שתף קטע נבחר

מורידות את השביס וקופצות למים

צליחת הכנרת מתבצעת בדרך כלל בימי שבת בערבוב של נשים וגברים יחד, מה שגורם לנשים דתיות להדיר רגליהן מהמשחה. מחר תצלחנה לראשונה עשרות נשים דתיות את הכנרת, ויש להן מטרה חשובה - להקים בית לאנשים עם צרכים מיוחדים

המשחה הראשון יוזנק ביום רביעי בשש בבוקר. מדובר בשני מסלולי שחייה, אחד לאורך קילומטר וחצי והשני - שלושה וחצי קילומטרים לעומק הכנרת. לפחות 75 נשים יהיו שם מחר, נשים חובבות שחייה, רובן דתיות, שנמנעו בעבר להשתתף בצליחת הכנרת המסורתית שהתקיימה לרוב בשבתות ולקהל מעורב. כאן יש להן הזדמנות לצליחה בתנאים שהולמים את אורח חייהן, ויש להן גם מטרה טובה.

 

בקהילת ראש צורים ישוב המונה כ-120 משפחות, שמה לה עמותת סדנת שילוב למטרה, לבנות מרכז שיספק פתרונות עבור אנשים בעלי צרכים מיוחדים בתחומי החינוך, התעסוקה והדיור, תוך שילובם המירבי בקהילה הנורמטיבית. הישוב הממוקם בגוש עציון מתמחה ב-12 השנה האחרונות בשילובם של אנשים בעלי צרכים מיוחדים בקהילה.


אלחי (אלחנן) גלזר ואחת המדריכות. צילום: בני עקיבא סניף אפרת

 

"הקהילה מאוד פתוחה לשילוב" מספרת ויואן גלזר, יוזמת צליחת הכנרת ההיסטורית ואם לשישה, ביניהם אלחנן (אלחי) בן ה-19 שהתפתחותו השכלית מעוכבת מלידה. "בבית הספר של הישוב -בית ספר 'ראשית', לומדים כ-400 תלמידים בכיתות בנות 25 ילדים, בכל כיתה חמישה ילדים משולבים", מסבירה גלזר. "בסוף כיתה ח' הילדים עם הצרכים מיוחדים ממשיכים לסדנת שילוב בה הם מקבלים כלים  שיסייעו להם בהמשך - קשת הצרכים המיוחדים היא רחבה מאוד - מקשיי למידה ועד תסמונת דאון".

 

סדנת השילוב מאפשרת לנערים להשתלב בחברה על ידי הקניית מיומנויות לחיי היום יום: חיי דת, עבודה, קשרים חברתיים וכו', השילוב בקהילה מחזק את תחושת השייכות, מעודד התחשבות בזולת, ייצר מחויבות חברתית ואחריות להיות חלק פעיל ותורם בה.

 

"בשנתיים האחרונות, בגילאים 19-21 מתבצעת הכשרה מקצועית לעבודה בקהילה", ממשיכה גלזר לפרוס את המסלול החינוכי. "למשל שתי בנות עם צרכים מיוחדים סיימו הכשרה להיות עוזרות גננות, אז נפתחו במקום שני גנים משולבים כדי לאפשר להם עבודה", היא מתגאה."או צעיר שסיים קורס רכיבה טיפולית ועובד כרגע כמדריך. אנחנו מנסים להביא אותם למיקסום היכולות מבלי להציב גבולות".

 

yes! in my back yard

בסדנא פועלים כ- 60 חברים ואנשי צוות ובמקום זקוקים למתנדבים המעונינים לתרום לקהילה. בלב הפרויקט מתנהל הוסטל בו מתגוררים ששה נערים מגיל 21 ומעלה. המקום מהווה בשבילם בית ומאפשר להם לעבוד, ללמוד ולנהל אורח חיים עצמאי תוך כדי לקיחת חלק בחיי הקהילה בראש צורים. מטרת העל היא לגייס מספיק כסף בכדי לפתוח שני הוסטלים נוספים דומים לזה שקיים, קיימת כבר רשימת המתנה של עוד כעשר משפחות, והעלות המוערכת היא כמיליון שקל.

 

לאחר שחזרה שוב ושוב למעגלים החברתיים המוכרים לה בשאיפה לגייס עוד תרומות, החליטה גלזר לפנות לפתרון יצירתי. "כשחיינית דתיה תמיד רציתי לצלוח את הכנרת ואף פעם לא התאפשר לי", היא מספרת. "אז החלטתי לארגן את צליחת הכנרת כדי לתת לנשים אפשרות להצטרף למשהו מעניין ושונה. כל אישה ששוחה משלמת 350 שקל ומתחייבת לגייס מינימום של 2,000 שקל לתרומות. אלו נשים שכמוני, תמיד חלמו לעשות את זה, ומחר נשלב כולנו יחד פעילות ספורטיבית עם עשייה חברתית".

 

בעוד במקומות אחרים בארץ מתמודדים מוסדות לאנשים עם צרכים מיוחדים לעיתים עם התופעה המכוערת של NIMBY- NOT IN MY BACK YARD - שכנים ובעלי אינטרסים החוששים שהקירבה לאנשים שונים

תוריד את ערך הנדל"ן באיזורם - בקהילה בראש צורים, מתארת גלזר מצב הפוך.

 

"זה מקום משולב בקהילה, הם לא מאיימים עליה והיא תומכת בהם", מוסיפה גלזר, "היום זה הפך להיות מקובל באזור, יש כאן ילדים שבאו בכוונה ללמוד כאן. הורים שרוצים שילדיהם יתחנכו אחרת. יש כאן מסר שמציג איך מתנהלת חברה מתוקנת שמשלבת את כל הצרכים המיוחדים. מסר בינלאומי עם ניסיון מוכח. ככה זה צריך להיות", היא נחרצת.

 

"שלא יחשבו שעושים חסד לילד עם צרכים מיוחדים, עצם נוכחותו מלמדת הרבה. אני מסתכלת על הבן שלי ורואה: הוא חושב הרבה לפני שהוא מדבר - אז הוא לא משתמש בלשון הרע או במילים גסות, לא פועל מתוך אגו, ויודע להעריך, לפרגן, להודות ולאהוב בצורה אמיתית, הלוואי שהיינו כולנו לומדים מהם".

 

  • לתרומות של 10 שקלים לסדנת שילוב שילחו ב - SMS את הסיפרה 10 למספר 6226, בעלות SMS רגיל.
  • ניתן לתרום גם בכרטיס אשראי באמצעות האתר ישראל תורמת . לפרטים והתנדבות במקום לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש צורים - בראש טוב
צילום: בני עקיבא סניף אפרת
דוגמא טובה
צילום: בני עקיבא סניף אפרת
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים