלים הזוגות הצעירים, ובנוסף יתרמו להגדלת היצע הדירות בטווח הבינוני והארוך.
במשרד הבינוי והשיכון ציינו כי משרד האוצר אימץ בתוכניתו שלושה סעיפים מרכזיים בחקיקה שגובשה במשרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל: השבת הקרקע שייעודה שונה מחקלאות למגורים לידי המדינה, מתן תמריצים לפרויקטים של פינוי-בינוי, וכן ביטול החלטת הממשלה מתחילת 2008 להפסיק את התכנון באזור המרכז.
עלות הבנייה ליזמים עלתה ב-20% בשנתיים
"במקרה של 'הצפת' המדינה בקרקעות זמינות לבנייה, איני רואה מהיכן יגיע כוח האדם לביצוע הפרויקטים, כבר בשנתיים האחרונות התייקרה עלות הבנייה ליזמים בכ-20%, ככל שיוצעו יותר פרויקטים לבנייה בזמן נתון, כך יתייקר כוח העבודה לרמות גבוהות בשל ביקושים גבוהים מול מחסור חמור בענף. איני מבין איך מטפלים בבעיה אחת לפני שפותרים בעיה אחרת". כך אמר עפר שגיב, מנכ"ל ובעלים של חברת מי-טל הנדסה וייזום, בץתגובה לתוכנית האוצר.
עפרה חדד, סמנכ"ל חברת יורו ישראל ציינה כי הרפורמה של האוצר ברמת ההצהרות היא מבורכת. עם זאת הוסיפה: "אני באמת רוצה לקוות שיוזרמו קרקעות זמינות לבנייה בקצב ריאלי, שידביק את הביקושים. בפועל לדעתי, צוואר הבקבוק עדיין יישאר בוועדות התכנון ובהוצאות היתרי בנייה ורישוי".
כמו כן היא ציינה עלויות הבנייה עדיין גבוהות. "בתוך מרכיב הקרקע, שהוא יקר ממילא, מגלגלים עלינו הקבלנים את כל עבודות הפיתוח, כולל שצ"פ, כולל מבנה ציבור ואפילו סלילת כבישים. מדובר בהוצאות ענק, שבסופו של יום מגולגלות אל רוכשי הדירות. כל עוד והדבר לא ישתנה, קשה לראות כיצד יוזלו המחירים. מרכיב הקרקע הוא קריטי".
"דרושה רפורמה מקיפה"
"הצעדים הללו מבורכים אך הם חייבים להיות מלווים ברפורמה משמעותית שצריכה לחול בהליך מתן ההיתרים בוועדות המקומיות וכן אישורים שצריכים לקבל מהועדות המחוזיות שכן צוואר הבקבוק האמיתי מצוי בהליך מתן ההיתרים. הליך מתן ההיתרים לא מוגבל בזמן, לפיכך אין שום תמריץ להנפיק היתרים וגם אם יפשירו עשרות אלפי דירות בשנה לא יוכלו היזמים לממש את הפשרת הקרקעות ולבנות עליהן ושוב נמצא במצב שהביקוש גבוה מההיצע".
כמובן, במקרה שיזם מחזיק קרקע במחירים היסטוריים, הוא מרוויח יותר בתקופה כזו של עלייה משמעותית, אך זה מצב נקודתי שלדעתי מס' חברות לא גדול קשורות אליו.חשוב להבין כי יציבות במחירי הדירות לאורך זמן הוא אינטרס משותף לדיירים וליזמים".