חקלאים: איום קיומי על מטעי האגסים בישראל
מחלת החירכון פגעה כבר בעשרות עצי אגס בגליל העליון. נשיא התאחדות האיכרים טוען כי הפיתרון למיגור המחלה מצוי בידי הממשלה, אך היא מונעת מהחקלאים להשתמש בחומר אנטיביוטי המותר בארה"ב
חקלאי הגליל העליון עומדים בימים האחרונים בשבילי המטעים שלהם ומביטים בעשרות עצים שדינם נחרץ בשל פרוץ מחלת החירכון, הפוגעת בעץ ובפרי והופכת את עליו וענפיו לחומים ורקובים.
שטחי מטעי האגס בגליל מתפרסים על פני יותר מ-13 אלף דונם, בעיקרם מזן ספדונה, ויבולם נאמד בכ-40 אלף טון פרי בשנה. דובי אמיתי נשיא התאחדות האיכרים טוען, כי הפיתרון למיגור המחלה, מצוי בידי משרדי הממשלה, אך לדבריו, הם מונעים מהחקלאים להשתמש בחומר אנטיביוטי המותר לשימוש בארה"ב.
"מחלת החירכון התגלתה בישראל לפני כעשרים שנה ומהווה איום קיומי על הענף", מסביר אמיתי. "בשנת 1997 הוכנה במשרד החקלאות תוכנית שסייעה בצמצום המחלה, והתבססה בין השאר על שימוש בחומר הסטרפטומיצין. בהמשך אסר משרד הבריאות את השימוש בחומר והחקלאים התבקשו למנוע התפתחות של פריחה סתווית מוקדמת, במקביל לשמירה על סניטציה".
אמיתי מוסיף, כי "מי שרואה את המצב כרגע בשטח מבין, שלנו אין אפשרות למנוע את התפתחות המחלה. מטעים צעירים יתאוששו תוך שנה שנתיים, אבל הותיקים ילכו לאבדון ואת זה אני רוצה שכולם יבינו".
"הפרי מגיע בדלת אחורית מארה"ב"
לאחרונה נודע להתאחדות האיכרים, שארגון ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) אישר את השימוש בחומר לחקלאים בארצות הברית, וכי יש יבוא אינטנסיבי של אגסים מארצות הברית לישראל כחלק מהסכמי הסחר בין המדינות.
"המצב שבו פרי המטופח בישראל מגיע בדלת אחורית, הוא מקומם ובלתי נסבל", קובל אמיתי. "מדובר בחוסר מקצועיות וברשלנות. הישראלים צורכים את היבול מארצות הברית, שטופל בסטרפטומיצין, בעוד משרד הבריאות הישראלי, לא מאשר לחקלאים בישראל להשתמש בחומר. כתוצאה מכך, נוצרת פגיעה חמורה במטעי האגסים בארץ וירידה של 50% בכמות האגסים במדינת ישראל".
לדברי אמיתי, הנזק הראשוני לחקלאים בגליל נאמד ב-13 מיליון שקל, המתחלק בין פיחות היבול להוצאות עקירת מטעים והגברת סניטציה. בהתאחדות החקלאים מציעים למשרדי הממשלה להתמודד עם המחלה על ידי הקצאת 32 מיליון שקל לתוכנית תלת שנתית, שתכלול מחקר ופיתוח לאיתור חומרים חלופיים לטיפול במטעים שנפגעו, סיוע כספי למגדלים ושיקום המטעים באמצעות בנטיעות חלופיות.
במידה שהחומר מותר לשימוש בחו"ל, החקלאים מבקשים במקביל כי גם להם יותר השימוש בחומר האסור, כל עוד אין תוכנית ממשלתית לסיוע במיגור המחלה. במקביל הם מבקשים לצמצם בצורה מירבית את הייבוא הפוגע בחקלאי הגליל.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הוועדה הבין משרדית לאישור חומרי הדברה בחקלאות דנים בימים אלו באפשרות אישור שימוש מוגבל באנטיביוטיקה סטרפטומיצין לטיפול בהתפרצות המחלה הפוגעת במטעי האגסים. משרד הבריאות אינו מתערב בשיקולים של מדינות אחרות כגון ארה"ב באישור חומרים לשימוש בחקלאות. ניתן לייבא אגסים מארה"ב מפני שאין שאריות מהתרופה באגסים".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "האגסים המיובאים מארה"ב נכנסים לארץ בלי בעיה היות ובפירות אין כל שאריות של התרופה. באשר לגידול האגסים בישראל, על מנת לעצור את מחלת החירכון, פועל המשרד כדי לאשר את השימוש בתרופה סטרפטומיצין.
"האישור העקרוני ניתן על ידי ועדה בין משרדית שמאשרת את השימוש בחומרי הדברה בחקלאות, בה חברים משרדי הבריאות והחקלאות. הוועדה תדון באופן מיוחד בתרופה זו בימים הקרובים".