שתף קטע נבחר

 

משבר עם אירופה? "רק שינוי מדיניות יוכל למנוע"

הפרק הנוסף בפרשת אל-מבחוח אמנם לא "יחסל" את היחסים עם גרמניה, אך הצטרף לשרשרת התקלות המדיניות שהובילו לשפל בקשרים עם האיחוד האירופי כולו. שגרירים לשעבר הזהירו כי המשך ההידרדרות יסכן אינטרסים חיוניים של ישראל

פרשת מעצרו של איש המוסד לכאורה "אורי ברודצקי" בפולין והסערה סביב הכוונה להסגיר אותו לידי רשויות החוק בגרמניה בחשד למעורבותו בחיסול מחמוד אל-מבחוח בדובאי, העלתה חשש להידרדרות נוספת ביחסים העדינים שבין ישראל לבין גרמניה. בשיחה עם ynet ניסו שגרירים לשעבר להרגיע והעריכו כי אין לאירוע פוטנציאל לפגום בהתנהלות שבין ירושלים לברלין, אך עם זאת אמרו כי במקביל לנעשה ביתר מדינות האיחוד האירופי ועל-רקע שורת ה"תקלות" המדיניות האחרונות, הולכת דעת הקהל הגרמנית - מאוהדת וחמה לישראל - לביקורתית מאוד כלפיה.

 

אבי פרימור, לשעבר שגריר ישראל באיחוד האירופי ובגרמניה, הביע חשש כי אם יימשך רצף ההסתבכויות המדיניות עלול הדבר להביא להגברת הלחצים על ממשלות אירופה בכלל וגרמניה בפרט, דבר שיש בכוחו לדרדר את המצב לחמור אף יותר. "בממשלה בברלין לא חושבים לשנות את אופן היחסים עם ישראל. אם יוחלט על שינוי בנושא הזה יכתיב אותו האיחוד האירופי, אך הוא לא יהיה ביוזמת גרמניה. כך או כך, כיום אין שוני מהותי בין דעת הקהל בגרמניה לבין יתר מדינות המערב, והיא ביקורתית מאוד כלפי ישראל בצורה שאינני זוכר כמותה".

 

עם זאת, העריך פרימור כי "לא צפוי להיווצר משבר ביחסים אם אכן האדם המדובר יוסגר, כיוון שהגרמנים עומדים על מה שהחוק בארצם מחייב. לנוכח התדמית של ישראל בעולם, שהידרדרה בצורה בלתי נסבלת, ייתכן מאוד שהגרמנים פשוט לא יכול להתייחס אלינו אחרת".

 

דבר שהיה שיכול היה להביא לריכוך הפוטנציאל למשבר, לדעת פרימור, היה אם מומחים משתי המדינות הם שהיו מנהלים את הדיונים ומחוץ לזירה התקשורתית. "הבעיה כאן קשורה שוב לבעיית התדמית של ישראל. בימים כתיקונם, היינו אומרים שמה שקרה במשט הוא לא טוב ולא נעים אבל מחר תגיע כותרת אחרת. אבל אותה הצטברות של כמה מקרים גרמו לכדור שלג של חוסר סבלנות כלפינו בדעת הקהל".

 

פרימור סיכם כי "הממשלה הגרמנית איננה חפצה בשינוי המדיניות שלה כלפי ישראל, למרות הביקורת שלה עליה. הם מבינים, כמו ממשלות אחרות, שאנו מתמודדים בכוחות לא-סימפטיים שגם הם נאבקים בהם, אולם סבורים שאנו טועים באופן שבו אנו עושים את זה. רק לעיתים רחוקות לחץ מעסיק את הציבור לחץ בענייני חוץ, אבל כאן הצטבר הרבה כעס שנוכל להפחית רק אם יחול שינוי מהותי במדיניות שלנו, אחרת זה עלול להידרדר עד כדי פגיעה באינטרסים חיוניים של ישראל".

 

רוחות המשט הגיעו עד ברלין

עמדות דומות חולק עם פרימור שמעון שטיין, חוקר בכיר במכון לביטחון לאומי ששימש גם הוא בעבר שגריר ישראל בברלין. "מבלי להתייחס לאירוע עצמו, ששום מדינה לא קיבלה על עצמה את האחריות עליו, אנו לא מאבדים את גרמניה. הדברים לא צריכים לצאת מפרופורציות. צריך לראות את המצב כסימפטום לבעיה גדולה הרבה יותר, של היחסים המידרדרים בין ישראל לבין האיחוד האירופי".

 

היחס שלו זוכה כעת ישראל, הסביר שטיין, אינו כזה שהיה ניתן לה בימים כתיקונם ונובע באופן חד-משמעי ממצבה התדמיתי הקשה. "אוסטרליה, אירלנד, בריטניה וקנדה נאלצו לנקוט כפי שנהגו - וכך גם ממשלת גרמניה שהייתה צריכה להתמודד עם אירוע שהאחריות לו מיוחסת לישראל. זה מה שהביא לכך שמדובר בבעיה שהלכה ותפסה עוד ועוד תאוצה, שהביאה גם את גרמניה לצורך לנהוג באותו האופן".


הפגנה נגד ישראל בברלין, בשבוע שעבר. דעת הקהל משפיעה (צילום: AFP) 

 

גם שטיין סבור כי לאווירה המדינית הכללית יש השפעה רבה על החומרה שבה רואות מדינות אירופה, ובהן גרמניה, הן פרשת חיסול אל-מבחוח מתחילתה ועד סופה. "העניין הזה שמייחסים לנו מצטרף למדיניות ישראל בכל הקשור להתנחלויות וכמובן אירועי המשט לעזה. גרמניה התריעה בעבר על כל אלה, ומה שנוצר הוא בעיה של חוסר אמון שסיבותיו רבות - אך כולן נובעות מהתנהלותה של המדינה. תמיד מתרחשות תקלות, אך אלו דברים שניתן לתקן בדרך כזו או אחרת.

במציאות שנוצרה, נראה גם החיסול כמעשה חמור והחל הליך הגינוי של ישראל באיחוד האירופי, המדינות החברות בו נזפו בה - וממשלת גרמניה הבהירה שבכוונתה לחקור את העניין בגלל שימוש בדרכונים מקומיים. שתחקור ותבקש הבהרות בשל השימוש בדרכונים גרמניים. במצב מדיני אחר, כל אלה לא היו קורים".

 

בניגוד למראית העין החמורה של הפרשה, הסביר שטיין כי מצבה של ישראל כעת מול גרמניה מהווה חלק מהתנהלות רגילה של מדינות האיחוד האירופי. "זו שיטת מקל-וגזר שהיא דפוס פעולה קבוע שם. בהיעדר דיאלוג מול הפלסטינים, ימשיכו לצוץ בעיות ביחסים בינינו לבין האיחוד. ראש ממשלת ספרד כבר אמר שיש להקל ולפעול להסרת המצור, אז כך גם האיחוד עצמו מנסה להיות אקטיבי. אין כאן שבירת כלים והיחסים ממשיכים להיות הדוקים בתחומים רבים. הקאנצלרית אנגלה מרקל ידידותית מאוד לישראל, מבינה את הצרכים שלה ואף מסייעת להם. עם זאת, בתקופה האחרונה היא בהחלט נותנת ביטוי למורת הרוח שלה מההתנהלות המדינית שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבי פרימור. דעת קהל ביקורתית וחריגה
צילום: גדי דגון
צילום: איי פי
שמעון שטיין. "אנו לא מאבדים את גרמניה"
צילום: איי פי
אנגלה מרקל. נותרה ידידותית, למרות הכל
צילום: AP
מומלצים