שתף קטע נבחר

 

70 שנה אחרי: ניצולים נסעו ברכבת לאושוויץ

בנסיעה מיוחדת מהעיר טרנוב לעיירה אושווניצם ומשם למחנה ההשמדה, לקחו חלק אסירים פוליטיים שהועלו על הטרנספורט הראשון למחנה ההשמדה ב-14 ביוני 1940. 728 בני אדם לקחו חלק בטרנספורט הראשון, כ-300 ניצלו, אך מעטים עודם בחיים

רכבת מיוחדת יצאה הבוקר (יום ב') מהעיר הפולנית טרנוב לעיירה אושווניצם, כדי לציין 70 שנה לתחילת הטרנספורטים הנאציים במהלך מלחמת העולם השנייה. בנסיעה שאורכה 140 קילומטרים לקחו חלק גם שלושה מניצולי הטרנספורט הראשון ב-14 ביוני 1940.

 

הנסיעה, שאורגנה על-ידי איגוד משפחות ניצולי אושוויץ, תסתיים בטקס זיכרון במחנה ההשמדה עצמו - שם יצטרפו אל הנוסעים שישה ניצולים נוספים. 1.1 מיליון בני אדם הובלו לאושוויץ-בירקנאו במהלך השואה, בהם כמיליון יהודים פולנים וממדינות אחרות באירופה. 

   

מחנה הריכוז אושוויץ הוקם על תשתיות בסיס של הצבא הפולני במהלך 1940, כמעט שנה אחרי פלישת הנאצים למדינה. לאורך שנות המלחמה הוגדל המחנה והפך למחנה ההשמדה הגדול ביותר שהפעילו הגרמנים. בטרנספורט הראשון אל המחנה היו 728 אסירים פוליטיים שהוחזקו בבית סוהר בטרנוב. כ-300 מהם הצליחו לשרוד את המלחמה. 

   

בין האסירים שנותרו בחיים גם האזרח הפולני קז'ימיש אלבין, אז נער בן 17 שלקח חלק בהתארגנות חיילים פולנים בצרפת ונעצר בראשית 1940 כשניסה להיכנס לסלובקיה. אלבין סיפר כי רק כשהיה על הרכבת לאושוויץ גילה כי הנאצים כבר כבשו את פריז. 

 

"הרגשתי כאילו האדמה נשמטה מתחת לרגלינו.

 רצינו להגיע לצרפת כדי להצטרף שם לצבא הפולני ואז גילינו שפריז נכבשה ושכל צרפת נמצאת תחת מצור נאצי. כשהגענו, הנאצים קעקעו על ידינו מספרים", סיפר אלבין תוך שהוא מראה את המספר החקוק על זרועו - 118.

  

אחרי שהוכה ועונה באושוויץ, נשלח אלבין יחד עם אסירים פוליטיים נוספים לעבודות בניין במהלכן הוקם מחנה ההשמדה בירקנאו, על תאי הגזים והמשרפות שבו. המחנה נחנך באביב 1942. כשנה לאחר מכן הצליח אלבין לברוח מאושוויץ.

 

אסיר אחר, קז'ימיש זייאץ', בן 86, הציג את המספר 261 המקועקע על זרועו וסיפר: "אמרו לנו שלוקחים אותנו למחנה ריכוז, אבל באותו זמן איש מאיתנו לא ידע מה זה בכלל".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הכניסה לבירקנאו (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים