שתף קטע נבחר

 

נתניהו: צפויים ימים לא קלים מול כוחות החושך

ראש הממשלה דיבר על השלכות המשט והקמת ועדת טירקל, שהיא לדבריו הרע במיעוטו. "כוחות חשוכים מימי הביניים קמים עלינו. קיבלתי שיחות מגורמים רציניים בבלקן ובמזרח אירופה המודאגים מאוד מההתפתחויות", אמר. בישיבת הממשלה יעלון שוב עקץ: "הוועדה אינה תחליף לתחקירים פנימיים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, צופה המשך של התקופה הקשה לישראל. "נכונו לנו ימים לא קלים", הוא אמר בצהריים (יום ב') בפתח ישיבת סיעת הליכוד בכנסת, שבה דיווח על הקמת ועדת טירקל לבדיקת אירועי המשט לעזה. "כוחות חשוכים מימי הביניים קמים עלינו. קיבלתי שיחות מגורמים רציניים בבלקן ובמזרח אירופה המודאגים מאוד מההתפתחויות".

 

מוקדם יותר, בישיבת הממשלה, ציין נתניהו כי "אין ערובות שלא נפגוש הפתעות מכאן או משם, גם מצד ידידים.

 אבל הוועדה מגדילה את היכולת שלנו ואיננה מקטינה". לדבריו, "אין כאן ערובות. לרוץ עכשיו לתוך ועדה בינלאומית, יש בזה הרבה בעיות. אבל הוועדה הזאת מחזקת את יכולתנו להיאבק בזירה הפוליטית הבינלאומית. אם לא היינו עושים שום דבר, אני מניח שהיינו בבעיה יותר קשה בעולם. יש מחיר מסוים שאנו משלמים, אך בנסיבות הנוכחיות זה הצעד המיטבי".


נתניהו בישיבת הסיעה. עדיין אין לו"ז לוועדת טירקל (צילום: גיל יוחנן)

 

בהמשך, עם חבריו לסיעה בכנסת, נתניהו ציין כי "המשט לעזה איננו מקרה חד פעמי. אנחנו בתוך מאבק קשה ומתמשך נגד מדינת ישראל.

 את נחשול השנאה מובילים אויבי ישראל בעולם. הם מנסים לצבוט אותנו בצבת ברזל של טילים וטרור, ולשלול את זכותה של ישראל להגנה עצמית, ואת זכותם של חיילי צה"ל להגן על חייהם".

 

בינתיים, נראה שהוועדה לא ממהרת להתכנס. חברי הוועדה בראשותו של שופט העליון בדימוס יעקב טירקל - עם משקיפים מקנדה ומצפון-אירלנד - טרם פגשו את ראש הממשלה ולא נקבע מועד לכך עד כה. מזכיר הממשלה, צבי האוזר, מסר עוד שמסגרת עבודתה של של הוועדה לא הוקצבה בזמן.

 

יעלון ממשיך בעקיצות

בישיבה שבה אישרו השרים את כינון הוועדה, היו לשרים הסברים מגוונים. המשנה לראש הממשלה משה (בוגי) יעלון, שספג אש בעקבות ההתבטאות שנחשפה ב-ynet - על כך ש"מישהו לא פעל לפי נוהל קרב" - ציין כי "המענה הוא נכון, עם מחיר משקיפים בינלאומיים שהוא מחיר סביר, נוכח האיום של ועדת חקירה בינלאומית והמחיר של ההבנות מול האמריקנים".

 

אחרי סערה סביב טענות - שהוכחשו - לפיהן הוא לא דווח בזמן אמת על אירועי המשט, למרות שהיה ראש הממשלה בפועל, יעלון שוב רמז לכשלים ברמה המדינית. "הוועדה אינה תחליף לצורך בתחקירים פנימיים שלנו, גם בדרג המדיני וגם בדרג הצבאי, כדי שנוכל לתת מענה טוב יותר למשטים אחרים, ואירועים אחרים שנצטרך להתמודד איתם".


"הרבה אומץ, הרבה איפוק, הרבה גבורה והרבה מקצועיות" (צילום: דו"צ)

 

המשנה לראש הממשלה הדגיש ש"אי אפשר להתייחס לתוצאה כהצלחה. זו לא עריפת ראשים, אלא תחקיר של הפקת לקחים צופה פני עתיד. זו הדרך הטובה ביותר לכל ארגון להגיע ללקחים הנכונים, גם בדרג המדיני. בסך הכל החלטה לעצור את המשט ולא לתת לו להגיע לעזה הייתה החלטה נכונה, הגנה עצמית ברמה הלאומית. גם ההחלטה לפתוח אש על הסיפון, היא ככל הנראה החלטה נכונה, עם הרבה אומץ, הרבה איפוק, עם הרבה גבורה והרבה מקצועיות".

 

מרידור: למה לא לחקור חיילים?

השר חבר ה"שביעייה" דן מרידור, אמר בישיבת הממשלה שלא היה מנוס מהקמת הוועדה, אך הוא סבור - בניגוד לנתניהו ולשר הביטחון אהוד ברק - שאנשי צה"ל בדרגים הנמוכים דווקא יכולים להעיד בוועדה. "חיילים כבר העידו בוועדות. אפשר לראות זאת בצורה שונה, וזה מביא זווית נכונה".

 

ברק ציין כי "מערכת הביטחון התנגדה תמיד ומתנגד כיום לתהליך שבו ייפגע החיסיון של התחקיר הצבאי, שהוא הדרך הנכונה לבירור העניינים. החייל צריך בשבריר שנייה להחליט לפעול או לא לפעול, לירות או לא לירות. הוא צריך להפעיל את ההיגיון ואת כללי המוסר. הוא לא צריך באותו שבריר שנייה להעלות בדמיונו את השיחה שהוא יצטרך לנהל אחר כך עם עורך דינו".

 

הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, שנכח בישיבת השרים, הזכיר את הוועדה הצבאית בראשות אלוף (מיל') גיורא איילנד:

 "לא חיכינו לדרג המדיני, הוועדה תפיק לקחים. צה"ל ישתף פעולה עם ועדת טירקל - הצבא והחיילים יתנו דין וחשבון מלא".

 

שר החוץ, אביגדור ליברמן, הזכיר כי "חלק מהקהילה הבינלאומית סבורה שישראל לא יכולה לחקור את עצמה, וחושבת שאי אפשר לסמוך על המערכת המשפטית ועל תחקירי המערכת הצבאית. בנסיבות שנוצרו לא היה מנוס אלא להקים את הוועדה הזאת. יש לנו עניין לבדוק את כל העובדות שקרו. יש לנו עניין שהדברים ייבחנו כאן גם במשקפיים של הקהילה הבינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, היום. "משלמים מחיר"
צילום: רויטרס
ברק בישיבת הממשלה. "שהחייל לא יחשוב על העורך-דין"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים