שתף קטע נבחר
 

סגנו של לבייב ישלם 750 אלף ש' קנס, ולא יורשע

הקנס שהוטל על נדב גרינשפון שהודה כי שיתף אחרים בפרטי עסקה שנדונה בין אפריקה ישראל לפוקס ב-2004, הוא הקנס המקסימלי לעבירה זו. אם ביהמ"ש יאשר את עסקת הטיעון, גרינשפון יבצע גם שעות שירות לתועלת הציבור

כמה ימים לאחר שנודע כי סגנו של לב לבייב, נדב גרינשפון, יודה בביצוע עבירה של שימוש במידע פנים בפרשת פוקס, הולכים ומתבהרים פרטי הסדר הטיעון שבמסגרתו ייגזר על גרינשפון עונש ללא הרשעה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי פרקליטות מיסוי וכלכלה ורשות ניירות ערך הסכימו כי גרינשפון, סגן יו"ר אפריקה ישראל, ישלם קנס של כ־750 אלף שקל וכן יבצע כמה עשרות שעות של"צ (שירות לתועלת הציבור). 750 אלף שקל הוא סכום המקסימום הקבוע בחוק לתשלום קנס בעבירות של שימוש במידע פנים.

 

כתב האישום שהוגש נגד גרינשפון בשבוע שעבר במסגרת הסדר טיעון מתאר כיצד ב-2004 ניהל גרינשפון משא ומתן בשמה של אפריקה ישראל להקמת רשת חנויות פוקס ברוסיה, תוך שהוא משתף בפרטי העסקה המתגבשת את ידידו ומנהל ההשקעות של משפחתו אלון וגנר, ומוסר לו מידע לגביה.

 

כתב אישום נוסף הוגש בפרשה נגד וגנר ונגד דני ברכה, פעיל בשוק ההון ששימש באותה עת כעובד בחברת רקיע ועסק בביצוע הוראות קנייה ומכירה מטעמה, נגד רווית טל שהייתה העוזרת האישית ומזכירתו של בעל השליטה בפוקס הראל ויזל, נגד אברהם גואטה, בעל שליטה בחברת רקיע שעסקה בניהול תיקי השקעות ונגד יצחק פרנקנטל, אביה של טל.

 

על פי כתב האישום גילתה טל לברכה את מידע הפנים שהיה בחזקתה, ואילו ברכה העביר מידע זה וכן את העובדה כי ניתן מעוזרתו האישית של ויזל בחברת פוקס לידי גואטה. בהמשך העבירה טל את המידע גם לאביה, וכולם מואשמים כי השתמשו במידע זה כדי לגרוף לכיסם רווחים כתוצאה מעליית שער מניית פוקס בבורסה.

 

פרטי הסדר הטיעון עם גרינשפון, שרובם לא פורסמו עד כה, עוררו סקרנות רבה בעקבות העובדה שהפרקליטות הסכימה כי גרינשפון לא יורשע אף שיודה בעובדות שבכתב אישום, הכוללות עבירה חמורה של שימוש במידע פנים. עם היוודע דבר ההסדר המקל לכאורה נמתחה ביקורת רבה בעיקר לנוכח העובדה כי עם יתר המעורבים בפרשה לא נחתם כל הסדר טיעון ותחת זאת הוגש נגדם כתב אישום נפרד במסלול המקובל.

 

חרף תחושת אי-הנוחות שהתעוררה בחוגים משפטיים נוכח הסדר הטיעון וההודאה בעובדות כתב האישום, אם בית המשפט אכן יאשר את הסכם הטיעון, הרי שמבחינתן של רשות ני"ע והפרקליטות מדובר בהישג הוגן בנסיבות העניין, כזה המשקף את האינטרסים של הרשות ומעביר לשוק מסר מרתיע ביותר. מצד אחד, מדובר בעונש של שירות לתועלת הציבור וקנס חסר תקדים לאחד מהבכירים במשק, ומצד שני, בכזה העונה על רצונה של הרשות ולפיו גרינשפון לא יסבול מהענישה הנלווית להרשעה פלילית כמו שלילת רישיונות המוענקים על ידי הרשות או פסילה מכהונה כדירקטור.

 

ברשות ני"ע גם הביאו היטב בחשבון שהמסר המרתיע חייב להיות עכשיו ולא בתום משפט פלילי בעוד כמה שנים, גם אז ישנה אפשרות סבירה מאוד כי המשפט יסתיים בזיכוי עקב הקושי הרב בהוכחת העבירה. לעומת גרינשפון, לגבי וגנר, איש ברשות ני"ע ובפרקליטות מיסוי וכלכלה לא חשב לחתום אתו על הסכם דומה. וגנר, כך עולה מכתב האישום, עשה שימוש במידע שהעביר לו גרינשפון, ואף גרף לכיסו רווח כתוצאה משימוש באותו מידע, בעוד שגרינשפון פעל, לדעת כל הצדדים, בתום לב.

 

ברשות ניירות ערך סירבו להתייחס לדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נדב גרינשפון
צילום: סיוון פרג'
מומלצים