רובוקופ במשטרה? "מנפחים תיקים כדי להצטיין"
תוכנת מנה"ל בודקת באופן ממוחשב את הישגי התחנות. אבל מקרב כחולי המדים, יש מי שטוען כי שוטרים מנפחים תיקים כדי להאדיר הישגים - ועל הדרך פוגעים בזכויותיהם של אזרחים תמימים. "זה הופך אותנו לעבריינים", סיפרו כמה מהם ל-ynet. מי בעיקר סובל? האוכלוסיות החלשות
שוטר ניגש לנהג פלסטיני, רואה שברכבו מותקנת מערכת סטריאו ומבקש לראות אישור רכישה. "אין לי חשבונית", אומר הנהג. אבל זה לא משנה. נגד האיש נפתח הליך פלילי, והוא הופך לחשוד בהחזקת רכוש גנוב. זו רק דוגמה קטנה למקרים שמתארים לאחרונה שוטרים בעקבות המעקב הצמוד והממוחשב אחר נתוני הפשיעה. "התוכנה הזאת הפכה אותנו לעבריינים", טוען ש', שוטר סיור מירושלים.
בארבע השנים האחרונות מפעילה המשטרה את מנה"ל (מדידה, ניהול והערכה למפקד), תוכנה סטטיסטית שמרכזת את נתוני הפשיעה בתחנות ובמחוזות השונים. על פי המדדים שנקבעים מדי שנה במטה הארצי, מקבלות התחנות ומפקדיהן ציונים - שנלקחים בחשבון בהליך קידומם. מבדיקת ynet עולות עדויות לא מעטות המצביעות על תופעה מדאיגה: שוטרים "מלבישים" תיקים על אזרחים תמימים כדי לעמוד ביעדים.
מעיון בדו"חות הפשיעה לשנים 2008 ו-2009 ניכרת מגמת עלייה מתמשכת, החל מ-1999. ב-2009 אחוז הגילויים (התיקים בהם יש חשוד שטרם הורשע) השנתי הוא 42%, הגבוה ביותר בעשור האחרון. לדברי א', קצין בכיר בתחנה שזכתה לציונים נמוכים יחסית בשנה שעברה, שוטריו השמיעו טענות דומות. "יש כעס על דרך המדידה הקפדנית של התוכנה. כבר בשנת 2009 ראינו עלייה נוספת בתחום הפשיעה. לא רחוק היום בו כמעט לכל אדם במדינה ייפתח תיק פלילי בעקבות הרעב הבלתי פוסק הזה".
"אני וחבריי למשטרה הפכנו לפותחי תיקים", אומר ש', שביקש לא להזדהות - כמו כל השוטרים עמם שוחחנו - מחשש שפרסום שמו יעלה לו במשרתו. הוא הסביר כי מדי שנה היעדים שנקבעים בתוכנה עולים, ובהתאם - הציפייה המערכתית בתחנות לפתיחת תיקים, מעצרים והרשעות.
לדבריו, שוטרים בכל הדרגים שותפים לכך שנתוני פשיעה מסווגים לעבירות קלות יותר בפועל, כדי להציג נתונים שקריים המעידים על כך שרמת פשע באזור מסוים יורדת. במקביל, נפתחים תיקים פיקטיביים בעבירות שמודדת התוכנה כדי להעלות את ציוני התחנה. הקצין א' אומר שהנפגעים העיקריים מדרישות תוכנת המנה"ל באים מאוכלוסיות חלשות - אנשים בעלי תיקים קודמים במשטרה, עובדים זרים וערבים.
"המלך עירום, כולם מפחדים לדבר"
המקרה החמור ביותר שנחשף לציבור הוא זה של סגן-ניצב עמיר קמחי, לשעבר מפקד תחנת קריית-מלאכי. קמחי הודח לפני שנה מהמשטרה יחד עם סגנו, המפקח דורון דנינו, אחרי שהואשמו בשיבוש הליכי משפט, מרמה והפרת אמונים והדחה בחקירה. באותה פרשה, שמזכירה מאוד את עדויות השוטרים מימים אלה, התברר כי שונו סיווגי תיקים כדי "להוריד" - לפחות על הנייר - את רמת האלימות בעיר.
המפקח דנינו הודה והגיע להסדר טיעון עם מח"ש, שבמסגרתו נגזרו עליו שישה חודשי מאסר על תנאי, קנס כספי ו-280 שעות עבודה למען הציבור. קמחי סירב להודות, ומשפטו אמור להיפתח בספטמבר. החשיפה בקריית-מלאכי גרמה לזעזוע עמוק במשטרה, במיוחד מכיוון שמעט לפני כן, הקצינים קיבלו תעודת הוקרה על מאבקם בפשיעה.
היום, אומרים שוטרים, המקרים המדאיגים רק העצימו. "אנחנו רוצים חקירות מח"ש בתחנות, אנחנו רוצים שהתופעה תיחשף כדי שהמפכ"ל ישנה את יעדי התוכנה. מדובר בסיפור 'המלך עירום' - כולם יודעים מה הנזק, אבל פוחדים להתבטא כנגד היעדים הבלתי אפשריים שעליהם חתום המפכ"ל".
שוטר נוסף טוען ש"אנחנו לא יכולים להסתכל על עצמנו במראה. משהו חייב לקרות כדי שהמצב הזה ייפסק. נערכים מעצרים מפוקפקים שברוב המקרים לא נגמרים בהרשעה בבתי המשפט".
