בשורה לגמלאים: הפנסיה תגדל ב-200 ש' לחודש
הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לשיפור הזכויות של גמלאי קרנות הפנסיה הוותיקות. החוק בא כחלופה לדרישה לבטל את דמי הניהול הנגבים מהגמלאים
הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של הממשלה לשיפור הזכויות של גמלאי קרנות הפנסיה הוותיקות, ההסתדרותיות לשעבר. החוק אושר מקודם יותר בוועדת העבודה והרווחה, והוא בא כחלופה לדרישה לבטל את דמי הניהול הנגבים מהגמלאים (1.75% מהפנסיה המגיעה להם).
ההסדר החדש סוכם עם מפלגת העבודה לאחר שעמדה קודם על ביטול דמי הניהול שנקבע בהסכם הקואליציוני שלה עם הליכוד. קבלת החוק תעדכן מיד את תשלומי הפנסיה בשיעור עליית המדד אחת לשנה במקום שנתיים עד כה. העדכון יתבצע למפרע מאוגוסט 2008.
לפי החוק החדש, תשלומי הפנסיה יגדלו בשיעור ממוצע של 200 שקל לחודש. בנוסף, הגמלאים יקבלו תוך 60 יום החזר מתואם של הפרשי עליית המדד מהעדכון האחרון לפני כשנתיים. הכוונה: לקצר את התקופה כך שהשינוי יתבטא בתלושי הפנסיה של יולי או אוגוסט.
ההפרשים אמורים להיות בשיעור 40% מהפנסיה החודשית ויסתכמו בין 1,500 ל-2,000 שקל בממוצע לגמלאי, למי שפרשו לפני אוגוסט 2008. לפורשים מאוחר יותר יחושבו ההפרשים לפי שיעורים נמוכים יותר של עליית המדד. זאת מאחר שהעדכון נעשה לפי שיעורי עליית המדד עד דצמבר 2009 ומאז ועד היום.
האיום של כץ הצליח
ועדת העבודה והמליאה הזדרזו לסיים את הליכי החקיקה עד הערב, לפני פרסום מדד מאי מחר (15.6). כדי לקצר את צפיית הגמלאים לשינוי. זאת לאחר שאתמול איים יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) לעכב את אישור החוק אם האוצר לא יבטל את אחד מסעיפיו.
סעיף זה היה עלול לפגוע בזכויות הגמלאים אם עלות החוק החדש תערער את האיזון האקטוארי של הקרנות, והם יידרשו לאזן אותו על חשבון הפחתת הפנסיה שלהם.
איומו של כץ הצליח. הוא אילץ את ראש הממשלה נתניהו להורות לאוצר להגדיל את כרית הביטחון שהובטחה לקרנות לאחר הלאמתן ב-2003 (בתקופת נתניהו כשר האוצר) – כ-11 מיליארד שקל במקור – שנועדה לשמור על האיזון האקטוארי לאורך שנים.
הגדלת הכרית נועדה לספוג את העלות הנובעת מקצב עדכון הפנסיה, הגדלת התשלומים החודשיים והחזר ההפרשים - כ-140 מיליון שקל.
את החלופה שבחוק הציע סגן שר האוצר יצחק כהן, הממונה על אגף שוק ההון והביטוח. היא זולה ב-50% מעלות ביטול דמי הניהול, כשהתמורה לגמלאי גבוהה יותר.
ההסדר החדש התגבש בפברואר בלחץ העבודה והסתדרות הגמלאים אולם ההסכם נחתם ערב חג הפסח. הצעת החוק הוגשה לאישור הכנסת לאחר הפגרה והליכי החקיקה הושלמו כעבור 5 שבועות.