מזכ"ל האו"ם: בעד חקירה בינלאומית למשט
דוברו של באן קי-מון אמר כי הוא מקווה שישראל תקבל את הצעתו של מזכ"ל האו"ם להקמת ועדת חקירה בינלאומית. עם זאת, הוא אמר "חקירה ישראלית יסודית היא חשובה, בתנאי שתענה על הציפיות של הקהילה הבינלאומית לחקירה מהימנה ונטולת-פניות"
ארצות-הברית מברכת על הקמת ועדת טירקל, לחקירת אירועי המשט לעזה, אך באו"ם מעדיפים חקירה בינלאומית: מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמר הערב (יום ב') כי "לקח לתשומת לבו" את הכרזת ישראל על הקמתה של ועדת חקירה, אך המשיך לקרוא לחקירה בינלאומית מלאה.
דוברו של באן, פרחאן חאק, אמר. "חקירה ישראלית יסודית היא חשובה, ויכולה להתאים להצעת המזכ"ל, שתענה באופן מלא על הציפיות של הקהילה הבינלאומית לחקירה מהימנה ונטולת-פניות". עם זאת, הוא הוסיף כי "הצעתו של באן לחקירה בינלאומית
נשארת על השולחן, והוא מקווה לתגובה ישראלית חיובית". הוא אמר כי ישראל לא דחתה את הרעיון של מזכ"ל האו"ם.
בוושינגטון נשמעו קולות אחרים. בימים האחרונים הקפידה ארה"ב להבהיר כי תעמוד מאחורי ישראל ותגבה אותה בעניין הקמת הוועדה - ואכן, בתדרוך לכתבים בוושינגטון, אמר הערב דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי: "אנחנו מאמינים שמה שישראל הודיעה הוא צעד בכיוון שמציע האו"ם". בהחלטתה מלפני שבועיים, קראה מועצת הביטחון ל"חקירה ראויה, אמינה, בלתי תלויה ושקופה של התקרית במשט, העומדת בסטנדרטים בינלאומיים".
לגבי התנגדותה של טורקיה לוועדת חקירה ישראלית, אמר הדובר האמריקני ש"כל מדינה יכולה לקבל החליטה לבצע חקירה" והבהיר כי ארה"ב מאמינה שישראל יכולה לבצע חקירה אמינה, עצמאית וגלויה של אירועי המשט. האמריקנים מבקשים עכשיו
להסיט את תשומת הלב מהחקירה, לטיפול בנושא הסגר ולהבטיח הגברת זרימת הסחורות לעזה מבלי לפגוע בביטחון ישראל.
הבוקר אישרה הממשלה את הקמת הוועדה, שבה יהיו חברים שלושה ישראלים - ראש וועדה, שופט בית המשפט העליון לשעבר יעקב טירקל, נשיא הטכניון לשעבר עמוס חורב ופרופ' שבתאי רוזן, מומחה למשפט בינלאומי. לצדם יישבו שני משקיפים זרים: ויליאם דייוויד טרימבל, המדינאי שהוביל להסכם שלום בצפון-אירלנד, וקן ווטקין, הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר של קנדה. אני משוכנע כי חשיפת העובדות תוכיח שמטרתנו היתה פעולת הגנה ראויה על-פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבה.
Read this article in English