לדבריו, בתחנה אחרת באותו מחוז בו משרת ש', דרישות תוכנת המנהל למעצרים בגין "החזקת פיגיון" עלתה באופן דרסטי בשנים האחרונות. "אנחנו לא יודעים מה לעשות, קציני היח"ס (יחידות סיור) מבהירים לנו בתחילת משמרת שעלינו להפעיל 'שיקול דעת' ומנגד דורשים 'להביא תוצאות'". הדיסוננס הזה, לדברי השוטרים, מוביל אותם לעצור ולפתוח תיקים לאנשים חפים מפשע.
השר אהרונוביץ': להתמודד עם אנשים, לא מספרים
לבעיות הקשורות להסתמכות על נתונים סטטיסטיים התייחס גם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ' שאמר לאחרונה ל-ynet כי "חייבים להבין שצריך להתמודד עם התחושות ולא עם הסטטיסטיקות. כמישהו שולח את הבת שלו לחוג, מעניין אותו אם היא תחזור בשלום ולא אם נתוני הפשיעה לפי המשטרה היו ב-2.7% נמוכים יותר באותו החודש בשנה שעברה". הוא גם הצביע על הפער בין הנתונים הסטטיסטיקה המעידה על רמת פשיעה נמוכה יותר ביחס למדינות כמו ארה"ב, בעוד תחושת הביטחון האישי נמוכה ביותר.
במטה הארצי נחשפו לעדויות השוטרים והתקשו להאמין כי חבריהם למשטרה עוברים על החוק כדי לעמוד בייעדים שמציבה התוכנה. בשיחה עם קצין בכיר הוא הודה כי יש "סנקציות" נגד מפקדי תחנות שלא עומדים ביעדים, אך אלה לדבריו קצינים שאולי לא ראויים לעמוד בראש תחנה. "אנחנו לא מחפשים אשמים", הסביר הקצין, "יש יעדים חשובים שחייבים לעמוד בהם אל מול גל האלימות הנוראי שאנו חווים במדינה. קצינים ננזפים על ידי המפכ"ל ואולי היו מספר עיכובי דרגה, אך מה שצריך לעמוד בפנינו בסוף היום זה טובת הציבור ולא שוטר ממורמר".
איש מחוץ למשטרה לא היה רשאי להיחשף עד כה לתוכנת מנה"ל. במטה הארצי חשפו אותה בפני ynet, כדי להבהיר לשוטרים שעוברים על החוק "בשם התוכנה", שקיים בלבול בין מה שהם מגדירים "השמועות שעוברות בתחנה" לבין המציאות בשטח. "מדובר בשוטרים שלא מבינים את המערכת", אמרה סגן-ניצב ד"ר בשורה רגב, ראש מדור מחקר וסטטיסטיקה במחלקת האסטרטגיה במשטרה. "המערכת מאפשרת שקיפות מלאה - כשכל שוטר חשוף לה".
דובר אגף תכנון וארגון, רב-פקד אילן לב, אמר שגם אם יש יעדים גבוהים, הם נקבעים ונבדקים על ידי מחקרים אקדמיים רבים. "אגף תכנון וארגון ימשיך לגלות קשב רב לצרכי היחידות בכלל, ולהערות שוטרים בפרט, העולים בעקבות השימוש במערכת המנה"ל ולבצע עדכונים במערכת כנדרש".
"החזון: כלי ניהולי תוצאתי ואינטגרטיבי"
לפי המצגת החגיגית על התוכנה, החזון הוא "יצירת כלי ניהולי, אפקטיבי, איכותי, יעיל, מוכוון בעיות, תוצאתי ואינטגרטיבי, שבאמצעותו ניתן יהיה לבצע הערכה ארגונית אובייקטיבית ולאפשר את הנחלת האסטרטגיה וסדרי העדיפויות הארגוניים עד לרמה ההיררכית הנמוכה ביותר". השוטרים בשטח, לעומת זאת, טוענים כי יעדי הארגון נבחרים כדי לספק את רחשי הציבור שסובל מתחושת פחד ברחובות.
"קשה לקבל את גרסאות השוטרים", סיכמה ד"ר רגב, "אנחנו מבצעים מעקבים יומיומיים אחר כל תחנה. כל נתון מוזן וברגע שעולים נתונים חשודים הם נבדקים".
לדברי ד"ר רגב, הציונים החודשיים שכל תחנה משיגה מדווחים למפכ"ל -
שמזמן מדי חודש את מפקד התחנה עם הציון הנמוך ביותר והטוב ביותר כדי ללמוד ולהבין את נקודות החוזק והחולשה. "אם יש תחנה שגדר ההפרדה נבנתה בשטחה ופתאום הפשיעה באזור יורדת בצורה דרסטית, המפכ"ל יקבל מאיתנו דו"ח נלווה לנתוני המנה"ל. המטרה היא לא להכשיל תחנות, אלא להפוך את המידע למלחמה בפשיעה ולאלימות זמין לכל השוטרים".
גם זה לא מרגיע את עורך הדין הפלילי, דוד הלוי. לדבריו, הסתמכות על תוכנת המנה"ל כמדד להצלחה באכיפת החוק טומנת בחובה "סיכון מהותי לפגיעה קשה, בלתי נחוצה ובלתי מידתית בזכות לחירות של כל אדם במדינת ישראל ובפרט בזכויות יסוד של עצורים ונחקרים".