שפים עם ביצים: מסעדנים למען רווחת התרנגולות
מסעדנים בכירים חתמו על עצומה נגד הקמת כלובי סוללה ישנים לתרנגולות: "אי אפשר ליהנות מביצים שהוטלו בסבל". ועדת החינוך תכריע בעניין
"כטבחים נעדיף מוצרים שיוצרו תוך פגיעה מינימלית בבעלי חיים," נכתב בעצומה",כצרכנים נתקשה ליהנות מביצים שהוטלו בסבל. אנחנו קוראים לוועדת החינוך להתנגד לבזבוז כספי ציבור על הקמת כלובי סוללה לתרנגולות. כאזרחים, אנו מעדיפים שכספי המסים שלנו יושקעו בהקמת לולים ללא כלובים, כנהוג במדינות מתקדמות."
בימים אלו נבנים מחדש לולי התרנגולות המטילות בישראל, במסגרת הרפורמה בענף הלול. בלולים החדשים מתכנן משרד החקלאות להקים את כלובי הסוללה המיושנים, שנאסרו לשימוש ב30- מדינות. ארגוני בעלי החיים עתרו לבג"ץ נגד הרפורמה, בדרישה להתקין תקנות מתוקף חוק צער בעלי חיים, שיקבעו תנאים מינימליים להחזקת התרנגולות.
לדברי השף שגב משה, "באחרונה מתחדדת ההבנה שיש קשר הדוק בין בריאות הסביבה, בריאות בעלי החיים והבריאות שלנו. כשבעלי חיים מוחזקים בתת-תנאים, לא רק שהדבר גורם להם סבל רב, זה גם מחייב שימוש אינטנסיבי בתרופות כדי להחזיק אותם בחיים. בסופו של דבר זה פוגע גם בנו, ואני חושב על כך בכל פעם שאני אוכל בשר, דגים או ביצים".
(צילום: ארז קצב)
ועדת החינוך תכריע האם 7 מיליון התרנגולות בישראל יוחזקו ב"כלובי סוללה," או שיתקיים מעבר ללולים ללא כלובים, ובכך תיישר המדינה קו עם סטנדרטים בינלאומיים של רווחת בעלי חיים. בכלוב טיפוסי נדחקות 3 תרנגולות, כשלכל אחת מוקצב שטח זעיר. התרנגולות נפצעות מהחיכוך בסורגי התיל, נעשות אלימות ותוקפות זו את זו. כדי שלא ייהרגו או ייפצעו, חותכים להן את המקור בלהב מלובן בעודן אפרוחות. רבות אינן שורדות את תקופת ההטלה ומתות כתוצאה מהניוון, המחלות והפציעות.
אמש, ברגע האחרון, דחתה ועדת החינוך של הכנסת את הדיון בתקנות משרד החקלאות, שהיה אמור להתקיים היום. ועדת החינוך הייתה אמורה לדון בתקנות שיקבעו את גורלן של 7 מיליון התרנגולות המטילות בישראל. יו"ר ועדת החינוך והתרבות, ח"כ זבולון אורלב, מסר: "החלטתי לדחות את הדיון בוועדה. עד שמשרד החקלאות לא ישפר את הצעתו, כך שנוסח התקנות יעלה בקנה אחד עם התקן האירופי, הוועדה לא תאשר את התקנות."
בשנים האחרונות מתנהל באירופה ובארה"ב קמפיין ציבורי לשיפור תנאיהן של תרנגולות בתעשיית הביצים, שמובילים ארגונים לרווחת בעלי חיים, לצד דמויות מרכזיות בסצנה הקולינרית. במקביל למאבק משפטי לאיסור על גידול תרנגולות בכלובים, שהביא בקליפורניה, במישיגן ובאיחוד האירופי לאיסור הדרגתי על כלובי סוללה לתרנגולות, מתנהל חרם צרכני רחב היקף על רשתות השיווק ומסעדות המגישות ביצי כלובים, ואף על יצרני מזון המשתמשים בביצי כלובים כחומר גלם.
כתוצאה מכך הורידו מרקס אנד ספנסר וסיינסבורי בבריטניה מהמדפים ביצי כלובים, ומקדונלד'ס מגישה ביצים מלולים ללא-כלובים בסניפיה באיחוד האירופי. ביצים מלולים ללא כלובים מהוות כיום 96% מהייצור באוסטריה, 58% בשוודיה, ו54%- בהולנד. בשווייץ 100% מייצור הביצים הם ללא כלובים.